אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: זה הזמן לציונות חדשה צילום: אסף ישראלי

במת כלכליסט: זה הזמן לציונות חדשה

זה הזמן לעודד קידום תעשייה כחול־לבן שתציב את פתרון משבר המים בראש סדר העדיפויות הלאומי

12.07.2009, 07:25 | משה גאון

מסלולם של רוב הצעירים הישראלים בימים אלו כולל לימודים מייגעים לבגרויות, גיוס לצבא, טיול חובק עולם, וחזרה למירוץ למיליון - בחירת מסלול לימודים שיקנה נקודת פתיחה אופטימלית לקריירה מבטיחה ומכניסה. אם תבדקו מהם המקצועות הנתפסים בקרב אותם צעירים ככאלו שיבטיחו להם רמת הכנסה גבוהה, סביר להניח שתקבלו תשובות דוגמת לימודי הנדסה על תחומיה השונים, ראיית חשבון, כלכלה, ואולי אפילו משפטים.

לצערי, בגלל המציאות הישראלית העגומה, שבה אנו רואים חדשות לבקרים מפעלים שנקלעים לקשיים המביאים לצמצומים ולעתים אף לסגירה, בצד תעשיות רבות שפונות לייצור במזרח או במדינות שכנות משיקולי עלות, סביר להניח שרבים מאותם צעירים לא ימצאו עבודה בתום לימודיהם האקדמיים.

תעשייה ישראלית רחבת היקף מפרנסת אלפי בתי אב במדינת ישראל והיא גורם ראשון במעלה לצמיחה ושגשוג. קל לזכור שישראל מובילה בתעשיית ההייטק, התרופות והביוטכנולוגיה, אך חשוב להדגיש שעוד ענפים רבים, המשתייכים דווקא לתעשייה המסורתית, הם הבסיס להמשך קיומה של תעשייה כחול־לבן. משק בריא הוא בסופו של דבר משק יצרני, המספק תעסוקה לאוכלוסייה המקומית, ואשר מסוגל להתאים את עצמו לרוח הזמן המשתנה.

תעשייה בלי הגנות

 

מדינות רבות, בשונה מישראל, נוקטות הגנות על התעשייה המקומית. בהיעדר הגנות אלו בישראל, נוצר מצב שלפיו מדינות זרות בעצם "מייצאות את האבטלה" שלהן לישראל. זה כבר כמה שנים שהתעשיינים הישראלים יוצאים בקול הקורא לנקוט מדיניות ממשלתית בכל הנוגע להעדפת תוצרת כחול־ לבן במכרזים של חברות ציבוריות וגופים ממשלתיים. זאת, כמובן, בהנחה שהתעשייה הישראלית עומדת במחיר ובאיכות. פנייה לביצוע רכישות ממשלתית מחו"ל בשעה שמפעלים ישראליים רבים נאבקים כדי לשרוד את קיומם היומיומי היא תיאטרון האבסורד בהתגלמותו.

המשבר הכלכלי הנוכחי רק מדגיש את ההכרח שבשינוי חוק חובת המכרזים, כך שיכלול העדפה לתעשייה כחול־לבן בפרויקטים תשתיתיים, מתוך שימת דגש על פרויקטי BOT שבהם מעורב הסקטור העסקי. שינוי זה יגביר את מעורבות הסקטור העסקי בעשייה הציבורית, וייתן תמריצים לרכישות תוצרת ישראלית.

המים כמנוף

 

תעשיית המים הענפה שהתפתחה בישראל לאורך השנים כוללת תעשייה מסורתית בצד תעשייה מתקדמת, ובכלל זה ידע ומיומנות בביצוע פרויקטים הקשורים בהתפלה, בהשבחה ובטיוב מים, וכן במחקר ובפיתוח טכנולוגיות חדשות הקשורות בתחום המים. המוח הישראלי אינו מפסיק לחשוב על דרכים חדשות ויצירתיות להתמודד עם גזירות הטבע.

בתקופה זו, שבה ישראל סובלת ממחסור חמור במים, חשוב להבין את הפוטנציאל האדיר הטמון בתחום המים והאנרגיות המתחדשות. המצב הזה, שישראל סובלת ממחסור במים לאורך שנים, מחייב התבוננות פנימה כדי לראות כיצד אפשר לנצל את הידע והניסיון של התעשייה הישראלית, כך שזו תשמש מנוף להתמודדות עם המשבר הכלכלי ועם משבר המים עצמו. יש להציב את פיתוח האנרגיות החלופיות ואת פתרון משבר המים בראש סדר העדיפויות הלאומי, ולאפשר למוח הישראלי להוכיח את יצירתיותו. ניצול משאב זה ומינופו לטובת שיתופי פעולה עם שכנינו אף יתרום ליצירת יציבות באזור.

זוהי העת ל"ציונות חדשה", שתגדיר יעדים חדשים, ותאפשר לחברה הישראלית להשקיע את מרצה בחלום ובאתגרים חדשים. ציונות חדשה שתגדיר את חזונה של ישראל המודרנית, שתגדיר מחדש יעדים הגדולים מכולנו יחד, יעדים שיעוררו שוב את הגאווה הלאומית וידחפו אותנו קדימה. ציונות אשר תעודד קידום ופיתוח תעשייה כחול־לבן ואשר תציב את פיתוח האנרגיות החלופיות ואת פתרון משבר המים בראש סדר העדיפויות הלאומי.

הכותב הוא יו"ר קבוצת גאון

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מדוע ממשלות וכנסת ישראל מכשילות את תעשיית המים?
הנימוקים של לכאורה כלכלנים שפעלו למניעת התקנת מפעלי התפלת מים משיקולי תמחיר היו שקריים ומעוותים. כמה נימוקים בעד התפלת מים: 1. מחירי התפלת 1000 ליטר מים, גם בתקופה הכי יקרה של מחירי התפלה נעו בסיסיות 18-60 סנט, תלוי באם מים מליחים או מי ים או מים אפורים. מעולם כלכלנים לא טענו כנגד יבוא דלק ובמחיר ליטר דלק ניתן להתפיל מספר קו"ב של מים. מחיר כוס קפה או בקבוק של 1.5 שקול למספר קלפי ליטר מים מותפלים. 2. ליצור מים מותפלים יש ערך מוסף אדיר למשל: יצירת עבודה הי-טק ולאו-טק לאלפי אנשים. מים מותפלים ניתןלמכור לירדן,לפלתינים, לקפריסין ואולי לסוריה. זה יקדם את השלום. התפלת מים תאפשר שחרור מי הגשמים נחלים ומעינות לזרימה טבעית אשר תשקם את הטבע, תעשיר את מי התהום וניתן יהיה להקים פרקים ואתרי תירות. 3. נייתר את תעלת המוביל פרויקט כושל ומטופש שגרם נזק כלכלי אדיר למדינת ישראל. לסיכום: הגיע הזמן לעשות סדר ולבלום את ה פקידות המושחתת האינטרסנטית הפוליטית שהשפעתה רעה.
ראובן גרפיט  |  12.07.09
1.
משה, הכי קל לשפוך מילים - מהם תנאי העסקה בתעשייה המסורתית? מחפירים
כשאותו רואה חשבון או מהנדס - שקבלו הכשרה אוניברסיטאית כללית - חושבים לאן לשלוח קו"ח, משום מה אכן התעשיה המסורתית לא מהווה מוקד משיכה. מדוע? כי תנאי העסקה שם עלובים. כולל מפעלים משגשגים כמו ישקר (עזוב את היח"צ וההילה של משפ' וורטהיימר על דורותיה. שאל אנשים שעובדים שם). כל סטארט-אפ קטן, שלא לדבר על חברות גדולות, בהיי-טק מאפשרים רמת חיים הרבה יותר סבירה. מעבר לזה, יש מספר תפקידים שיווקיים שהיו יכולים לעלות את קרנה של התעשיה, אם היתה יוצאת מבורותה ומוכנה להשקיע כסף - כל מה שקשור לתקשורת שיווקית ושימוש באינטרנט - להגברת המחזור העסקי. אני עבדתי גם בלואו-טק ויכולה להגיד לך, שחלק מהדברים שילד בן 10 עושה כחלק מהכיף היום-יומי נראה כמו סינית בשבילם. והעקשנות בתחום מטורפת - לא מוכנים להשתדרג לעבודה יותר מתקדמת. פשוט לא וזהו. התעשיה המסורתית היא קמצנית, בורה ולא מוכנה לשנות כלום ממנהגיה. אז לכן אין סיבה שכ"א איכותי ילך אליה. תעשיית המזון הישראלית היא לא דוגמא, כי דווקא נמצאת בחזית הקידמה. כל השאר - לא מבינים למה נכחדים כמו דינוזאורים. ולא, לא תמיד הממשלה אשמה.
זווית אחרת  |  12.07.09