אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: "תושבי השרון רוצים בנייה בקרקעות תעש" צילום: עמית שעל

בלעדי: "תושבי השרון רוצים בנייה בקרקעות תעש"

סקר חדש מגלה: 70% מהתושבים המתגוררים בסמיכות למתחם סבורים שרק מכירתו ליזמים תאפשר לממן את טיהור הקרקע המזוהמת של תעש

12.07.2009, 08:17 | שי פאוזנר

מרבית תושבי השרון מודאגים מנוכחותם של מפעלי התעשייה הצבאית "תעש השרון" שבאזורם, ומעוניינים בפינוי מיידי של המפעלים - כך עולה מסקר שערך מינהל מקרקעי ישראל באמצעות מכון מאגר מוחות של פרופ' יצחק כ"ץ, ושהגיע לידי "כלכליסט".

על פי הסקר, 70% מתושבי הרצליה, הוד השרון ורמת השרון מעוניינים בפינוי מיידי של תעש השרון. שיעור זה גדל ביחס ישר לקרבת המשיבים למתחם: 78% מהמשיבים ברמת השרון דוגלים בפינוי מיידי לעומת 59% מהמשיבים בהוד השרון.

הסקר העלה עוד כי רבים מהתושבים חוששים שלמרות פינוי המפעלים, לא יטוהרו הקרקעות המזוהמות באזור בשל עלותו הגבוהה של הליך הטיהור. "כלכליסט" חשף לאחרונה כי המדינה מעריכה שעלות הטיהור תעמוד על יותר מ־2 מיליארד שקל.

64% מהמשיבים מסרו כי יתמכו בתוכנית בנייה במתחם, כדי שההכנסות משיווק הקרקעות יאפשרו את מימון הטיהור. בקיזוז הנשאלים שלא השיבו לשאלה או שטרם גיבשו דעה בעניין, הופכת התמיכה לגדולה עוד יותר: בחתך כזה, 77% מהתושבים תומכים בהעברת הבעלות במתחם ליזמים לפני טיהור הקרקע.

מינהל מקרקעי ישראל ממעט לפעול באמצעות מכוני סקרים. ברקע ההחלטה לפעול כך הפעם מצוי המאבק בין המינהל לבין עמותת התושבים אחל"ה ועמותת אדם טבע ודין, המתנגדות לתוכנית הקיימת לפיתוח המתחם. קבוצות אלו עתרו בדרישה לעצור את התוכנית למכירת קרקעות המתחם ליזמי נדל"ן ולהפיכתו לשכונת ענק. הקבוצות טענו שאי אפשר לאשר את התוכנית, שתקבע את מחיר הקרקע, לפני ביצוע סקר מקיף שיבחן את רמת זיהום הקרקע ואת עלות הטיהור. בפברואר קיבל בית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב את טענתן, והורה לעצור את הליך הפקדת (אישור רשמי ראשון) התוכנית.

לאחרונה ערערה המדינה לבג"ץ על פסק הדין, וטענה שמינהל מקרקעי ישראל, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה סיכמו כי סקרי הקרקע ייערכו קרוב ככל הניתן למועד הטיהור, כדי שיהיו אפקטיביים. גורמים במינהל הביעו בעבר חשש כי ללא הפקדת התוכנית, לא יעמיד משרד האוצר מימון ביניים לביצוע הסקרים.

במתחם תעש השרון, ששטחו יותר מ־4,600 דונם, פועלים יותר מ־20 מפעלים, חלקם כבר עשרות שנים. בתקופה זו גרמו המפעלים לזיהומי קרקע ומים קשים באזור, עד כדי הפסקת השאיבה מבארות מים מחשש לסיכון בריאות הציבור. מאז ראשית שנות התשעים מקדמת הממשלה, באמצעות מינהל מקרקעי ישראל, תוכנית לפינוי וטיהור הקרקעות במימון ביניים שיעניק האוצר כנגד החזרת הכספים לקופה הציבורית לאחר שיווק חלק מהקרקעות המטוהרות לבנייה. גורם ממשלתי בכיר אמר ל"כלכליסט" כי אי־קידום תוכנית הבנייה במתחם תביא לכך שתושבי הוד השרון, רמת השרון והרצליה ימשיכו לסבול מההשפעות הבריאותיות הקשות של הזיהום למשך שנים ארוכות. "יש כאן מצב אבסורדי: המדינה מכינה תוכנית שמטרתה לאפשר את הטיהור, ובעלי אינטרסים מפעילים לובי שמטרתו לפגוע בבריאות הציבור ולהשאיר את הקרקעות מזוהמות לנצח", אמר הגורם. "אין שום תוכנית אחרת שתאפשר את מימון טיהור הקרקע".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
סקר מגמתי של המנהל נדג האינטרס הציבורי
הסקר מגמתי לצורך המאבק המתנהל מול אחל"ה וא.ט.ד. איפה היה המינהל כאשר התושבים פנו להדברות - המנהל סגר את הדלת. עכשיו לקראת המשך המאבק בבית המשפט העליון נערך הסקר המגמתי של המנהל לטובת המנהל, ככה המנהל מנצל את כוחו נגד האינטרס הציבורי.
אלון , הרצליה  |  12.07.09
3.
המנהל לא משנה תדמית, הוא מבין שהוא יכול לעשות יותר כסף ממגורים!
הקרקעון שם הן מכרה זהב, בחיבור ישירות לכביש 4, הקרבה להרצליה, ת"א, גלילות, רעננה, פ"ת ובכל קרבה למקומות עבודה- יוצר מיקום ששווה הון עתק! אני מקווה שימכרו את הנכסים שם במחירים שגם אנחנו, הציבור הפשוט שמשתכרים שכר ממוצע נוכל לעמוד בו ולהנות מהמיקום.
12.07.09