אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי החברה שבאמת ייצרה את המחשב היוקרתי שלך? צילום: cc-by Hagen & Tina Graf

מי החברה שבאמת ייצרה את המחשב היוקרתי שלך?

אפל, HP, סוני, לנובו - כולן משווקות מחשבים ניידים יוקרתיים. אבל מי שבאמת עושות את עבודת הייצור וההרכבה הן חברות טייוואניות עלומות, שעובדות בבוקר עם חברה אחת ובערב עם חברה אחרת

12.07.2009, 12:21 | גילעד נס

מיהו יצרן המחשבים הניידים בעל נתח השוק הגדול ביותר לשנת 2008? HP? דל? לנובו? התשובה הנכונה היא קוואנטה (Quanta), שכרבע מהמחשבים הניידים שנמכרו בעולם בשנה שחלפה יצאו ממפעלה. HP אמנם אחראית למכירת כ־20% מהמחשבים הניידים ב־2008, אך יותר משליש מהמחשבים הניידים שמכרה HP הגיעו למעשה מקוואנטה. מבולבלים? קוואנטה היא חברה טייוואנית המשמשת כ־Original Design Manufacturer, או ODM. חברות ODM משמשות כיצרניות בפועל של מחשבים ניידים, ובתום הייצור מודבק על המוצר הסופי לוגו של יצרנית מוכרת.

בעידן טרום הגלובליזציה נהגו חברות לתכנן, לייצר, לשווק ולמכור את מוצריהן, תוך שהן מבצעות בעצמן את כל הפעולות לאורך הדרך. שיטה זו דרשה הקמת מפעלי ייצור, העסקת צוותי תכנון והרכבה וניהול מחלקות שיווק ומכירות. עם השנים גילו החברות כי זול ויעיל יותר לתת לחברות שונות אחריות על שלבים שונים בתהליך הייצור והמכירה. החברות האמריקאיות, למשל, ידועות כמשווקות טובות, בעוד הסיניות והטייוואניות בולטות ביכולתן לייצר ולהרכיב מספר גדול של רכיבים בזמן קצר ובעלות נמוכה. כך נולדו חברות ה־ODM, שמבצעות בפועל את העבודה השחורה בשביל מותגי הניידים הגדולים. בקרב רוב מותגי המחשב המובילים בעולם, רוב פעילות הייצור וההרכבה מתבצעת מחוץ למפעלי החברות המוכרות.

כאשר יצרן מחשבים ניידים מפתח את הדגם הבא שלו, העובדים בונים תוכנית מתאר שתהווה את הבסיס למחשב. לאחר השלמת התהליך עם מפרט מחשב מלא והרכיבים השונים שיפעלו בו, מעביר היצרן המפורסם את הטיפול ל־ODM.

ה־ODM אחראי על ייצור הרכיבים של מעטפת המחשב (מה שמוכר בתחום הרכב כ"שאסי") וחלק מרכיביו הפנימיים. כמו כן אחראי ה־ODM על שילוב רכיבים של יצרנים אחרים, כגון כרטיס המסך, הזיכרון והדיסק הקשיח, בתוך מעטפת המחשב. בסיום התהליך מעביר ה־ODM את המחשבים המוגמרים למפעלי החברה המזמינה, שם הם עוברים בדיקת איכות, ולאחר שעמדו בה בהצלחה מותקנות עליהם מערכת ההפעלה והתוכנות הנלוות. המחשב מעוטר בלוגו של החברה ויוצא למכירה בשוק.

ההערכה גוברת

תהליך זה אינו ייחודי למחשבים ניידים בלבד; נגני מדיה כאייפוד ו־Zune, טלפונים סלולריים, וכמובן מוצרי צריכה אלקטרוניים כמו נגן DVD ומערכות סטריאו — כולם מיוצרים באותה שיטה.

המקבוק של אפל המקבוק של אפל המקבוק של אפל

הזינוק של טייוואן לעמדת השליטה בענף ה־ODM התרחש ברובו מתחילת העשור הנוכחי — עד אז היתה המדינה ידועה בעיקר כמקום שבו זול לייצר מוצרים מוגמרים. עם הזמן גברה ההערכה ליכולתן של החברות הטייוואניות למנף את הקשר הצמוד עם השכנה סין ולהפיק בעצמן מוצרים חדשים. חברות מערביות החלו לרכוש חברות עם בסיס טייוואני מהותי, למשל סיסקו שרכשה את יצרנית הנתבים Linksys ב־2003 וייסוד שלושה מיזמים משותפים של פיליפס ההולנדית עם חברות טייוואניות וסיניות בתחומי האלחוט, הסלולר ואחסון. אם בעבר שימשו הטייוואנים רק לייצור טכנולוגיות נפוצות, במטרה להוזיל את עלות הייצור בלבד, הרי שבשנים האחרונות מעורבות חברות טייוואניות בחזית הטכנולוגיה.

יצרניות ה־ODM אינן פועלות באופן בלעדי מול מותג אחד: קוואנטה למשל מייצרת מחשבים ניידים ל־HP, דל, Acer וטושיבה, ארבע המובילות בשוק הניידים הממותגים. במשך הזמן הבינו חלק מחברות ה־ODM כי הן מסוגלות, בזכות הידע שצברו, לייצר גם מחשבים ממותגים משלהן, וכך הוצגו בהצלחה יחסית מחשבים של Acer ו־Asus, חברות שהחלו כחברות ODM.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הערות והבהרות
הטיוואנים העבירו את מרבית קווי הייצור שלהם כבר לפני שנתיים ויותר לסין/ויטנאם ומקומות נוספים משיקולי עלות. החברות מטיוואן השקיעו במפעלים סיניים ויצרו שותפויות. ODM מוכרים שירותי תכנון וייצור להבדיל מ OEM שמוכרים ייצור בלבד. לכן הכוונה בכתבה היא אולי דווקא בתחום הפיתוח, וזה נכון שרבים בעולם כולל חברות ישראליות קונים שירותי פיתוח בטיוואן. הייתי בקווי הייצור בטיוואן לאורך השנים והירידה בנפחי הייצור שם היא דרמטית.
אחד שהיה שם , טיוואן / סין  |  12.07.09