אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת אישרה סופית את "חוק המטפלות" של האוצר צילום: shutterstock

הכנסת אישרה סופית את "חוק המטפלות" של האוצר

הצעת החוק אושרה ברוב של 62 נגד 24 מתנגדים. הבוקר טענה שדולת הנשים כי הנתונים שהציג האוצר אינם נכונים. לדבריה, התוספת לאישה עם ילד אחד המשתכרת 7,000 שקל בחודש ברוטו תהיה 58 שקלים בחודש בלבד, ולא 255 שקלים כפי שפרסם האוצר בתחילה

13.07.2009, 14:43 | שאול אמסטרדמסקי ונעמה סיקולר

לאחר יום סוער, אושרה לפני זמן קצר במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית הצעת החוק לתיקון פקודת מס הכנסת או מה שמכונה "חוק המטפלות" הכולל מתן נקודת זיכוי לאמהות עד גיל 5. הצעות החוק אושרה ברוב של 62 נגד 24 מתנגדים.

שר האוצר יובל שטייניץ נשא בפתח הדיון נאום קצרצר, התייחס לחוק המטפלות ואמר: "אני מודה לכולם על החוק החשוב הזה ומבקש מכולם לתמוך בו". יו"ר ועדת הכספים, משה גפני: "הדיון בוועדה היה ממצה מאוד, לא כולם מכירים את עבודת הוועדה. אני חושב שעשינו עבודה חשובה ואני שמח על כך שחוק המטפלות עולה להצבעה במליאת הכנסת".

קודם לכן, דחתה ועדת הכספים את בקשתה של רונית תירוש לפתוח את הדיון בחוק המטפלות מחדש. המשמעות המעשית היא שוועדת הכספים אישרה שוב את חוק המטפלות למרות הטבלאות הלא נכונות.

ח"כ תירוש, יוזמת המהלך, העריכה הבוקר כי רוב הסיכויים שתנחל הפסד בהצבעה בוועדת הכספים וכי הצעת הפשרה המסתמכת על הטבלאות הלא נכונות תעלה בכל זאת בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. "גם אם נפסיד בוועדת הכספים אנחנו לא מתכוונים לוותר. יש לנו עוד כברת דרך לעבור בחקיקה הזו ולמרות שאני לא אופטימית נעשה הכל כדי לשכנע את חברי הקואליציה שהטעו אותם".

מוקדם יותר פורסם כי אנשי ועדת הכספים זעמו לאחר לאחר שוועדת הכספים אישרה אמש (א') את הפשרה שנרקמה בין רשות המסים למשרד האוצר לבין ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד). רשות המסים הפיצה אתמול טבלה חדשה המציגה את התוספת לשכר החודשי שיקבלו נשים עובדות בעקבות הפשרה שהושגה. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני (יהדות התורה).

יחד עם זאת גפני לא התרגש מהטבלאות השגויות שהוגשו לוועדה: "הושגו הישגים משמעותיים בתחום וגם עניין הטבלאות לא יאפיל עליהם"

כמה יקבלו הנשים? כמה יקבלו הנשים? כמה יקבלו הנשים?

על פי הטבלה שהפיצה רשות המסים, עולה כי הצדק הוא עם שדולת הנשים. כפי שניתן לראות בבירור, התוספת לאישה עם ילד אחד המשתכרת 7,000 שקל בחודש ברוטו תהיה 58 שקלים בחודש בלבד, ולא 255 שקלים כפי שפרסם האוצר בתחילה. בהתאם, התוספת החודשית לאישה עם שלושה ילדים המשתכרת 10 אלף שקלים בחודש תהיה 212 שקלים ולא 803 שקלים כפי שטען האוצר.

לאורך כל הדיון טענו ארגוני הנשים ללא הרף כי נתוני האוצר שגויים, משום שהם כוללים בתוכם את נקודת הזיכוי הקיימת הניתנת כבר היום לנשים בגין כל ילד עד גיל 18. במהלך הדיון אתמול  בוועדה הציגו חברות השדולה בפני חברת הכנסת טבלה ובה ניתוח משלהן של הצעת האוצר, לפיו ההפרש בין הפשרה שהושגה לבין המצב הנוכחי קטן בהרבה מהנתונים שמציג האוצר. נציגי האוצר טענו מנגד כי חברות השדולות טועות ומטעות, וכי הן אינן מבינות במיסוי. לבסוף, אישרו חברי הכנסת את הצעת האוצר.

עתה קוראות חברות שדולת הנשים להתכנס ולדון מחדש בהצעת האוצר, לאור הודאתו של האוצר כי המספרים שהוצגו בפני חברי הוועדה היו מנופחים. גורם במערכת הפוליטית אמר הבוקר ל"כלכליסט" כי "האוצר חיפש דרך לרדת מהעץ לאחר שהבין שלא יוכל לשלול לחלוטין את ההכרה בהוצאות הילדים. בנעמ"ת הבינו זאת וסגרו דיל עם האוצר על הגדלת סבסוד מעונות היום שמפעילה הרשת ושמפעילות רשתות אחרות. אבל אם לוקחים בחשבון שהגדלת הסבסוד מופיעה ממילא בעסקת החבילה שנחתמה עם עופר עיני, ובהסכמים הקואליציוניים, הרי שזהו לא הישג משמעותי".

מהאוצר נמסר בתגובה: "בניגוד לפרסומים, לא נפלה כל טעות בנתונים שפורסמו על ידי משרד האוצר לעניין חוק המטפלות שעבר אתמול בועדת הכספים. בטבלאות שהתפרסמו טרם הדיון בוועדה, נערכה השוואה בין שתי שיטות של התחשבות בהוצאות השגחה וטיפול בילדים. בשיטה הראשונה נערך חישוב של זיכוי, שהמשמעות היא הפחתה מחבות המס. בשיטה השנייה, הוצג מצב לפיו הוצאה חודשית של 1,800 שקל (כעלות מעון יום) תהיה מותרת לצורכי מס – כלומר מההכנסה החייבת של העובדת תופחת ההוצאה למעון היום. ההשוואה מלמדת כי שיטת ההכרה בהוצאה, נותנת הטבה הולכת וגדלה לבעלות השכר הגבוה, בהשוואה לזיכוי".

תגיות