אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל גאון אחזקות: "יש לנו 200 מיליון שקל בקופה שמחכים להשקעות" צילום: בועז אופנהיים

מנכ"ל גאון אחזקות: "יש לנו 200 מיליון שקל בקופה שמחכים להשקעות"

שי פרמינגר אומר ל"כלכליסט", כי הוא בטוח שהמיזוג של גאון שוקי הון עם מיטב יצליח, מסביר מדוע החליטה החברה לסיים את השותפות עם משפחת לבנת ב־H&O ומבטיח רווח דו־ספרתי ברבעון השני

14.07.2009, 08:51 | גולן חזני

המשבר הפיננסי הנוכחי אשר פגע בחברות האחזקה לא פסח על גאון אחזקות: ב־2008 איבדה מניית החברה כ־78% מערכה, אך מתחילת השנה היא רושמת התאוששות מרשימה ולאחר שעלתה בכ־163%, נסחרת החברה בשווי שוק של כ־173 מיליון שקל.

באחרונה מכרה גאון אחזקות את החברה־הבת גאון נדל"ן לאוליגרך רוסי בשם אלכסנדר זכרנקו תמורת 33 מיליון שקל, מה שהוסיף לקופתה כ־20 מיליון שקל. את הרבעון הראשון של 2009 סיימה גאון אחזקות ברווח של 12.4 מיליון שקל, זינוק של 100% לעומת הרבעון המקביל ב־2008. 

שנה למותו של בני גאון פרמינגר: "היינו כמו משפחה" מנכ"ל גאון אחזקות נזכר איך בני גאון הציע לו לעזוב יחד את כור ולהקים חברת אחזקות. "אדם לא יכול לבקש לעצמו זכות גדולה יותר מאשר להיות שותף של בני גאון" גולן חזנילכתבה המלאה

עם זאת, הקבוצה מתכוונת לסיים את השותפות עם משפחת לבנת בחלק מעסקי הסחר והקמעונאות. גאון ולבנת מחזיקות בחלקים שווים בחברת האופנה O&H ובחברת המשביר החקלאי, והן במגעים לפירוק השותפות כך שבסופו של דבר תחזיק משפחת לבנת לבדה ב־H&O, ואילו גאון תקבל את מלוא האחזקות במשביר. בתחום הפיננסים דווקא מתמזגת גאון - עם בית ההשקעות מיטב של משפחת סטפק.

"גרינשטיין עבד טוב"

הראיון עם שי פרמינגר, מנכ"ל גאון אחזקות, הוא הראשון מאז נחתמה עסקת המיזוג עם מיטב ומאז מת מייסד הקבוצה בני גאון לפני כשנה. פרמינגר, עדיין לא בן 40, הוא אחד המנכ"לים הצעירים בשוק ההון. בעבר היה אלוף ישראל בטניס שולחן וכיום הוא נשוי ללימור ואב לשתי בנות.

תחילה פורסם כי הגוף הממוזג מיטב־גאון ינוהל במשותף על ידי גדי גרינשטיין, מנכ"ל בית ההשקעות גאון שוקי הון, ואיציק שנידובסקי, המשנה למנכ"ל מיטב. אבל בטרם הושלם המיזוג הודיעו בתי ההשקעות כי לא ימונו מנכ"לים משותפים, ושבמקום זאת תוקם ועדה לאיתור מנכ"ל.

"גרינשטיין", פותח פרמינגר, "עשה עבודה טובה מאוד בגאון והיתה לו תרומה גדולה להתפתחות של בית ההשקעות, שצמח לגוף המנהל 6.5 מיליארד שקל. בעיניי הוא אחד המנהלים הטובים בשוק, ואני בטוח שהוא יצליח בכל תפקיד".

אז מדוע לא השארתם אותו?

"כל החמישה, כלומר צבי ואבנר סטפק (יו"ר מיטב וממלא מקום המנכ"ל - ג"ח), גרינשטיין, שנידובסקי ואני, הרגשנו בתקופת הביניים שקדמה למיזוג שהמבנה של מנכ"לים משותפים לא עובד, ובהחלטה משותפת החלטנו שמוטב להביא מנכ"ל חיצוני".

יכולתם להשאיר את גרינשטיין או את שנידובסקי.

"בוא לא נתייחס לזה".

עד כמה תהיו מעורבים בניהול החברה הממוזגת?

"צבי יהיה יו"ר פעיל ואני אשמש סגן יו"ר. המיזוג הוא אמיתי, והשותפים יקבלו את כל ההחלטות המשמעותיות יחדיו. צבי הוא אחד הפעילים עם השם הטוב ביותר בשוק. קיבלנו שותפים מצוינים והמיזוג הזה הוא הטוב ביותר שהייתי יכול לייחל לו - גם במובן החברי, וגם ברמה של שותפים שמקבלים החלטות".

"בלי הרפתקאות מטורפות"

צבי ואבנר סטפק מאוד דומיננטיים. זה לא יפריע לך?

"מיזוג גורר ויתור על חלק מהאגו מצד כל השחקנים המעורבים. כל אחד, גם סטפק וגם גאון, היה מעדיף להיות הבעלים היחידים של בית השקעות. אנחנו הצלחנו להתעלות מעל לאגו שמונע מגופים רבים להתמזג - והרי אין ספק שכל השחקנים הבינוניים יהיו חייבים להתמזג. זו הדרך היחידה להישאר שחקן משמעותי בטווח הארוך".

פרמינגר. "אין הרבה פעמים בהן דיווחתי על מגעים לעסקאות שלא נחתמו", צילום: אסף ישראלי פרמינגר. "אין הרבה פעמים בהן דיווחתי על מגעים לעסקאות שלא נחתמו" | צילום: אסף ישראלי פרמינגר. "אין הרבה פעמים בהן דיווחתי על מגעים לעסקאות שלא נחתמו", צילום: אסף ישראלי

עוד בטרם הושלמה עסקת המיזוג של מיטב וגאון ניהלו שני הגופים מגעים למיזוג עם ישיר בית השקעות, כך שסביר מאוד שהחתונה הזוגית תיהפך בקרוב למשולשת.

מתי תמנו את המנכ"ל? לפני או אחרי המיזוג עם ישיר?

"אני מניח שהוא ימונה לפני שתושלם העסקה למיזוג עם ישיר".

לפני כשנה נפטר בני גאון (ראו מסגרת), מייסד ויו"ר גאון אחזקות, ואת תפקידו ממלא כיום בנו משה.

איך העבודה עם משה גאון?

"הוא איש מוכשר שהצליח בגדול כיועץ אסטרטגי לגופים גדולים במשק. אני מאמין שהדבר יסייע לו להצעיד את החברה קדימה להישגים גדולים".

אתם נחשבים לחברה שמרנית מדי. אתה מסכים להגדרה הזו?

"בחרנו להתמקד במה שאנחנו טובים בו: שירותים פיננסיים, אגרו, וסחר וקמעונאות - וכל זאת מבלי להיכנס להרפתקאות מטורפות. אנחנו לא ממונפים, היחסים הפיננסיים שלנו הם מהטובים שיש בחברות אחזקה. חברות הקבוצה גייסו כ־700 מיליון שקל לפני המשבר, מתוך אמונה שמגייסים כשאפשר ולא כשצריך. בתקופת המשבר רכשנו כשליש מאיגרות החוב שלנו בתשואה של 20%, כשהיום התשואה היא חד־ספרתית, וביצענו התייעלות בכל החברות - כולל הפחתות שכר ופיטורים כפי שגוף עסקי צריך לעשות".

אבל לא בדיוק חזיתם את המשבר.

"נכון, אבל הגענו אליו כקבוצה בריאה עם חוזק פיננסי, עם שמרנות פיננסית ועם פורטפוליו איכותי בשלושה תחומים לא מסוכנים. ידענו לטפל נכון במצב ולהבין שהשוק השתנה. יש טייקונים שלא ידעו להגיב לאירועים בשוק. אנחנו ידענו".

לא ביצעתם רכישות מהותיות.

"היינו גוף ההשקעות הראשון בישראל שנכנס לתחום המים, עם צינורות המזרח התיכון ועמיעד - שאותה מימשנו ברווח נאה. יש לנו 15 חברות בתחום המים ואנחנו מחפשים השקעות נוספות בתחום".

החלטתם במפתיע לפרק את השותפות עם משפחת לבנת ב־O&H ובמשביר החקלאי. למה בעצם?

"היחסים עם משפחת לבנת מבוססים על הרבה הערכה. אבל בשתי החברות שהזכרת, החלטנו שאם כל אחד יחזיק ב־100% מהחברה, זה יאפשר השאת ערך מרבית. עם זאת, נמשיך להחזיק יחד בחברת 'שיווק בוטנים' ובחברת 'אהבה מוצרי ים המלח'".

איך מתקדם המו"מ עם לבנת?

"אין הרבה פעמים שבהן דיווחתי על מגעים לעסקאות שלא נחתמו".

האם הזינוק במניה מתחילת השנה משקף את השווי שלכם?

"אין מנכ"ל שהוא אובייקטיבי לגבי שווי החברה שהוא מנהל, ותבין מזה מה אני חושב לגבי השווי של גאון. הצלחנו לשמור על רווחיות יפה ברבעונים האחרונים למרות המשבר. גם את הרבעון השני נסיים ברווח דו־ספרתי.

"יש לנו בקופה כ־100 מיליון שקל, ואנו בוחנים השקעות חדשות בתחומי הפעילות המסורתיים שלנו. בכל אחת מהחברות־הבנות יש מזומן ובסך הכל יש לנו כ־200 מיליון שקל להשקעות".

תגיות