אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך לסגירת מעגל: הריכטרים רוצים את אורבוטק

בדרך לסגירת מעגל: הריכטרים רוצים את אורבוטק

יהודית וקובי ריכטר הגיעו לאחזקה של 7.7% בחברה והודיעו לדירקטוריון: רוצים לדון בשינוי ההנהלה כדי "ליצור ערך לבעלי המניות". אחיו של קובי ריכטר הוא יו"ר אורבוטק, שהפכה למובילה עולמית בתחום בדיקת מעגלים מודפסים

15.07.2009, 06:57 | תומר קורנפלד

קובי ויהודית ריכטר סימנו את היעד הבא: השתלטות על חברת אורבוטק, שיוחאי ריכטר, אחיו של קובי, היה ממייסדיה לפני 17 שנה. בהודעה שהוציאה אתמול לבורסה דיווחה החברה כי בשבוע שעבר רכשו בני הזוג ריכטר 3.5% מממניות אורבוטק תמורת 12 מיליון דולר, והגיעו לאחזקה של 7.7% ממניות החברה. מדובר בחבילת מניות כוללת ששווייה הנוכחי כ־24 מיליון דולר. בכך הפכו הריכטרים לבעלי המניות הפרטיים הגדולים ביותר בחברה, והשלישיים בגודלם בכלל. שני בעלי המניות הגדולים בחברה הם קרנות השקעה Artisan, המחזיקה ב־13.9% ממניות החברה, ו־Harris, שלה 13.5% מהמניות. לקרנות אין כיום השפעה על הניהול היומיומי של החברה.

ד"ר יהודית וקובי ריכטר ד"ר יהודית וקובי ריכטר ד"ר יהודית וקובי ריכטר

אורבוטק, שמשרדיה ממוקמים ביבנה, היא אחת החברות המובילות בעולם בפיתוח מכונות לבדיקת תקינותם של צגים שטוחים (FPD) ומעגלים מודפסים (PCB). לחברה גם פעילות קטנה בתחום ההדמיה הרפואית.

מבחינת הריכטרים לא מדובר בהשקעה פיננסית בלבד, וככל הנראה בכוונתם להיות מעורבים בניהול החברה. בדיווח לבורסה ציינה החברה כי בכוונת הזוג לדון עם דירקטוריון אורבוטק על השקעה נוספת ועל שינויים בהנהלת החברה. לדברי בני הזוג ריכטר, הם אינם פוסלים את האפשרות לרכוש מניות נוספות של אורבוטק בעסקאות מחוץ לבורסה, באמצעות מו"מ מול בעלי מניות. הריכטרים ציינו עוד כי הם עשויים לבחון את שינוי הרכב הדירקטוריון של אורבוטק ואת שינוי הרכב ההנהלה, "כדי ליצור ערך עבור בעלי המניות".

משמעותו המעשית של מהלך כזה, בוודאי אם ילווה ברכישה נוספת של מניות, היא נטילת מושכות הניהול בחברה על ידי הריכטרים. ייתכן כי הכוונה להשתלט על החברה תלווה בניסיון לגבש גרעין שליטה עם בעלי מניות גדולים אחרים בחברה. בראש אורבוטק עומדים כיום שניים: המנכ"ל רני כהן והיו"ר יוחאי ריכטר. ריכטר כיהן כמנכ"ל החברה מאז הקמתה ב־1992 ועד 2006, אז מונה ליו"ר.

הריכטרים מציינים כי הרכישה, שנעשתה במחיר של 10 דולרים למניה הגבוה ב־11% מהמחיר שבו נסחרת כיום המניה בנאסד"ק, בוצעה בבורסה ממקורותיהם העצמיים. ככל הנראה, הרכישה נעשתה מחוץ למסחר, שכן מבדיקת "כלכליסט" עולה כי ביום שבו בוצעה הרכישה מחזור המסחר במניה היה אפסי, ופחות מ־40 אלף מניות החליפו ידיים.

האג'נדה של בני הזוג ריכטר "מנהל טוב צריך לדעת לפעול בתנאי אי־ודאות" כך אמרה ד"ר יהודית ריכטר בראיון בשנת 2004. בעוד שבעלה נחשב המוח שמאחורי הציוד הרפואי שייסדו השניים, הרי יהודית נחשבת כמי שמנהלת את העסק תומר זלצרלכתבה המלאה
אחזקה היסטורית קטנה

ליהודית וקובי ריכטר היסטוריה ארוכה עם חברת אורבוטק. יוחאי וקובי ריכטר היו חלק מקבוצת המייסדים של חברת אורבוט, שהתחרתה עם חברת אופטרוטק. ב־1992 מוזגו שתי החברות הישראליות, והטכנולוגיות שלהן שולבו. כחלק מן המיזוג, נותרה ליהודית וקובי ריכטר אחזקה קטנה באורבוטק.

בשנה האחרונה נאלצה אורבוטק להתמודד עם המיתון, שפגע קשות בפעילותה ובביקוש למכונות הבדיקה שלה, והוביל אותה להפסדים כבדים. ממש בשיאו של המשבר רכשה אורבוטק את חברת פוטון דינמיקס האמריקאית תמורת 290 מיליון דולר, כדי להרחיב את פעילותה בתחום הצגים השטוחים. לצורך הרכישה לקחה אורבוטק הלוואה מבנק דיסקונט בהיקף של 160 מיליון דולר לתקופה של חמש שנים, והפכה מחברת הייטק המתנהלת ללא חוב בנקאי לחברת תעשייה המבססת את צמיחתה על חוב.

ההימור של אורבוטק רכישה בשיא המשבר אורבוטק חוותה את שיאו של המשבר הכלכלי בעולם ברבעון הראשון של 2009, אז שותקה פעילותה כמעט לחלוטין תומר קורנפלדלכתבה המלאה

המשבר הפיננסי קלקל לאורבוטק את התוכניות ובסוף 2008 היא פיטרה 300 עובדים, כ־15% מכוח האדם שלה. הפיטורים נעשו כחלק מההתמודדות של אורבוטק עם המיתון בפעילותה, אך קשורים גם לתהליך האינטגרציה עם חברת פוטון דינמיקס. במקביל ביצעה החברה הפחתת שכר למנהליה ועובדיה, כדי להקטין את הוצאותיה התפעוליות ב־55–60 מיליון דולר ב־2009.

את הרבעון הראשון של 2009 סיימה אורבוטק עם צניחה של 29% בהכנסות, לרמה של 91.9 מיליון דולר, והפסד נקי של 7.9 מיליון דולר. אורבוטק רשמה רבעון חמישי ברציפות של ירידה במכירת מכונות הבדיקה למעגלים מודפסים (PCB), מגזר הפעילות המסורתי של אורבוטק, שצנח לשפל של 15 שנה.

סמנכ"ל הכספים של החברה עמיחי שטיינברג אמר אז כי הוא רואה שיפור אצל הלקוחות של אורבוטק. "אנחנו רואים שהתפוקה עולה, הם מתחילים לקנות מכונות, להשקיע בציוד חדש", אמר. שטיינברג שידר אופטימיות לגבי העתיד, ואמר שבחברה מרגישים שהלקוחות מחזירים לחיים תוכניות עבודה.

המניה נסקה ב־120%

ההתאוששות הזו בפעילותה של אורבוטק היא ככל הנראה מה שמשך את תשומת לבם של הריכטרים, יחד עם האמונה שהמשבר בעולם יחלוף והביקוש למוצריה של אורבוטק יחזור. עדיין לא ניתן לקבוע בוודאות אם הריכטרים מתכננים לבצע השתלטות, אולם כל השתלטות עוינת וגיבוש גרעין שליטה מגיעים לרוב בהפתעה לציבור המשקיעים, לאחר רכישה של חבילת מניות ההופכת את הרוכש לבעל עניין בחברה.

על רקע הדו"חות הכספיים החלה מניית אורבוטק להתאושש. מתחילת 2009 נסקה המניה ב־120% והביאה את החברה לשווי של 300 מיליון דולר. גם האנליסטים החלו לפרגן לאורבוטק, ומספקים לה המלצות חיוביות. בתחילת יולי העלה בית ההשקעות אופנהיימר את המלצתו למניית אורבוטק מ־9 ל־12 דולר, בטענה כי קיים סיכוי להפתעה חיובית בתוצאותיה הכספיות. באופנהיימר הגדירו את ההשקעה בחברה כמעניינת, על רקע ציפייה להתאוששות בענף האלקטרוניקה בשנים הקרובות. כיום נסחרת אורבוטק סביב מחיר של 9 דולרים למניה.

את תגובתם של קובי ויהודית ריכטר לא ניתן היה להשיג עד לסגירת הגיליון.

תגיות