אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסימיות בענף הטכנולוגיה: 3,000 עובדי הייטק נוספים יפוטרו השנה צילום: עמית שעל

פסימיות בענף הטכנולוגיה: 3,000 עובדי הייטק נוספים יפוטרו השנה

בשבועיים האחרונים פוטרו בישראל 200 עובדי הייטק, לאחר חצי שנה של הקפאה כמעט מוחלטת של פיטורים בענף. "המשבר האמיתי עוד בדרך. עד סוף השנה נראה 3,000 מפוטרים נוספים", מזהיר ראש קרן גיזה זאב הולצמן

15.07.2009, 10:46 | אסף גלעד ומאיר אורבך

השבועיים האחרונים היו תזכורת כואבת למכת הקיצוצים והפיטורים שפקדה את ענף ההייטק בישראל בחודשי החורף. לאחר שאלפי עובדים בענף כבר פוטרו בסוף השנה שעברה, מהנדסי תוכנה וחומרה, לאחרונה נראה שגל הפיטורים חוזר. בשבועיים האחרונים פוטרו לא פחות מ־200 עובדי הייטק בשש חברות הייטק: דאסו סיסטמס, ראנקום, סכמה, סאפ והורייזן סמיקונדקטור — שנסגרה כליל באופן מפתיע השבוע — וגם רדלייב שעומדת בפני סגירה. לכאורה לכל חברה הסיפור שלה: בהורייזן נתקלו בקשיי מימון לאחר שהקרן היפנית CSK שתמכה בה נקלעה לקשיים וחתכה את השקעותיה בישראל, בדאסו סיסטמס העולמית הוחלט לרכז את כל הפיתוח דווקא בצפון אמריקה ובצרפת, וכך הופסק הפיתוח בגרמניה ובישראל. האם מדובר במקרים מנותקים זה מזה, או בתחילתה של מגמה חדשה? תלוי את מי שואלים.

יהודה זיסאפל, צילום: עמית שעל יהודה זיסאפל | צילום: עמית שעל יהודה זיסאפל, צילום: עמית שעל
אשליית היציבות תתפוצץ

"זוהי רק ההתחלה", אומר ל"כלכליסט" זאב הולצמן, ראש קרן הון סיכון גיזה, ומבכירי ענף ההייטק בישראל, שרק השבוע נאלץ לקבור את השקעתו בהורייזן סמיקונדקטורס, שהושקעו בה בסך הכל כ־35 מיליון דולר. "מה שראינו בחורף היה תגובה למשבר הפיננסי של סוף 2008. לאחר שהגל עבר, חיינו כאן באשליה שהתמשכה שני רבעונים כאילו המצב התייצב. בפועל, המשבר הריאלי בכלכלה העולמית מתחיל רק עכשיו, ובא לידי ביטוי בביקושים בשווקים העולמיים בימים אלו. המשבר האמיתי רק בתחילת הדרך".

גם יהודה זיסאפל, יו"ר איגוד תעשיות התוכנה והאלקטרוניקה, מאמין שהענף עומד בפתח של תקופה קשה מאוד. "אנחנו צופים פיטורים מסיביים מאוד בהייטק. להערכתנו, עד סוף השנה יפוטרו עוד אלפי עובדים בתעשייה. עיקר ההרעה צפויה לקראת סוף השנה. המצב עשוי להשתנות אם ממשלת ישראל תבחר להשקיע בשימור עובדים קיימים במקום להפנות את כל המשאבים למובטלים. רק ההכנסות שיהיו למדינה מהמשך התעסוקה של עובדים אלו יחזירו את כל ההוצאה במהלך".

"יש יותר מדי סטארט־אפים"

דווקא חברות ההשמה טוענות שאינן מזהות כאן משבר אמיתי. רק אתמול פרסמה חברת ההשמה MIT המתמחה בתחום ההייטק נתונים מעודדים על הביקוש לעובדים.

"הביקוש הגיע לרמה הנמוכה ביותר בתחילת השנה. מאז, שוק עובדי ההייטק התייצב", אומר ארז בנוביץ, מנכ"ל MIT. "אני צופה שהביקוש לעובדים ימשיך לדשדש ברמתו הנוכחית הנמוכה לפחות עד סוף 2009 ואף לתוך 2010".

גם פול צוקר, מנכ"לית חברת נישה המתמחה בגיוס עובדי הייטק, משדרת אופטימיות: "לכאורה, אין קשר בין מקרי הפיטורים של השבועיים האחרונים. אני דווקא מזהה עלייה קלה במספר המשרות ובמספר מחפשי העבודה שמוצאים תעסוקה בתחום. מובן שאין סיבה לאופוריה, מכיוון שהקפיצה אינה דרמטית".

גם הולצמן מסכים שמסתמנת עלייה מסוימת במספר המשרות הפנויות, אך מסייג שמדובר ביישור קו זמני. "יש המייחסים את הפיטורים לסיום מחצית השנה, אבל זה רק תירוץ. אנחנו נראה ירידה של 50% בהשקעות השנה לעומת 2008, וזה אומר שבחצי השנה הקרובה נראה עוד לפחות 3,000 מפוטרים בהייטק. זה הגל שמתחיל בימים אלה".

"צריך להסתכל גם על חצי הכוס המלאה", מסייג רן צוריאל, שותף ומנהל תחום ההייטק בפירמת רואי החשבון KPMG סומך חייקין. "אני רואה היום חברות טובות, שגייסו כסף ועובדים בתקופה האחרונה. אנחנו לא שמים לב אליהן כי השוק לא מאפשר להן להנפיק, אבל מצבו של הענף טוב בהרבה לעומת מה שהיה כאן בחורף".

גם זהר זיסאפל, אחיו של יהודה וממקימי רדלייב שעומדת בפני סגירה, מצליח להישאר אופטימי אפילו בימים אלה. "היה לנו קשה מאוד לסגור את החברה, אבל אני מאמין שזו גם תקופה נפלאה להקים חברות. אנחנו עומדים להקים בימים אלה חברה שתפתח מתג תקשורת חכם. היו בישראל יותר מדי חברות סטארט־אפ, וחלקן נקלעות עכשיו למצוקת אשראי ונסגרות. ועדיין, אי אפשר להסיק מהן על כלל הענף".

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
=== איזו צביעות! האינטרס שלהם הוא להצפה של מהנדסים מובטלים ===
זוכרים איך אלישע ינאי התבכיין שהמכללות והאונברסיטאות צריכות להכשיר עוד מהנדסים כי יש מחסור במהנדסים? הרי זה ברור שלא חסר ולהיפך ,יש הרבה כאלו שלא מוצאים עבודה.אבל אם יוצף שוק העבודה בהרבה מהנדסים אזי השכר יירד והם יוכלו להציג רווח למשקיעים.
מוטי , רעננה  |  18.07.09
15.
ל 6: שרגא ברוש נהיה גרוע מעיני
שרגא ברוש כבר מזמן מייצג את עצמו בלבד, אני לא מדבר על עיני שמייצג את חברת החשמל ואת כל האוכלי חינם במשרדי הממשלה ולא את אלה שבאמת עובדים. ולעניין הכתבה, תפנימו שהמשבר הוא בעיתון! אני רואה חברות שממשיכות למכור ויש להן עבודה כמעט כרגיל! הבעיה היא שבאים כמה חכמולוגים כמו זאב ויהודה ומספרים סיפורים על משבר ואז מנהלים אחרים קוראים וחושבים שגם אליהם זה יגיע וכך מתגלגל כדור השלג הזה.
יאיר , לא משנה  |  15.07.09
לכל התגובות