אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבצע הנואש להצלת נורטל צילום: בלומברג

המבצע הנואש להצלת נורטל

ענקית ציוד התקשורת הקנדית נורטל מעולם לא השתקמה מהתפוצצות בועת הדוט.קום בשנת 2000, והפסדיה בשנה שעברה מסתכמים במיליארדים. כעת היא נכנסת למהלך ייעול שממנו היא עלולה לא לשוב

17.07.2009, 16:26 | גילעד נס

יצרנית ציוד התקשורת נורטל, שנוסדה במאה ה־19 ומאז נהפכה לאחת החברות הגדולות בעולם, הודיעה בינואר על פשיטת רגל. זה היה צפוי. ברבעון השלישי של 2008, האחרון לפני ההודעה על פשיטת הרגל, היא הפסידה 3.41 מיליארד דולר, שהמשיכו תהליך של ירידה בהכנסות.

נורטל מעולם לא השתקמה לגמרי מהתפוצצות הבועה של שנת 2000. מאז היא הסתבכה בפרשת אי־סדרים חשבונאיים, שילמה על כך 2.6 מיליארד דולר ב-2006, ולא הצליחה ליישם את תוכנית השיקום של מנכ"לה מייק זפירובסקי. כעת מתחרותיה אלקטל־לוסנט ונוקיה־סימנס פיטרו אלפי עובדים אך ממשיכות לפעול, ולעומתן היא מנסה לבקש את הגנת בית המשפט מנושיה, ובמקביל לצאת לעוד מבצע התייעלות אחרון. אלא שמהמבצע הזה היא עלולה לא להתאושש.

המבצע של נורטל להצלתה החל בספטמבר 2008, כשהכריזה שבמטרה לאושש את מצבה הפיננסי היא תחל במכירת חלק מנכסיה, בהם נכסי נדל"ן של החברה בקנדה, אך גם חטיבות טכנולוגיות שלמות. עסקה אחת שהוכרזה היא מכירת חטיבה לרדוור הישראלית תמורת כ־17 מיליון דולר.

עסקה שנייה, מהותית הרבה יותר, היא מכירת חטיבת טכנולוגיות ה־CDMA לנוקיה־סימנס תמורת 650 מיליון דולר. עסקה זאת מבשרת למעשה את יציאתה המוחלטת של נורטל מענף שדרוג רשתות הסלולר. ה־CDMA, טכנולוגיית תקשורת סלולרית שמשמשת חברות רבות בעולם ובהן פלאפון הישראלית, היתה תחום שבו נורטל הובילה בשנים האחרונות. נוקיה־סימנס העריכה שהחטיבה תניב לה הכנסות של 1.8 מיליארד דולר כבר השנה, בזכות הלקוחות הרבים שישדרגו בשנים הקרובות את הרשתות שלהם על בסיס טכנולוגיה זו. עם הלקוחות שנוקיה־סימנס "ירשה" מנורטל נמנות ספקיות הטלפון האמריקאיות ורייזון וספרינט והספקיות הקנדיות בל וטלוס.

נורטל יצאה גם מתחום ה־WiMax, טכנולוגיית תקשורת שמקדמיה מבקשים להפוך אותה ל"דור הרביעי" של תקשורת הסלולר. לפני שנה וחצי הודיעה נורטל כי תשווק ציוד של אלווריון הישראלית, אך עם ההכרזה על פשיטת הרגל בוטל ההסכם, ולאחרונה נפוצו שמועות שלפיהן אלווריון תמכור את מוצריה באמצעות נוקיה־סימנס.

אז מה נותר לנורטל? ישנה חטיבת ה־Metro Ethernet שלה, שבעבר פורסמו הערכות כי תימכר, אך בינתיים היא עושה רושם של אחת החטיבות היציבות בחברה. לפי ההערכות, החטיבה אמורה להניב לנורטל הכנסות של כ־1.7 מיליארד דולר השנה. נורטל גם ממשיכה למכור ציוד תקשורת לארגונים ולמפעילי תקשורת, שני תחומים שאמורים להתאושש בחודשים הקרובים. האם הפעילות שנשארה תהיה בסיס להתחדשותה של נורטל? האם המהלך של התפרקות מנכסיה ומכירתם יספק לחברה די מזומנים כדי לצאת מפשיטת הרגל, ובעזרת פעילות עסקית ממוקדת היא תצליח להשתקם ולחזור לשוק בעוד כשנה כחברה קטנה במידה משמעותית אך מסודרת ומוסדרת? או האם אנחנו עדים להתמוססותה של הענקית הקנדית, לפירוקה ולמכירתה בחתיכות?

תגיות