אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפגיעה בכיס של המגזר הפיננסי צילום: בלומברג

הפגיעה בכיס של המגזר הפיננסי

השנה האחרונה טלטלה את שוק העבודה הפיננסי: המשכורות התכווצו, הבונוסים נחתכו, חלק מהמשרות צומצמו והושם דגש על תפקידים של שירות ובקרת סיכונים. וגם ההתאוששות המסתמנת בשווקים עדיין לא יצרה את התיקון המיוחל בתחום התעסוקה — כלכליסט מציג את תמונת המצב בענף

19.07.2009, 21:58 | נעה גרטי

בשנה שחלפה מאז פרוץ המשבר הכלכלי, עובדי המגזר הפיננסי חשים אותו היטב, ולמרות ההתאוששות בשווקים הם עדיין ניצבים על קרקע לא בטוחה. לדוגמה, רק לפני שלושה שבועות הושלם מיזוג בתי ההשקעות מיטב וגאון שוקי הון, מהלך שפלט אל השוק 30 עובדים. סיכוייהם של אלה למצוא עבודה בקרוב אינם מזהירים: לפי נתוני חברת ההשמה נקודת פתיחה, מספר המשרות הפנויות היום בשוק הפיננסי קטן ב־50% לעומת אותה תקופה אשתקד. ולא רק השכר נפגע; כשמנתחים את מכלול הנתונים עולה שגם אופיו של השוק וטיב המשרות שהוא מציע השתנו.

"אף אחד לא מגייס היום באופן יוצא דופן. ההתאוששות שנראית בבורסה עוד לא נותנת אותותיה בגיוסי עובדים", אומר מנכ"ל בית השקעות גדול. "רוב מי שעזב את שוק ההון בשנה האחרונה לא עבר לעבוד בחברה מתחרה, אלא ממשיך לחפש או שעזב את הענף. רבים עשו הסבה מקצועית, כי המשבר הזה היה שריטה אדירה לכולם". השריטה הזאת היא אולי הסיבה שרבים נרתעו מלהתראיין לייחוס לכתבה זאת, אך הדברים שאמרו בעילום שם מעידים על הטלטלהשעבר על בשוק.

החבילה נפגעה

מי שנשאר בעבודה מרגיש את הפגיעה בעיקר בכיס, בהפחתת השכר, או כפי שקוראים לזה בז'רגון המקצועי: חבילת התגמול. הבונוס הוא לרוב הרכיב המרכזי בחבילת התגמול, ומאחר שהוא מושפע מתנאי השוק ומביצועיו, הרי שתנאי שוק נחותים שוחקים את השכר הכולל עד דק. "רמות שכר הבסיס ירדו במשרות ממוצעות למי שכבר עובד, לאור הפחתות שכר שנעשו, ועובדים חדשים מגויסים היום ברמות שכר הרבה יותר נמוכות ממה שהיה נהוג לפני שנה", אומר אהוד כהן, מנכ"ל נקודת פתיחה, חברת השמה לתחום הפיננסי.

"בתי ההשקעות מתגמלים הצלחה", אומר אמיר איל, יו"ר בית ההשקעות אינפיניטי, "כך לדוגמה בסיס השכר של אנשי המכירות נמוך כיום בשליש או בחצי ממה שהיה נהוג בעבר".

אמיר איל, צילום: אוראל כהן אמיר איל | צילום: אוראל כהן אמיר איל, צילום: אוראל כהן

"אין ספק שהתחום עבר ירידה בכל הנוגע לשכר. במרבית החברות נעשו הפחתות שכר של כ־10%, החל במשכורות של 20 אלף שקל ומעלה בכל הדרגים", אומר מנהל בית השקעות גדול. אשר לנכנסים חדשים לתחום או למי שיצא ממעגל העבודה ורצה לחזור בתקופה האחרונה, אלה יקבלו תנאים פחותים ב־20%–30% מהנהוג לפני שנה. וזה עוד לפני הפגיעה בבונוסים. "בבונוסים הקיצוץ היה יותר משמעותי. מי שקיבל בונוסים לפי ביצועים נפגע, וגם מי שלבונוסים שלו אין קשר ישיר לשוק, לא היתה הצדקה לתת לו בונוסים ברמה שניתנה בשנת 2008", אומר מנהל בית ההשקעות.

לא מגייסים בחיתום

אבל התהליך המעניין ביותר שעבר על השוק הוא הטלטלה בסוג המשרות המבוקשות. תפקידים שבעבר היו הליבה של הענף נדחקים היום לשוליים. "עקב המשבר, הקיצוצים וההתייעלות השתנה תמהיל העובדים בחברות. אם פעם היו עשרה מנהלי השקעות בבית השקעות, היום יש שניים־שלושה בכירים והשאר זוטרים", אומר איל.

"מקצוע שמאוד התפתח עקב המשבר הכלכלי הוא שימור הלקוחות", מוסיף איל, "בשל החשש מניוד לקוחות מבית השקעות אחד למשנהו. זה נהיה סגמנט מאוד מהותי, בעיקר בקופות הגמל. בעבר עסקו בו פקידות שהשתכרו כ־5,000 שקל, ואילו היום בשל חשיבות התחום מציבים בתפקיד יועצי השקעות בעלי רישיון, וביחס ישר עלה גם ל־7,000–8,000 שקל. כמעט לא מגייסים היום אנליסטים, השוק הצטמצם ויש חוסר אמון בתפקיד שבמהותו עוסק בשיווק. השאירו רק את הבכירים שבהם".

"בתחום של מנהלי השקעות ואנליסטים קשה מאוד למצוא כיום משרות פתוחות", מסכים כהן, "עיקר המשרות הנדרשות היום הן של משווקים ושל אנשי בקרת סיכונים, אך באופן נומינלי מספר המשרות בבקרת סיכונים נמוך ממספר המשווקים הדרושים".

סמנכ"ל תפעול ומשאבי אנוש באקסלנס נשואה, משה ברמק, מספר כי גייס יותר נציגי שירות ועובדי back office כדי לתת מענה ללקוחות המודאגים שפנו לחברה. "הכנסנו משרות בתחום של בקרה וניהול סיכונים. זהו תחום שהולך ומתפתח לאור היבטים רגולטוריים, וגם נקיטת זהירות שלנו. מלבד זאת חיזקנו את מערך אבטחת המידע. מובן שלתחום החיתום לא גייסתי, וזאת מסיבות מובנות של השוק. ובתחום תעודות הסל, קופות הגמל וניהול ההשקעות החיים די שגרתיים", הוא אומר.

בשל אופי המשבר שמו בבתי השקעות אחרים דגש על היבטים של ניהול האשראי. "בעבר לא היה מעקב אחרי מצב האשראי של חברות, והיום קיימת פונקציה של אנליסט אשראי. זה תפקיד שהיה קיים רק בבנקאות, ולא בשוק ההון, ואילו היום מרבית הגופים מייצרים תפקידים כאלה - 'קציני אשראי פנימיים'", אומר מנכ"ל בית השקעות גדול.

יש אלטרנטיבות

השוק הוא שוק של מעסיקים, מה שמתבטא במורכבות הגוברת בתהליך הקבלה לעבודה. "כשיש אלטרנטיבות אפשר לעשות בדיקות דקדקניות, ראיון ומבדקים. המעסיקים בוחנים לעומק, מזמנים עוד מועמד לראיון ויודעים שזה לא יברח להם בינתיים, בעוד שלפני שנה אילו המעסיק התמהמה המועמד היה נחטף לו", אומר כהן.

ברמק, החולש על אופרציה של כ־500 עובדים בבית ההשקעות אקסלנס נשואה, מספר על הקלות שבאיוש משרות היום לאור השינויים שחלו בשוק. בין השאר הוא מתייחס לנפילתו של בית ההשקעות פריזמה, שהוקם בסוף 2005 וסחף בסערה את השוק, תוך שהוא מעלה את רף התנאים והשכר לעובדים וחוטף טאלנטים ממתחרים. הנפילה, בתום כשלוש שנים, החזירה את השוק לפרופורציות. אל השוק נפלטו אז יותר ממאה עובדים. היום ברמק נהנה מקאדר העובדים המוכשרים המצוי בשוק, "להבדיל מן המצב שהיה לפני כשנה, אז לא היו בנמצא בעלי רישיון משווק פנסיוני או רישיון ניהול השקעות; נאלצנו ללכת לגייס את העובדים עוד בשלב האוניברסיטה. היום הם מסתובבים בשוק, בעלי רישיון ובעלי ניסיון".

בין השאר נדרשים המועמדים להציג קבלות - ניסיון. "אני לא מרגיש שהעליתי את הרף", אומר ברמק, "הרף תמיד היה גבוה. הדרישה לניסיון היתה קיימת, אבל היום יש פשוט יותר עובדים שעונים על הקריטריון הזה", הוא אומר ומסייג, "יש תפקידים שבהם הניסיון פחות רלבנטי, ואז עלות ההעסקה היא שמשחקת תפקיד. לכן יש בהחלט מקום למתחילים להיכנס לשוק ההון. סטודנטים שמגיעים לעבודה במשמרות בטלמיטינג או בשירות לקוחות עוברים הדרכה פנימית בארגון וגם לימוד תוך כדי עבודה, ומתקדמים להיות אנשי מכירות, אנשי back office או אפילו מנהלי השקעות".

אז מה צריך לעשות מחפש העבודה בתחום? האם להתפשר, או לחכות שההתאוששות בשווקים תשפיע גם על כמות הגיוסים?

"קשה לתת עצה חכמה של עשה או אל תעשה", אומר כהן. "אף שהשוק בעליות, אף אחד לא יודע לאן תלך המגמה -האם הביקושים למשווקים ימשיכו, או שחלון ההזדמנויות ייסגר בקרוב. עוד אין ביטחון במקום שבו אנו נמצאים כיום, לכן אנשים לא יודעים איך לנהוג, אם לקפוץ על כל משרה שמציעים להם או להמתין. אני בהחלט נתקל במועמדים שמתגמשים לא רק בתנאים ובחבילת התגמול אלא גם בסוגי התפקידים. הכל תלוי ביכולת הנפשית והכלכלית של המועמד", הוא מסכם.

תגיות