אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות חשיפת כלכליסט - יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות: "האוצר נוהג באטימות ובכוחניות" צילום: דובר הטכניון

בעקבות חשיפת כלכליסט - יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות: "האוצר נוהג באטימות ובכוחניות"

המאבק סביב הפיקוח על השכר במוסדות להשכלה גבוהה מסלים: היו"ר פרופ' יצחק אפלויג טוען שהממונה על השכר אילן לוין יוביל את המערכת למשבר ולהשבתות. לוין מצדו מאיים להגדיל את נתח התקציב שהוקפא לבר־אילן

21.07.2009, 07:02 | עמיר קורץ

יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא הטכניון, פרופ' יצחק אפלויג, יוצא בתקיפות נגד משרד האוצר. אחרי הפיצוץ בין האוניברסיטאות לבין הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, בסוגיית הדיווח של המוסדות האקדמיים על תנאי ההעסקה שלהן, הוא אומר: "נתקלנו בקיר אטום".

בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" את המכתב ששלח האוצר לאוניברסיטת בר־אילן, שבו איים שאם האוניברסיטה לא תעביר עד סוף יולי לממונה על השכר מידע על תנאי העסקתם של חברי הסגל המינהלי באוניברסיטה, כפי שהתבקשה, יקפיא האוצר 15% מתקציבה מדי חודש.

זהו צעד דרמטי ותקדימי מבחינת האוצר, שהעביר דרישות דומות לעוד אוניברסיטאות, אולם ללא אולטימטום חריף שכזה. לוין דורש לקבל לידיו את כל ההסכמים וההסדרים הקיבוציים של האוניברסיטאות, לרבות רשימה שמית של תלושי השכר של העובדים. שלשום נערכה פגישה בין נציגי האוצר לראשי האוניברסיטאות, שהציעו להיכנס למסלול הידברות בן חודש ימים. לוין דחה את הבקשה ואמר שהאולטימטום בעינו עומד.

הממונה על השכר, אילן לוין, צילום: מיה קמפיאס הממונה על השכר, אילן לוין | צילום: מיה קמפיאס הממונה על השכר, אילן לוין, צילום: מיה קמפיאס

"הסטודנטים ייפגעו"

"אנו חושבים שבצורה כזו לא נתקדם", אומר אפלויג. "הצענו שננהל דיונים מזורזים עם הממונה על השכר ושבתוך 30 יום נגיע להבנות ונפרסם סולמות שכר. זו בכלל לא דרישה מוגזמת, אולם הוא דחה אותה. צריך להבין שאנו לא רוצים להגיע למצב שנזעזע פה את כל יחסי העבודה העדינים במוסדות. לצערי, המהלך שהוא מציע יוביל למשבר ולהשבתות. מי שייפגע הם כרגיל הסטודנטים ומדינת ישראל.

"לאורך כל הדרך אמרנו שאנו מעוניינים לשתף פעולה עם הממונה על השכר ואנו מעוניינים להגיע איתו להבנות והסכמות בעניין סולמות השכר הראויים לאוניברסיטאות, שהם מוסדות ייחודיים השונים ממוסדות ציבור אחרים. וזאת עדיין בלי להיכנס בכלל לשאלה אם הדרישה של האוצר אינה מתנגשת עם חוק ההשכלה הגבוהה, שאומר בצורה ברורה שמוסד מוכר להשכלה גבוהה הוא בן חורין לכלכל את ענייניו האקדמיים והמינהליים במסגרת תקציבו, כטוב בעיניו. הוא גם דורש מאיתנו דו"חות פרטניים שמציין את שמות העובדים ובעינינו יש פה גם התנגשות עם חוק הגנת הפרטיות".

בתגובה לכך אומר היועץ המשפטי של אגף השכר באוצר, עו"ד קובי אמסלם: "חוק יסודות התקציב המסמיך את הממונה על השכר לבקש את המידע קובע שמסירת מידע לא תיחשב פגיעה בפרטיות. הרי השכר של כל עובד אינו מפורסם לפי שם, אלא לפי תפקיד".

גם עם הטענה שדרישת האוצר פוגעת בחופש האקדמי אמסלם אינו מסכים: "גם דו"ח מבקר המדינה קובע שהטענה הזו אין בה ממש. החופש האקדמי גם אינו כולל היעדר שקיפות למי שמממן את ההשכלה הגבוהה ואת שכר העובדים. הממונה על השכר לא אומר להם אילו מקצועות ללמד, אילו תיאוריות ללמד, מתי וכמה, אלא אנו מתעסקים במינהל תקין".

לדברי פרופ' אפלויג, כנראה היה זה אותו דו"ח של מבקר המדינה שפורסם בחודש מרץ השנה שנתן ללוין את הרוח הגבית לקראת המהלכים הנוכחיים. "אגב, יש לנו השגות רבות על חלק מהדברים שנכתבו שם. אבל הדו"ח ביקר גם את הממונה על השכר שלא אכף מספיק. אז אולי זה יכול גם להסביר מה הניע את הממונה על השכר עכשיו".

נגד הזרם אל תירו בפרופסורים החמיצות הישראלית מבינה שצריך מדע, אבל מתעבת את המדענים. בואו לא נשפוך את האקדמיה עם מי האמבטיה של הפוליטיקה הכוחנית יואל אסתרון, 48 תגובותלכתבה המלאה

אפלויג אומר שראשי האוניברסיטאות רצו להיפגש עם שר האוצר יובל שטייניץ, אולם לוין כתב להם כי זה הנחה אותו לענות בשמו. "העניין הוא שאנו חושבים שהפגישה ביום ראשון לא היתה מוצלחת, ואני מצטער על הדרך שבה היא הסתיימה. נכון שהאוצר הוא הצד החזק ושהוא יושב על הברז, אבל גם מי שחזק צריך לדעת איך הוא משתמש בכוחו ולגלות אחריות.

"אשר למשבר הזה, אנו מקווים שאנחנו נוכל לפתור את הבעיות עם אילן לוין. הוא איש שאפשר לדבר איתו ולהגיע איתו להסכמות, אני גם לא רוצה ליצור את הרושם שאנו מנסים בדרך כלשהי לדלג מעל הממונה. אנו מעוניינים בדיאלוג, אבל לצערנו, עד עכשיו נתקלנו בקיר אטום, שאומר 'אתם חייבים לקבל כל מה שאנו אומרים'".

 , צילום: מאיר אזולאי צילום: מאיר אזולאי  , צילום: מאיר אזולאי

"לא צעד פופוליסטי"

לוין מצדו אומר ל"כלכליסט" כי "האוניברסיטאות יצרו לעצמן בשנים האחרונות תוספות שכר על דעת עצמן. יש להן תוספת התייעלות של יותר מ־50%, הרבה יותר משאר עובדי המדינה. שווי יום הבראה באוניברסיטאות גבוה בעשרות אחוזים. זו התנהלות שלא תעלה על הדעת.

"היום קיבלתי טלפון מהנהלת מבקר המדינה שמחזקת את ידיי. אין לי הרבה כלים אבל את הכלים שיש לי אני מתכוון להפעיל באופן חד וחלק. אני לא מתכוון לעשות את זה לצורך צעדים פופוליסטיים. לדיון האחרון נציגי האוניברסיטאות הופיעו עם שני עורכי דין. אני באתי לכאן כדי לטפל בדברים הרלבנטיים, שזה אומר הסכמי שכר במגזר הציבורי ושינויים מבניים; אני לא מתכוון כל היום להשחית את זמני בדיוני סרק.

"ההתנהלות הזא של בר־אילן היא ראש לשועלים. הם לא מעבירים לא תלושים, לא הסכמים, תחנות זברה אינן עונות. אחרי חודשים רבים של התנהלות ועשרות מכתבים אישר שר האוצר את ההמלצה שלי לעכב לבר־אילן תקציב של 15%, שהם כ־7.5 מיליון שקל בחודש. עד שבר־אילן לא תעביר את כל ההסכמים וההסדרים הקיבוציים, לי אין שום כוונה להמליץ להסיר את הניכוי הזה מתקציב האוניברסיטה. אם הם ימשיכו ולא ישתפו פעולה, אנו נשקול גם להגדיל את נתח עיכוב התקציב".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
יצחק אפלויג נגד מדינת ישראל
נשיא הטכניון מאיים על האוצר בפגיעה בסטודנטים ומדינת ישראל במקום להעביר לאוצר את פרטי המשכורות של עובדי האונברסיטאות המשולמות מכספי ציבור. לפי החוק אפלויג מחויב להעביר נתונים כספיים אלו בבדיקת מס הכנסה רגילה של דוחות שנתיים.
אבי , תל אביב  |  26.07.09
3.
סיפורו של עובד תחזוקה במחלקת הבינוי של הטכניון כמשל למה שקורה במוסדות להשכלה גבוהה
לפני שנה יצא הטכניון בנוהל חדש שבו עובדי התחזוקה כמו גם מאות עובדים אחרים אינם עובדיו כי אם עובדי הקבלן. בכך שללו מהם מינימום של תנאים סוציאליים. למה? כי הם רק חשמלאים.. נכון לא פרופסור לא דוקטור ובכל זאת, חשמלאים שצריכים להחזיק משפחות. כך עושים כל המוסדות. למה? כדי לממן את האליטה הזו עם 50-60 אלף לחודש, עם פנסיה, עם לימודים חינם לבנים שלהם, עם הטבות אש"ל והשתלמויות וטיסות לחו"ל. כן, הוא רק חשמלאי, רק עובד תחזוקה. רק גננות. רק אנשי בטחון. רק עוזרי הוראה. אז מי נוהג פה באטימות אדון אפלויג היקר? האוצר, או המוסד ממנו הגעת שמונע מהמשפחות שלנו קיום בכבוד?
עבדי הטכניון  |  21.07.09
לכל התגובות