אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - המהפך הושלם: פירמות הביג-5 הודחו משירותי הביקורת בערים הגדולות צילום: עמית שעל

בלעדי - המהפך הושלם: פירמות הביג-5 הודחו משירותי הביקורת בערים הגדולות

אף אחד מהביג־5 לא יהיה רואה החשבון המבקר של העיריות הגדולות. כך עולה ממכרז משרד הפנים, שתוצאותיו הגיעו לידי "כלכליסט", שבו זכו דווקא המשרדים הקטנים יותר בערים המרכזיות

22.07.2009, 09:03 | הדר קנה

משרד הפנים השלים בימים אלה את המהלך שבו החל בשנה שעברה, שלפיו דווקא משרדי רואי חשבון קטנים ובינוניים יבקרו את תקציבי הרשויות המקומיות הגדולות, ואילו הפירמות הגדולות יסתפקו בביקורת ברשויות הקטנות יותר. בעבר בוקרו כל העיריות הגדולות על ידי פירמות הביג־5.

המהפך, ביוזמת לשכת רואי החשבון, החל כבר בשנה שעברה, אז נקבע כי עיריית תל אביב תקבל שירותי ביקורת ממשרד שלוי־קופ ושות', ועיריית חיפה תקבל שירותים ממשרד סמואל מגל את רזניק. בתגובה, החליטו שלוש מפירמות הביג־5 - ארנסט אנד יאנג, קסלמן וקסלמן וסומך־חייקין - שלא להשתתף במכרז לשנה זו.

אתמול הגיעו לידי "כלכליסט" תוצאות המכרז שנערך בסוף 2008 על ידי האגף הבכיר לביקורת רשויות המקומיות במשרד הפנים, הקובע איזה משרד יבקר איזו רשות מקומית השנה. לפי תוצאות המכרז, תבקר בריטמן אלמגור זהר (דלויט), שביקרה בעבר את עיריית תל אביב, את עיריית יהוד־מונוסון; זיו האפט (BDO), שביקרה בעבר את עיריית ירושלים, תבקר מעתה את קריית אתא; ומשרד פהאן קנה, שמדורג במקום השישי מבחינת גודלו, יבקר את אבו גוש במקום את עיריית חיפה.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

את השינוי יזמה ב־2007 לשכת רואי החשבון, בראשות הנשיא ראובן שיף, מתוך מגמה ליצור פיזור של המשרדים בצורה שוויונית יותר. בתגובה ליוזמתה הקים אגף הביקורת במשרד הפנים ועדת מכרזים, בראשות ראש אגף הביקורת דני רייף. בוועדה היו חברים גם היועץ המשפטי של משרד הפנים והחשב של המשרד.

הוועדה פנתה במכרז פומבי לכל משרדי רואי החשבון בארץ לצורך בניית מאגר חדש של משרדים שייתנו שירותי ביקורת לרשויות המקומיות. תנאי הסף למועמדים: לביקורת ברשויות קטנות - משרד שיש בו לפחות שני רואי חשבון בעלי ותק של שלוש שנים בביקורת של רשויות מקומיות; לביקורת ברשות גדולה - משרד שיש בו לפחות חמישה רואי חשבון בעלי ותק כנ"ל.

סך הכול ניגשו למכרז 260 משרדים ברחבי הארץ, שמתוכם נבחרו 230. המשרדים עברו ראיונות אישיים והעבירו המלצות למשרד הפנים.

ביקורת רשויות מקומיות נחשבת לאטרקטיבית למשרדים אף שהתעריף המשולם לשעת ביקורת נמוך יחסית — 150 שקל לשעה - וזאת משום שמדובר בהיקף גדול של עבודה. בעיריות הגדולות (תל אביב, ירושלים, חיפה, באר שבע) מסתכמת הביקורת באלפי שעות שנתיות, ואילו ברשויות הבינוניות מגיעה ביקורת שנתית לכ־1,000 שעות. גם ברשות קטנה יכולה ביקורת להגיע למאות שעות עבודה.

ראובן שיף, נשיא לשכת רואי החשבון, אמר ל"כלכליסט": "לשכת רואי החשבון ואני כנשיא הלשכה פועלים זה זמן רב אצל משרד הפנים ואצל רשויות שלטוניות אחרות, כגון רשות החברות הממשלתיות והחשב הכללי, כדי שהעבודות שנותנות רשויות אלה יחולקו בצורה שוויונית ומבוזרת היות שמדובר בנכסי המדינה.

"בעבר היתה קיימת מוסכמה כי רשות מקומית גדולה צריך שתהיה מבוקרת על ידי משרד גדול. אני שמח שמשרד הפנים שינה את תפיסת העולם הזו ונתן הזדמנות שווה לכלל המשרדים - קטנים, בינוניים וגדולים כאחד. אני גאה על כך שהצלחנו לשכנע את הגורמים הרלבנטיים במשרד הפנים כי איכות הביקורת אינה קשורה לגודל המשרד אלא למקצועיות של רואה החשבון. אני מקווה שמשרד הפנים, החשב הכללי ורשויות החברות הממשלתיות ידאגו להעלות לאלתר את תעריפי שכר הטרחה בביקורת, היות שזהו צורך חשוב כדי לשמור על איכותה ומקצועיותה של הביקורת".

תגיות