אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - לראשונה מאז קום המדינה: צניחה ביצוא צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי - לראשונה מאז קום המדינה: צניחה ביצוא

ישראל בדרך לצניחה שנתית ראשונה ביצוא: ניתוח מיוחד של מכון היצוא והתאחדות התעשיינים מגלה כי במחצית הראשונה של 2009 צנח היצוא ב־34%, ל־22 מיליארד דולר בלבד

26.07.2009, 08:15 | נעמה סיקולר

לראשונה מאז קום המדינה, היצוא הישראלי - זה שזכה לכינויים כמו "הקטר של המשק", "מנוע הצמיחה של הכלכלה" ואפילו "סם החיים של ישראל" - צפוי לרדת ב-2009, לאחר שבמחצית הראשונה של השנה צנח בכ־34% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לכ־21.8 מיליארד דולר בלבד. כך עולה מניתוח שערכו במכון היצוא ובהתאחדות התעשיינים עבור "כלכליסט".

אחד הענפים שתרמו בצורה דרמטית לירידה הוא יצוא היהלומים של ישראל, שהתכווץ במחצית הראשונה ב־55%. בניכוי יצוא היהלומים הסתכם יצוא הסחורות הישראלי במחצית הראשונה של השנה ב־16.7 מיליארד דולר, ירידה של כ־23% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

סיכום יצוא על פי ענפים סיכום יצוא על פי ענפים סיכום יצוא על פי ענפים

על פי נתוני מכון היצוא, משנת 1948 ועד 2008 הכפיל עצמו היצוא הישראלי כמעט מדי שנה. במשבר הקודם, של תחילת העשור, לא נרשמה ירידה ביצוא אלא רק בלימה בעלייה, מה שהופך את המשבר הנוכחי להיסטורי מבחינת היצוא הישראלי. בניסיון לעצור את המגמה הזו הודיע לאחרונה משרד האוצר כי יעניק סיוע של 4 מיליארד שקל בערבויות ליצוא, ובשבועות שחלפו מאז קיבלו כ־60 חברות ביטוחים לעסקאות חדשות.

בתחילת החודש פרסם הפורום הכלכלי העולמי את דירוג הסחר בחלוקה למדינות. למרות הירידה ביצוא, ישראל, שהצטרפה לדירוג רק בשנה שעברה וזכתה במקום ה־28, ירדה רק במקום אחד בשנה החולפת - בעיקר בגלל חולשה בפרמטרים כמו ביטחון פיזי ואיכות התשתיות.

מוצרי המתכת סובלים

 

עיקר הירידה ביצוא נרשמה במה שמקוטלג בהתאחדות התעשיינים כ"ענפי התעשייה המסורתית". את הירידה ביצוא מוביל ענף מוצרי המתכת, עם היקף יצוא של 722 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2009, ירידה של 55.7% לעומת המחצית הראשונה של 2008. מדובר ביצוא חומרי גלם מפלדה ומתכת, בעיקר לענפי הבנייה והתשתיות, וכן בחומרי גלם לתעשיות התעופה והביטחון. הירידה החדה נובעת מעצירת פרויקטי ענק בעולם בתחומים אלה.

לאחר מכן מופיעה, כאמור, הירידה החדה בענף היהלומים. ירידה משמעותית נרשמה גם בענף הציוד החשמלי והמנועים, שהיצוא בו צנח ב־36.4%, ל־291 מיליון דולר. ירידה כמעט זהה נרשמה גם בענף הפלסטיק, שם הסתכם היצוא ב־762 מיליון דולר. הירידה בשני הענפים הללו מיוחסת בין היתר למשבר בתעשיית הרכב העולמית: בישראל פועלות 150 חברות המייצרות רכיבים ומכלולים לתעשיית הרכב, ומרביתן משתייכות לשני הענפים הללו. נוסף על כך, ענף הפלסטיק הושפע גם מהתנודתיות החריפה במחירי הנפט, המשמש חמר גלם עיקרי לתעשייה.

יצוא חברות הכימיה הגיע ב־2008 לשיא של כל הזמנים, מה שהופך את ההשוואה לשנת המשבר 2009 לצורמת במיוחד. היצוא של תעשיית הכימיה הישראלית על שני העוגנים המשמעותיים שלה - תרופות ודשנים - הגיע ב־2008 לשיא של 14 מיליארד דולר, ואילו במחצית הראשונה של 2009 הסתכם ב־5.1 מיליארד דולר בלבד, ירידה של 27.8% לעומת המחצית הראשונה של 2008.

פגיעה מתונה בטקסטיל

 

מהניתוח של מכון היצוא והתאחדות התעשיינים עולה כי לא היה ענף שלא ספג פגיעה ביצוא, אולם כמה ענפים ספגו ירידה נמוכה מהממוצע - הטקסטיל, המזון ומוצרי האלקטרוניקה.

הירידה המתונה יחסית ביצוא הטקסטיל, 14.7% במחצית, נובעת בעיקר מהשינויים שעבר הענף בעשור האחרון על רקע התחרות ממוקדי ייצור זולים יותר כמו סין ומצרים. התכווצות זו הביאה לירידה בהיקפי היצוא של הענף בחמש השנים האחרונות ולמעבר לייצור מוצרי טקסטיל ייחודיים כמו מגבות, מגבונים לחים או טקסטיל ביטחוני. צמצום נפח היצוא בשנים עברו וההתמקדות במוצרי נישה ומוצרי צריכה בסיסיים עם ביקושים קשיחים הביאו לירידה המתונה בהיקף היצוא במחצית 2009.

בדומה לטקסטיל, גם ענף המזון לא נכנס למשבר עם היקפי יצוא גדולים מאוד, ולכן גם הפגיעה בו היתה פחותה והסתכמה בירידה של 17.8% ביצוא הענף במחצית 2009.

יצוא ענפי האלקטרוניקה רשם במחצית הראשונה של 2009 את הירידה הנמוכה ביותר לעומת מחצית 2008 - ירידה של 12.4% לרמה של 4.6 מיליארד דולר. ענף זה מאגד את חברות הרכיבים וההייטק, והירידה הנמוכה בייצור נובעת ממכירות מוגברות בתחומי האלקטרואופטיקה והציוד הצבאי ומתחילת פעילות הייצור במפעל FAB 28 של אינטל בקריית גת.

ארה"ב עדיין בראש

 

ארצות הברית היתה מאז ומתמיד יעד היצוא הגדול ביותר של ישראל, וגם במחצית הראשונה של 2009 היא שומרת על מיקומה. היצוא אליה הסתכם בכ־7.5 מיליארד דולר, ירידה של כ־30%. עם זאת, בניכוי ענף היהלומים הסתכמה הירידה ביצוא אליה ב־10% בלבד. היצוא לארה"ב רשם ירידה רק פעם אחת בעבר, ב־2001. במכון היצוא מעריכים כי ישראל לא תחזור לייצא לארה"ב בהיקפים הדומים לעבר, בעיקר כי הממשל האמריקאי מעודד כיום רכישת תוצרת מקומית.

יעדי היצוא העיקריים של ישראל (יותר מ־100 מיליון דולר ב־2008) לאחר ארה"ב הם הונג קונג, בלגיה, הולנד והודו. סוגרות את רשימת 15 יעדי היצוא העיקריים של ישראל - סין, רוסיה ודרום קוריאה. כמעט בכל יעדי היצוא העיקריים נרשמה ירידה במחצית הראשונה של 2009. מדובר ב־46 מדינות שהיצוא אליהן ירד, למעט שלוש: קולומביה, מצרים ואזרבייג'ן.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ישראל יקרה ומבריחה אפילו חברות ישראליות
ישראל נמצאת רחוק מהשווקים וכל פגישה עם לקוח עולה הון רב. יוקר המחיה בישראל מיקר מאד את המוצר. השכר הגבוה כאן הורג את הכדאיות לפתח וליצר בישראל. ראו את יציאת מרכזי הפיתוח של החברות הזרות מישראל וחזרתם למדינת המקור אירופה וארהב. עלויות השינוע מישראל, השכירות הארנונה הבירוקרטיה הכל מייקר ללא כל פרופורציה. הלקוח בחול אינו ציוני מחפש טוב ובזול ויש הצע רב. גם פרויקטים מסובכים בהם חשבנו שאנחנו יחודיים בורחים מידינו. ראו היכן מיצרות אמדוקס טבע ודומיהם ותבינו את גודל האסון.
מעסיק מותש  |  26.07.09
לכל התגובות