אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד מלניק למצב המשק ירד ב-0.5% בחודש יוני צילום: אוראל כהן

מדד מלניק למצב המשק ירד ב-0.5% בחודש יוני

בחודש החולף נרשמו ירידות במרבית רכיבי המדד: מדד הייצור התעשייתי והפדיון בענפי המסחר והשירותים ירדו לרמת פעילות דומה לזאת שהיתה לפני שלוש שנים

26.07.2009, 11:00 | אמנון אטד

השמחה והתקוות להתאוששות המשק שעורר פרסום המדד המשולב של בנק ישראל היו ככל הנראה מוקדמות מדי. בתחילת השבוע שעבר הודיע בנק ישראל, כי אחרי 10 חודשים של ירידות רצופות שינה בחודש שעבר המדד המשולב כיוון, ועלה בשיעור מתון של 0.2%. במקביל, עדכן אז בנק ישראל כלפי מעלה גם את המדד לחודש מאי: מירידה של 0.5% לירידה של 0.3%.

היום (א') מתפרסם "אחיו התאום" של המדד המשולב, מדד מלניק למצב המשק, אשר מצביע דווקא על ירידה של 0.5% בחודש יוני. לדברי מחשב המדד, פרופ' רפי מלניק, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה, הירידה בפעילות המשקית נמשכה גם ברבעון השני של השנה. מדד מלניק ירד בתקופה זו בשיעור מצטבר של 3.2% - שיעור ירידה דומה לזה שנרשם ברבעון הראשון.

חשיבותם הגדולה של מדד מלניק ושל המדד המשולב, המחושבים כסיכום של מספר סעיפי משנה המייצגים היבטים שונים של הפעילות במשק, הינה ביכולתם לאבחן תפניות בפעילות הכלכלית במשק בזמן אמת.

ניתוח מדד מלניק בחודש שעבר מעלה כי במרבית סעיפי המשנה שלו נרשמו ירידות. מדד הייצור התעשייתי, שמשקף בעיקר את צד ההיצע, והפדיון בענפי המסחר והשירותים, שמשקף בעיקר את צד הביקוש, ירדו לרמת פעילות דומה לזאת שהייתה לפני שלוש שנים. מספר משרות השכירים במגזר העסקי, שמשקף את הביקוש לעובדים בסקטור העסקי, ירד לרמה דומה לזאת שהייתה לפני שנתיים, ומסביר את הגידול בשיעור האבטלה במשק. מדד הייבוא לעומתם, שמשקף את יבוא חומרי הגלם והציוד לייצור המקומי, עלה ומיתן את ירידת המדד.

תגיות