אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם עבר באורבוטק חתול שחור? צילום: גלעד קוולרצ'יק

האם עבר באורבוטק חתול שחור?

הרכישות האחרונות של הריכטרים מסתמנות כתחילתו של קרב שליטה

27.07.2009, 09:06 | עומרי כהן

ההשקעה האחרונה שביצעו קובי ויהודית ריכטר בחברת אורבוטק נראית לכאורה טבעית לחלוטין. איש העסקים המוערך, שנהפך בעשור האחרון למולטי־מיליונר, חוזר להשקיע בחברה שאחיו הגדול ממנו בשלוש שנים עומד בראשה ושמסמלת את תחילת דרכו המוצלחת בעולם העסקים. אלא שבחינה מעמיקה יותר של העניין מגלה מציאות מורכבת וחושפת פרדוקס לא פתור (לפי שעה) בנוגע להחלטת ההשקעה עצמה.

יוחאי ריכטר (66) וקובי ריכטר (63) נמנים עם חמשת מייסדי חברת אורבוט, שמוזגה ב־1992 עם חברת אופטרוטק של היזם שלמה ברק. שתי החברות פעלו באותו התחום, פיתוח ציוד בדיקה אופטי לייצור מעגלים מודפסים, והמיזוג ביניהן יצר את אורבוטק, שנחשבת כבר שנים למובילה העולמית בתחום זה ובתחום פעילותה הנוסף - מערכות בדיקה לצגים שטוחים.

לאחר המיזוג התיישב ברק על כיסא יו"ר אורבוטק, ואילו יוחאי ריכטר קיבל את תפקיד המנכ"ל בתוספת חברות בדירקטוריון. קובי ריכטר עזב את החברה זמן קצר לאחר מכן, אולם חזר והצטרף אליה כדירקטור ב־1997 - תפקיד שאפשר לו לעקוב מקרוב אחר פעילותה ולקחת חלק בהחלטותיה האסטרטגיות. ב־2006 פרש שלמה ברק, ויוחאי התיישב על הכיסא הבכיר ביותר, ואף זכה לתואר יו"ר פעיל, כלומר כזה המתערב באופן אקטיבי גם בניהול האסטרטגי והטקטי. לתפקיד המנכ"ל מינה יוחאי את רני כהן - בן טיפוחיו שהחזיק עד אז בתואר נשיא. באותו הזמן החזיקו יוחאי וקובי ב־3.7% וב־4.2% במניות החברה, בהתאמה.

אלא שמכאן מתחילה התמונה להתערפל. בפברואר 2009 שלח קובי במפתיע מכתב התפטרות לאחיו היו"ר, אך האירוע כולו זכה לדממה תקשורתית וגם כיום, חמישה חודשים לאחר מכן, מסרבת אורבוטק להתייחס לנושא. יותר מכך, דירקטוריון אורבוטק לא פרסם את דבר ההתפטרות, וגילוי הפרישה התברר רק כאשר נעלם שמו של קובי במפתיע מהדו"ח הכספי לשנת 2008 שפורסם חודש לאחר הפרישה. אפשר אפילו לספר, כי עד אמצע השבוע שעבר עוד עיטר קובי את רשימת הדירקטורים שבאתר האינטרנט של אורבוטק, ורק לאחר פניית "כלכליסט" נמחק שמו.

ב־7 ביולי הפתיעו קובי ויהודית את שוק ההון כשרכשו 3.5% מאורבוטק בעסקה מחוץ לבורסה, ובתמורה ל־12 מיליון דולר. במסמך שהגישו לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), ציינו בני הזוג כי הם "מצפים לדון בהשקעתם בחברה ובשיקולים להשקעה נוספת עם מועצת המנהלים, ההנהלה, משקיעים נוספים ואנליסטים". שיקולים ושיחות אלו, ציינו השניים, עשויים לפתוח בפניהם מגוון אלטרנטיבות, "כולל שינויים אפשריים במועצת המנהלים/ההנהלה הנוכחית".

שבועיים לאחר מכן הם רכשו עוד 1.2% מאורבוטק ב־4.2 מיליון דולר, והגדילו את שיעור אחזקתם לכאורה, היה ניתן לחשוב כי כל רצונו של קובי הוא לחזק את מעמדו של יוחאי, כאשר יחדיו הם מחזיקים ב־12.6% מהמניות. אולם פרישתו המסתורית מהדירקטוריון ורצונו לבצע שינויים בגוף זה מאותתים על תמונה שונה לחלוטין. מעבר לכך, הם גם מעלים את השאלה מדוע פרש קובי מהדירקטוריון מלכתחילה, אם כל רצונו הוא להיהפך לדמות מרכזית באורבוטק או לפחות להשפיע באופן מהותי על ניהולה.

כל אלו פותחים לראשונה פתח למחשבה על חתול שחור שעבר בין האחים ועל האפשרות שכבר כעת תובע לעצמו קובי את תפקיד היו"ר על חשבון אחיו. למאבק שליטה כזה לא יכולה להיות השפעה חיובית על החברה, שרק מתחילה להתאושש מהמשבר הכלכלי שפגע קשות בפעילותה. אלא שקובי ויהודית, שיצאו בשבוע שעבר לחו"ל, מסרבים לפי שעה לדבר עם התקשורת, וגם באורבוטק ממלאים פיהם מים, בהתאם למדיניות של מיעוט בחשיפה.

למרות זאת, המאבק המשפטי הנוקשה והארוך שניהל קובי מול חברת הענק מדינול, ומלחמות המחירים האגרסיביות שניהל יוחאי כנגד מתחרתה העיקרית של אורבוטק בתחום המעגלים המודפסים, חברת קמטק, מעידים כי לשני הצדדים יש היכולת להפוך עימות אפשרי ביניהם לאגרסיבי במיוחד.

תגיות