אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סין וטייוואן לקראת הסכם סחר חופשי צילום: בלומברג

סין וטייוואן לקראת הסכם סחר חופשי

לראשונה מאז 1949 קיימו נשיאי סין וטייוואן תקשורת ישירה - באמצעות מברק. המשבר העולמי פגע ביצוא מטייוואן למערב והגדיל את תלותה בסין

28.07.2009, 21:58 | רחל בית אריה

נשיאי סין וטייוואן החליפו ביניהם תקשורת ישירה לראשונה זה 60 שנה ביום שני, בהתפתחות שעשויה להוביל לפסגה היסטורית בין שתי המדינות שהתפצלו זו מזו ב־1949. מוקדם יותר השנה החלו סין וטייוואן בשיחות לקראת הסכם סחר חופשי ביניהן.

חו ג'ינטאו, נשיא סין, שלח מברק לנשיא טיוואן מה יינג־ג'ואו, עם בחירתו של האחרון ליושב ראש הגואומינדנג, המפלגה הלאומית הסינית בטייוואן. תשובתו של מה כוונה לחו בתפקידו כיו"ר המפלגה הקומוניסטית - הכרה ראשונה של מנהיג טייוואני בלגיטימיות של המפלגה השלטת בסין. הסחר בין סין לטייוואן מתרחב במהירות בשנים האחרונות ומשקיעים מהאי מובילים את ההשקעות הזרות בסין. טייוואן מצדה נעשית תלויה יותר ביצוא לסין לאחר ששוקי היצוא המסורתיים שלה במערב נפגעו קשה מהמשבר הגלובלי.

מאז שנבחר לנשיאות קידם נשיא טייוואן את שיתוף הפעולה הכלכלי עם סין, ובכלל זה פתיחת קו של טיסות ישירות בין בייג'ינג לטייפה. עם זאת, הוא נמנע מלצאת בהצהרות פוליטיות בשל העוינות הרבה שעדיין קיימת באי כלפי השלטון הסיני. ב־2008 הסתכם הסחר ההדדי בין טייוואן לסין ביותר מ־100 מיליארד דולר. לפי הערכות, עסקים טייוואניים השקיעו בסין כ־150 מיליארד דולר מאז פתיחת השוק למשקיעים ב־1979. הקו שנוקטת התקשורת הסינית הרשמית בטייוואן נראה מרוכך בשנה האחרונה, ובמקום השתלחות בממשלה מושם דגש על הקשר התרבותי הקרב עם הטייוואנים. חו בירך את מה על בחירתו. "אני מקווה ששני הצדדים ימשיכו לקדם התפחות בדרכי שלום במיצרי טייוואן, להעמיק את האמון ההדדי בינינו וליצור תחייה של העם הסיני", כתב חו. מה השיב שעל שני הצדדים "לשאוף לשלום במיצרי טייוואן ולכונן מחדש יציבות באזור".

באופן אירוני, הגואומינדג והמפלגה הקומוניסטית שעסוקות היום בחיזור הדדי היו בעבר אויבות מרות שהובילו את סין למלחמת אזרחים עקובה מדם. עם ניצחון הקומוניסטים ב־1949 נסוגו הכוחות הלאומנים בראשות צ'יאנג קאישק לטייוואן, והאי היה בשלטון עצמאי מאז.

תגיות