אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תכלית על שוק האג"ח: האטרקטיביות פוחתת - אבל אין אלטרנטיבה צילום: אוראל כהן

תכלית על שוק האג"ח: האטרקטיביות פוחתת - אבל אין אלטרנטיבה

בסקירה של בית ההשקעות תכלית עבור "כלכליסט" מציינים הכלכלנים כי המשך צמצום המרווחים בין האג"ח הקונצרני לממשלתי מוגבל מאוד

31.07.2009, 07:52 | גיל קליאן
מדדי התל בונד סיימו את שבוע המסחר המקוצר בעליות שערים חדות של עד 1.65% במדד התל בונד 40, כששלושת המדדים רושמים שיאי נקודות חדשים. לפי סקירת שוק האג"ח של בית ההשקעות תכלית עבור "כלכליסט", העליות נרשמו על אף שורה של ידיעות כלליות, אשר היו עשויות להתפרש כשליליות לשוק אגרות החוב המקומי.

פישר מפסיק לרכוש אג"ח – כישלון או הצלחה?

ביום שני בערב הותיר הנגיד, סטנלי פישר, את ריבית בנק ישראל בשיעור של 0.5%. בנוסף הודיע הנגיד, כי בנק ישראל יפסיק לרכוש אג"ח ממשלתיות בבורסה החל מה-5 באוגוסט, אולם לא ימכור את הכמות שרכש. בנק ישראל ציין בהודעתו כי תוכנית רכישת האג"ח, בה החל ב-25 למרץ השנה, תרמה לחזרה של שוק ההון לתפקוד תקין יותר ובפרט, לחידוש ההנפקות וגיוסי ההון על-ידי הסקטור הציבורי.

לפי אורי כהן, אנליסט ראשי בתכלית בית השקעות, מטרתו העיקרית של בנק ישראל – להוריד את שיעור הריבית ארוכת הטווח - לא צלחה וזו עלתה במהלך התקופה (באג"ח השקליות ל- 10 שנים) מרמה של כ-4.8% ערב פרסום ההודעה על כוונת הרכישה, לכ-5.35% כיום, לאור עליית התשואות על האג"ח הממשלתיות האמריקאיות.

הורדת הדירוג ל- IDB לא מנעה את המשך החגיגה

S&P מעלות הורידה באופן גורף את דירוג אגרות החוב של חברות מקונצרן אי.די.בי של נוחי דנקנר. דירוגן של החברות - אי.די.בי פיתוח, דיסקונט השקעות וכלל תעשיות - הופחת מרמה של (AA) ל-(+A) ואילו דירוגה של אי.די.בי אחזקות הופחת מרמה של (-AA) ל-(+A). למרות ההודעה המרעישה, סיימו אגרות החוב את המסחר במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים, אך לא מנעו ממדדי התל בונד לסיים את שבוע המסחר בשיא כל הזמנים.

שוק התל בונד לאן

 

לדברי כהן, לאור עליות השערים החדות שרשמו מדדי התל בונד, מרווחי התשואה אל מול האג"ח הממשלתיות צמודות המדד הצטמצמו, כך שמרווח התשואות בין התל בונד 20, 40 ו- 60 והאג"ח הממשלתיות הינו כ- 2%, 3.9% ו-2.8%, בהתאמה.

כהן מוסיף כי המומנטום בשוק ההון ממשיך להיות חיובי, כשענפי תעודות הסל והקרנות ממשיכים לגייס כספים לאפיק המנייתי ולאגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות ביתר שאת. כמו כן מציינים בתכלית כי ציפיות האינפלציה השנתיות בטווחים הקצרים והבינוניים מתבססות מעל ל-3% והמשך החשש מפני התפרצות אינפלציונית תומך באפיקים הצמודים.

להערכת כהן, יש לבחון את ההשקעה במדדי התל בונד בהתאם למרווחים מהאלטרנטיבה הממשלתית. רמות המרווחים טרם המשבר הנוכחי הגיעו לכ-1.3%, 2% ו-1.5% בתל בונד 20, 40 ו-60, בהתאמה, אולם כלכלני תכלית סבורים, כי תרחיש של חזרה לרמות אלו, אינו סביר בטרם תתאושש הכלכלה הריאלית.

להערכת תכלית, המרווחים הנוכחיים בין מדדי התל בונד מעט נמוכים מדי לאור העובדה כי מצב הכלכלה הריאלית עדיין לא משקף חזרה לתוואי צמיחה. בתכלית מצינים כי ברמות המרווחים הנוכחיות, מדדי התל בונד יתפקדו בהתאם לנעשה באג"ח הממשלתי ולא צפויה המשך ירידה במרווחים.

כהן כותב כי פרמיית הסיכון בתל בונד היום מתקרבת לרמות בהן האטרקטיביות למשקיעים פוחתת, אולם מאידך, כוחות השוק והעדר אלטרנטיבות אטרקטיביות יותר תומכים עד כה בהמשך המומנטום החיובי. "אנו מאמינים כי המשך צמצום המרווחים מוגבל מאוד ולא יחזור לרמות שטרם המשבר", מסכמים בתכלית.

תגיות