אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשכת רואי החשבון ולהב לקראת עתירה לבג"ץ: "העלאת תקרת התשלום לביטוח הלאומי פוגעת בחוקי יסוד" צילום: עמית שעל

לשכת רואי החשבון ולהב לקראת עתירה לבג"ץ: "העלאת תקרת התשלום לביטוח הלאומי פוגעת בחוקי יסוד"

נשיא לשכת רואי החשבון: העלאת התקרה הינה חקיקה רטרואקטיבית שאין מקומה במדינה נאורה; נשיא להב: אין להפוך את המוסד לביטוח לאומי לזרוע גבייה נוספת של רשות המסים

02.08.2009, 18:47 | הדר קנה

לשכת רואי החשבון ולהב - לשכת ארגוני העצמאיים והעסקים, מנסחות בימים אלה עתירה לבג"ץ בנושא העלאת תקרת התשלום לביטוח לאומי, עליה הוחלט במסגרת חוק ההסדרים. לטענתם חוק ההסדרים פגע במטרתו של חוק הביטוח הלאומי כחוק סוציאלי ובמספר חוקי יסוד.

כזכור החל מה-1 באוגוסט תועלה התקרה החייבת בדמי ביטוח לאומי מכ־38 אלף שקל ברוטו לחודש, לכ־77 אלף שקל. עד כה היה נטל המס המרבי לבעלי משכורות של 37 אלף ומעלה בשיעור של 46%, ומעל תקרה זו לא היה צורך בתשלום של ביטוח לאומי.

עם העלאת התקרה של ביטוח לאומי, שכירים ועצמאים המשתכרים יותר מ־37 אלף שקל בחודש יאלצו לשלם 46% מס בנוסף ל-12% לביטוח הלאומי, לכן נטל המס בדרגות אלו עולה לכ־58%.

לדברי נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון: "החוק עצמו אוסר להטיל מס שלא באמצעות חוק מס או על פיו. לפיכך, אסור לאחז את עייני הציבור ולהפוך את המוסד לביטוח לאומי, לזרוע גבייה נוספת של רשות המסים". טלמון מציין כי "הממשלה הודיעה מפורשות, כי מטרת ההיטל היא לצמצם את קצבאות האוצר לביטוח הלאומי בשנה הקרובה, אך היא בחרה לנקוט לשם כך בהליך שאינו חוקי בעליל, והינני מקווה שלא יעמוד במבחן בג"ץ."

נשיא לשכת רואי חשבון, רו"ח ראובן שיף, אומר, כי במסגרת חוק ההסדרים, הועלתה תקרת דמי הביטוח הלאומי לשכירים ולעצמאים עד פי 10 מהשכר הממוצע במשק במקום עד פי 5, אולם תקרת התגמולים נשארה בעינה - עד פי 5 מהשכר הממוצע במשק.

לדבריו: "בזאת הפך המס השולי בישראלי לאחד הגבוהים במדינות ה-OECD, ובכך הוא יוצר פגיעה נוספת במשק. לו האוצר היה טורח להתייעץ איתנו טרם החקיקה, ניתן היה לבחור בחלופה סבירה, שאינה פוגעת בחוק הביטוח הלאומי ובחוקי היסוד, שתסייע למשק במקום לפגוע בו. מס יש לגבות באמצעות רשות המסים, ולא באמצעות המוסד לביטוח לאומי במסווה סוציאלי. העלאת התקרה הינה חקיקה רטרואקטיבית שאין מקומה במדינה נאורה", הוסיף שיף.

בנימוקים לעתירה נכתב, כי העלאת התקרה פוגעת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, בזכות לשוויון ובזכות לקניין. בעתירה נכתב כי החקיקה אינה עומדת בתנאי פסקת ההגבלה שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ואינה הולמת את ערכיה של מדינת ישראל.

תגיות