אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: עכשיו זו מלחמה צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: עכשיו זו מלחמה

מנכ"ל גוגל מתפוטר מחבר המנהלים של אפל - אבל החקירה נמשכת, בריטניה הופכת את האח הגדול למציאות, גוגל גורפת את העיתונאים אבל לא את אנשי העסקים, ואפל ממשיכה להתעלל במפתחי האפליקציות

04.08.2009, 12:31 | יוסי גורביץ

העמדת הפנים מופסקת

כפי שדיווח עוד לפני חודש דן ליונס, בעל הבלוג "סטיב ג'ובס המזויף", מנכ"ל גוגל אריק שמידט התפוטר אתמול (ב') מתפקידו כדירקטור בחבר המנהלים של אפל.

שמידט נכנס לתפקידו כדירקטור ב-2006, תקופה שבה נחשבו גוגל ואפל לשותפות, שאין ביניהן תחרות. מאז השתנו הדברים באופן ניכר. ב-2006 עוד לא היה אייפון ולא היה גוגלפון, גוגל המשיכה לטעון בעקשנות שהיא לא מתכוונת להוציא דפדפן משלה, ומערכת הפעלה שלה היתה חלום רטוב של גיקים ותו לא.

כאמור, בשנה האחרונה השתנתה התמונה: גוגל נכנסה ליותר ויותר תחומים שאפל פעילה בהם, ושתי החברות הפכו למתחרות מובהקות. זה התחיל עם הדפדפן כרום, שמתחרה בספארי של אפל; נמשך עם הגוגלפון, שהגיע באוקטובר - וניצב באומץ מול האייפון, כמובן; והגיע לשיאו עם ההכרזה של גוגל על מערכת ההפעלה שלה, לפני כחודשיים.
ג ג'וב אחד פחות. אריק שמידט, דירקטור אפל לשעבר | צילום: בלומברג ג

במקביל, אפל התעללה בשותפה שלה פעם אחר פעם, והשיא היה כשבשבוע שעבר סירבה לאשר אפליקציית אייפון לשירות הטלפוניה האינטרנטית שגוגל השיקה לאחרונה בגרסת בטא - Google Voice. הפרשה הותירה טעם רע בשני הצדדים. (עוד על אפל, אייפון ואפליקציות – בהמשך).

שתי החברות נמצאות תחת חקירות שונות מצד רגולטורים: שתיהן לא צריכות את כאב הראש הזה. אבל הרגולטורים האמריקאיים הודיעו שהחקירה בחשד לשיתוף פעולה תוך ניגוד אינטרסים מצד שתי החברות נמשכת, למרות הפסקת פעולתו של שמידט באפל. לשתי החברות יש דירקטור משותף אחר, מנכ"ל Genentech לשעבר, ארתור לווינסון. אבל מעתה הן מתחרות רשמיות. וזה הולך להיות כל כך כיף, לצפות בדיסוננס הקוגניטיבי של הפנאטים, שעד כה יכלו לנפנף בגוגל ואפל יחדיו ועכשיו יצטרכו לבחור בין השתיים.

האח הגדול יבדוק אם הכנת שיעורי בית

 

משהו רע עובר על בריטניה כבר כמה שנים; היא הופכת במהירות למדינה המנוטרת ביותר בעולם. אבל השטיק החדש, יש להודות, הפתיע גם חברים נושאי כרטיס במועדון "יהיה רע" לפסימיסטים מושבעים. ממשלת הלייבור מתכוונת להתקין מצלמות במעגל סגור ב-20,000 בתים פרטיים (!), וכבר עשתה ניסוי ראשוני ב-2,000 מהם. התוכנית, בעלות של 400 מיליון ליש"ט, היא יוזמה של השר לענייני ילדים של הממלכה, אד בולז – והיא מיועדת ל"20,000 המשפחות הגרועות ביותר בבריטניה".

בולז מאמין, משום מה, שאם משפחות אנטי-סוציאליות יחיו תחת מעקב צמוד שישדר את כל פעולותיהן, הן תתחלנה לטפל בילדים שלהם. המצלמות מיועדות לוודא שהילדים מכינים שיעורי בית, אוכלים אוכל ראוי, ובאופן כללי מתנהגות כמו שרפורמטורים צרי מוחין ושוחרי טוב חושבים שהן צריכות להתנהג. בפועל, הממשלה מתחילה להחליף את ההורים.

לא ברור למה לעצור שם. פדופיליה, למשל, היא בעיה משפחתית: רוב הקורבנות נפגעים בבית. מאחר שאנחנו עושים הכל כדי לשמור על עתיד ילדינו, ומאחר שאין סיבה שהממשלה תשגיח רק על הילדים העניים, הגיע הזמן להתקין מצלמות במעגל סגור בכל בית שיש בו ילדים, מכל מעמד, כדי לוודא שהוריהם לא מתעללים בהם מינית. מה, לא? נראה כמו חדירה מוגזמת?

הקטע הגרוע באמת שזו התכנית של ממשלת הלייבור; השמרנים חושבים שזו תכנית מוגבלת מדי. הלו! מה קרה ל"ביתו של האנגלי הוא מבצרו"?

הרבה באזז, מעט תועלת

גוגל, כפי שדיווחנו אתמול (ב'), יצאה בקמפיין פרסום רחב היקף שמטרתו להביא לידיעת הציבור את העובדה שיש לה אפליקציות, כמו ג'ימייל וגוגל דוקס. למה, בעצם?

ובכן, בגוגל קצת הסתנוורו מעצמם. כל שטיק שלהם זכה לגלים של התלהבות מהתקשורת המקצועית ומהבלוגוספירה הטכנולוגית. יש רק בעיה אחת: עולם העסקים שמרני הרבה יותר, וכל הסיפורים על "מחשוב ענן" גורמים לו להרים גבה. מבחינתו, מיקרוסופט היא לא דינוזאור מפלצתי ושוחר רע; היא חברה עם מוצרים סבירים פלוס, ויותר חשוב מכך – אמינים ובטוחים. אז מיקרוסופט ממשיכה לשלוט בגדול בסקטור העסקי. מנכ"לים של משהו גדול יותר מסטארט-אפ לא קוראים בלוגים כמו טקראנץ'.

אבל שם גם נמצא הכסף. גוגל, הרי, כמעט שלא לוקחת כסף מאנשים פרטיים. גוגל רוצה נתח מהשוק הזה. היא רוצה שעסקים יתחילו להשתמש בתחליפי האופיס שלה ובמייל שלה. אז היא יוצאת בקמפיין חוצות גדול – ומאיצה בעובדים שמעודכנים יותר מאשר מערכת התמיכה הטכנית שלהם להפציץ את הבוסים במיילים מעיקים בנושא.

באפסטור אין כל חדש

 

אפל ממשיכה להתעלל במפתחי האפליקציות לאייפון, כאילו היא לא נמצאת תחת חקירה בנושא: היא מעכבת במשך שבועות את אישורה של אפליקציה שמאפשרת שימוש ב"משרד וירטואלי" בשם Line2, הדומה מבחינות מסוימות ל-Voice של גוגל. המפתחת, חברה בשם Toktumi, מנסה נואשות במשך כחודש לברר מה קרה לפרי יצירתם, אבל – אלא מה – אין עם מי לדבר. בטקראנץ' העריכו ש-Line2 נפלה קורבן לכל מהומת Google Voice.

תוך כדי כך, נקטה האפסטור צעד בעייתי עוד יותר: אחד המפתחים היותר פעלתניים באפסטור, הפקיסטני חאליד שייח', התבשר שאפל מחקה באופן חד צדדי את כל האפליקציות שלו, כ-900 (!) במספר. שייח', שמפעיל את חברת Perfect Acumen, המעסיקה 26 עובדים, היה המום.

שייח' פעיל באפסטור זה כחמישה חודשים. הוא משחרר כחמש אפליקציות ביום. כולן עד אחת עברו את תהליך הסינון של האפסטור, כולן היו רווחיות למדי. האם הן היו מועילות? בספק: שייח' הודה בראיון שמה שמעניין אותו איננה האיכות, אלא הרווחיות. כיזם ומפתח, מה לעשות, זו זכותו. אם יש מישהו שמוכן לשלם עליהם, זה עניינו.

אפל טוענת שהיא שלחה לו לא פחות מ-100 התרעות. יכול להיות. אם אפל היתה פוסלת את האפליקציות מלכתחילה – צעד בעייתי בפני עצמו – ניחא; השאלה היא איך נוצר מצב, שבו חברה מתפרנסת במשך תשעה חודשים מיצירת תוכנה – ואז, במכה אחת, כל התוכנות שלה נמחקות וכל יכולת הקיום שלה מתחסלת. השאלה היא מי מוכן להעמיד את עתידו בסכנה כזו.

לרוע המזל של חברות הסלולר שלנו, ולמזלם של הלקוחות, האייפון מגיע לישראל בדיוק כשהבאזז סביבו הופך בעיקר לשלילי.

קצרצרים

גוגל הודיעה בשקט שפרויקט סריקת העיתונים שלה, שמאפשר גישה לעיתונים ישנים מאוד, משהו שפעם היה צריך לנסוע בשבילו לאוספים מיוחדים, גדל פי ארבעה. היא לא מסרה מספרים מדויקים, אבל כנראה שיש שם כארבעה מיליון מאמרים סרוקים – העתיק שבהם מ-1753.

בהודעה רשמית הצהירה אתמול (ב') מיקרוסופט שהיא נסוגה מתכנית "חלונות 7 E” – הרעיון של גרסה מיוחדת לאירופה, נטולת דפדפן, של מערכת ההפעלה החדשה. במקום זה, היא מאמצת את הרעיון של מסך שיאפשר למשתמשים האירופאים לבחור איזה דפדפן הם רוצים להתקין. הסיבה, מעבר לחוסר ההתלהבות של הרגולטורים, היא ששתי גרסאות של חלונות - אחת לאירופה ואחת לשאר העולם - צפויות ליצור בעיות.

בידיעת מיקרוסופט אחרת, נתח השוק של בינג בתחום החיפוש ממשיך לעלות, והוא עומד כעת על 9.41%, בהשוואה ל-8.23% ביוני. מה שמעניין לא פחות הוא, שמתקבל הרושם שנתח השוק של גוגל יורד: הוא עומד כעת על 77.54% לעומת 78.48% ביוני. האם בינג עושה לגוגל את מה שפיירפוקס עשה לאינטרנט אקספלורר? ימים יגידו.

סוכנות הידיעות AP יצאה למסע צלב להגנת זכויות היוצרים שלה, אבל זה כבר באמת מוגזם: היא דרשה תשלום של 12 דולר עבור ציטוט מדבריו של הנשיא המנוח מאוד תומאס ג'פרסון. ג'פרסון מת בארבעה ביולי 1826, יום השנה החמישים להכרזת העצמאות שכתב. כלומר, כל כתביו ויצירותיו הם רכוש ציבורי מזמן. ו-AP עדיין רוצה עבורם כסף.

 

הבמאי רידלי סקוט, מי שייצר את קלאסיקת המד"ב/אימה Alien (או בתרגומו העבש והצולע - "הנוסע השמיני"), על הסיסמה הנהדרת שלו – "בחלל, אף אחד לא יכול לשמוע אותך צורח" – הודיע שהוא יביים סרט נוסף בסדרה. הסרט – בעברית יקראו לו כנראה "הנוסע השמיני: בחזרה לעבר" – יעסוק במה שקרה קודם לאירועי Alien. הסרט צפוי לצאת לאקרנים ב-2011.

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
למספר 6 , דבר אחד חשוב שכחת.
למייקרוסופט יש את סביבת הפיתוח הטובה ביותר (אפילו מעולה), וזה שווה יותר מכל דבר שלילי שיכולת להגיד עליה.... מונופול שמונופול, גוגל ואפל מזיקות (בזדון) הרבה יותר ממיקרוסופט, אפילו שנתח השוק שלהן ביחד הוא בערך 2%..... במקום לרטון ולקטר, תלמד לעבוד עם מיקרוסופט, וגם אתה תרוויח כסף, ובעיקר תפתח פתרונות שמתאימים לכולם, ולא רק לך.... מייקרוסופט לא צריכה להיות נחמדה, אלה מרוויחה, ועל זה אני מוריד בפניהם את הכובע. אני לא עובד בשביל מייקרוסופט, אבל מפתח לסביבת העבודה שלה שנים רבות, ואין קל מזה. שבוע נהדר,
eg , tlv  |  10.08.09
8.
תיקון
"מה עם זה שמנכ"ל שלהם נוטה לזרוק כיסאות ולהכריז כי הוא יזיין את המנכ"ל של החברה המתחה - הוא כבר עשה את זה פעם" לא לגמרי מדוייק.. הציטוט המדוייק הוא: "Fucking Eric Schmidt is a fucking pussy. I'm going to fucking bury that guy, I have done it before, and I will do it again. I'm going to fucking kill Google." .... http://battellemedia.com/archives/001835.php
הירנוט  |  04.08.09
7.
ל- 3: 1.75 מיליון עסקים זה לא הרבה
קצת קשה לדעת כמה עסקים יש בארה"ב באופן כללי, שלא לדבר על העולם. אבל, גם על פי ההערכות השמרניות יחסית של ה- IRS האמריקאי, ישנם כ- 29 מיליון עסקים *קטנים* (וזה כמובן לא כל העסקים בארה"ב ובטח שלא בעולם) שמשלמים מס הכנסה בארה"ב. מקור: http://www.wsicorporate.com/article/How_many_small_businesses_are_there_in_the_us מספר העסקים בכלל מוערך בכמעט 100 מיליון. להשיג 1.75 מיליון מ- 100 מיליון זה נתח שוק של פחות מ- 2%. זה אולי יותר מצליח מגוגל כרום, אבל פחות מצליח ממה שגוגל רוצה להיות.
אלעד  |  04.08.09
6.
פחחחחחח
"מיקרוסופט היא לא דינוזאור מפלצתי ושוחר רע" שכחת להוסיף: "שהורשע בניצול המונופול שיש לה בצורה שנוגדת את חוקי ההגבלים העיסקיים בארה"ב ובאירופה" וגם: "הורשעה במשפט שבו הוכח כי במזיד גרמו לתוכנה מתחרה לרוץ רע על מערכת ההפעלה שלהם ( 4DOS)" - אה... כן.. מה עוד אתה שואל? מה עם זה שמנכ"ל שלהם נוטה לזרוק כיסאות ולהכריז כי הוא יזיין את המנכ"ל של החברה המתחה - הוא כבר עשה את זה פעם - אה.. מה עוד? מה עם זה שאחרי שהם קברו את נטסקייפ בצורה שהעברה על חוק ההגבלים העסקיים - נטשו לחלוטין את פיתוח הדפדפן שלהם למשך תקופה של 5 שנים בערך? חברה שהמציאה את המונח "embrace and extend" שמשמעותו היא תמיכה בסטאנדרטים ושינויים בצורה שנועלת החוצה תחרות? "היא חברה עם מוצרים סבירים פלוס" וואללה. נכון - כמו זון שהפסיק לעבוד בגלל שלא התחשבו יום אחד בleap year , או הX-box שעליו מיקרוסופט היתה צריכה לשפוך יותר ממילארד דולאר בהחלפה של מכשירים תקולים, או האסון הקולוסאלי שמתקרא ויסטה שבו אפילו אנשי IT מוסמכים ע"י מיקרוסופט לא מוכנים לגעת עם מקל (כי לאלו שנגעו בו נשבר המקל). שאופיס שלהם מוציא מסמכים בסטאנדרט שאף אחד לא מצליח לקרוא כמו שצריך - לא בגלל שהוא מוצפן או בעל DRM - אלא רק בגלל שהוא ספאגטי של קוד גרוע ולא מתועד פומבית. " ויותר חשוב מכך – אמינים ובטוחים." אתה רציני? אתה יודע כמה כסף חברות אנטי-וירוס ואבטחה עושים מהטיפול בפרצות שמיקרוסופט השאירה במשך שנים במוצרים שלה? אתה יודע כמה שעות עבודה מושקעות בטיפול בנזקים של אותם פרצות? הדבר החיובי היחיד שאפשר להגיד על מיקרוסופט בהקשר של אבטחה ואמינות היא שהם יצרו אקו-סיסטם שמפרנס מיליוני אנשים שרודפים אחרי הזנב של עצמם בכיבוי השריפות שבוערות על חומר הבעירה שמיקרוסופט יצרה במשך השנים. " אז מיקרוסופט ממשיכה לשלוט בגדול בסקטור העסקי" זה נכון - ולזה יש מספר סיבות שאינם קרובות לשום דבר שכתבת. זה נובע מנושא של תאימות לאחור של מערכות פנים ארגוניות שלא קל לשנות - זה נובע מעלויות של הכשרת עובדים לטכנולוגיות חדשות (לא משנה בכלל אם הם טובות יותר או פחות) - וזה נובע מjob security של מיליוני אנשים שחיים על גב הזוועה הטכנולוגית שקרויה פלטפורמת מיקרוסופט.
הירנוט  |  04.08.09
לכל התגובות