אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכם ענפי חדש: עובדי הניקיון יקבלו תוספת של 20% לשכר המינימום צילום: shutterstock

הסכם ענפי חדש: עובדי הניקיון יקבלו תוספת של 20% לשכר המינימום

לפי ההסכם עליו חתמו ההסתדרות וארגון חברות הניקיון, תיפרס תוספת השכר על פני שנתיים בארבע פעימות שוות כל חצי שנה. אי תשלום התוספת ייחשב כעבירה פלילית. נוסף על כך נקבע כי הפנסיה של העובדים תהפוך מפנסיית יסוד לפנסיה מקיפה

04.08.2009, 16:00 | מיקי פלד

ההסתדרות וארגון חברות הניקיון חתמו היום (ג') על הסכם ענפי חדש, ראשון זה 33 שנה, במסגרתו יקבלו עובדי הניקיון תוספת שכר של עד 20% מעל לשכר המינימום. תוספת השכר תיפרס על פני שנתיים בארבע פעימות שוות כל חצי שנה.

התוספת הוגדרה בהסכם כשכר מינימום ענפי, שמשמעותו היא כי אי-תשלום התוספות הוא כמו אי-תשלום שכר מינימום, עבירה פלילית עליה יכול המעסיק לקבל קנס של עד 67 אלף שקל. ההסכם ייכנס לתוקפו עם מתן צו הרחבה על ידי שר התמ"ת שיחיל את ההסכם על כל 500 חברות הניקיון במשק, גם אם הן אינן חברות באיגוד לשכות המסחר. על ההסכם חתמו יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, יו"ר ארגון חברות הניקיון דרור אטרי ומנכ"ל איגוד לשכות המסחר, יחזקאל דסקל.

ההסכם קובע גם עלות מינימום של שעת עבודה בענף. שירותי הניקיון נקנים על פי רוב באמצעות מכרזים. קביעת עלות המינימום תחייב את חברות הניקיון להציע מחירים שיאפשרו להן לעמוד בתשלום מלוא עלות זכויות העובדים. אחרי 4 פעימות של תוספת השכר תעמוד עלות שעת עבודה על 34.52 שקל לשעה, במקום כ-25 שקל לשעה כיום. בהתאם, צפויה גם עליית מחירים משמעותית במכרזי שירותי הניקיון.

נוסף על כך נקבע כי הפנסיה של העובדים תהפוך מפנסיית יסוד לפנסיה מקיפה, כלומר שתכלול בנוסף לחיסכון הפנסיוני עצמו גם ביטוח אובדן כושר עבודה ושארים. הפרשות המעסיק והעובד לקרן הפנסיה יחלו אחרי 6 חודשי עבודה ויגיעו לשיעור של 17.5% מהשכר בתוך שש שנים, במקום 15% בלבד כיום. בחצי השנה הראשונה לעבודה, כאשר לעובד אין עוד הפרשות לפנסיה, יזכו העובדים לביטוח ריסק למקרה של נכות או מוות בגובה 150 אלף שקל.

עוד נקבע בהסכם כי רכיב הפיצויים בהסדר הפנסיוני יהיה שייך לעובד כך שהוא יהנה מפיצוי גם במקרה של התפטרות. ההסכם אף משפר את מספר ימי המחלה הניתנים לעובד לעומת הקבוע בחוק: 24 ימים בשנה לעומת 18 כנהוג היום.

זכויות נוספות שנקבעו בהסכם הן זכות שימוע לפני פיטורים לעובדים קבועים מעל שנתיים; איסור על קנסות והפחתות שכר שרירותיות; שי לחג בפסח וראש השנה, תשלום נוסף עבור עבודה בחגים; הסעות לעובדים בזמן שבו מופסקת התחבורה הציבורית וחופשה בגין נישואים או לידה.

דרור אטרי, יו"ר ענף החברות לניקיון ותחזוקת מבנים באיגוד לשכות המסחר, אמר כי "זהו הישג בעל חשיבות היסטורית. הישג היוצר בסיס לתקווה לחיזוק הענף ומכלול הגורמים הפועלים בו, והקובע כללים ברורים ואתיקה מקצועית לפעילות בענף. כיום, פתחנו דף חדש בתולדות מערכת היחסים של מעסיקים ומועסקים, מעסיקים ורשויות אכיפה, והציבור הכללי במדינת ישראל".

עיני אמר כי "יש לומר מילה טובה וחמה על הארגון בראשות אטרי. אין ספק שההסכם מוכיח כי האיגוד הכיר בחשיבות הקניית זכויות לעובדים בענף הניקיון. מתחילת כהונתי התחייבתי לשיפור מצבם של העובדים החלשים במשק. ההסכם היום הינו חלק ממהלך כולל של השלמת ארבעה הסכמים ענפיים שמשפרים במידה ניכרת את מצבם של רבע מליון עובדים במשק".

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר לקראת החתימה על ההסכם כי "איגוד לשכות המסחר תמך תמיכה מלאה ואקטיבית בגיבושו ובעשייתו של הסכם זה. חשיבותו המיוחדת היא בקביעת תנאי עבודה שווים לכל החברות הפועלות בענף, ומניעת מצב בו התחברות על מכרזים תהיה על חשבונם של העובדים".

תגיות