אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרוני: מהקיסר עד לבר

פרוני: מהקיסר עד לבר

לאיטלקים יש חשבון ארוך עם הבירה. הרומאים סלדו מ"יין השעורה" וטענו כי זהו משקה לברברים. צאצאיהם דווקא יכולים להתגאות בבקבוקי בירה פרוני המגיעים כעת לישראל

09.08.2009, 09:20 | שלמה פפירבלט
בהזדמנות נדירה זאת, כאשר פרוני, בירה חדשה ומוצלחת, עשתה את דרכה מאיטליה אל השוק הישראלי, נעים להיזכר מנקודת מבט היסטורית כי הבירה עשתה בעבר הקדום את הדרך ההפוכה, מן המזרח התיכון אל ארץ המגף שהיתה אז ארצם של הרומאים.

בירה פרוני בירה פרוני בירה פרוני

הבירה היתה ידועה ומוכרת סביב הים התיכון כולו, ומסחר ער של כדי בירה התנהל בספינות שיצאו מאלכסנדריה. אך "יין השעורה", כך היה כינויו אז, נחל הצלחה מעטה בלבד בקרב הרומאים. בעיניהם, היין העשוי ענבים היה המשקה האלכוהולי הראוי לבני תרבות, ואילו הבירה היתה משקה של ברברים או של עמים נחשלים.

אחת הסיבות לתדמית השלילית של הבירה בעיני הרומאים היתה העובדה כי זה היה גם המשקה הפופולרי של השבטים הגרמאניים, אויבי האימפריה המושבעים אשר שכנו מצפון. ההיסטוריון והנואם הרומי המהולל קורנליוס טקיטוס (55–120 לספירה), שהיה ככל הידוע הראשון שכתב על השבטים הגרמאניים במונוגרפיה שלו "גרמניה", התייחס כך לנושא החשוב: "בתור משקה, יש להם לטבטונים שיכר איום ונורא העשוי מתסיסת שעורה או חיטה, שיכר אשר יש לו רק קשר משפחה רחוק ביותר ליין".

סרט כחול

התפנית התחוללה כנראה עם כיבושה של גאליה (חלק של צרפת היום) בידי הלגיונות של יוליוס קיסר. הגאלים היו גם הם עם של חובבי בירה מושבעים, הגפנים היו נדירות באזורם, והרומאים הצמאים למעט אלכוהול החלו טועמים מן הבירה. הגאלים ייצרו בירה ברמה גבוהה מאוד, ממיני שעורה בתוספת עשבי תיבול, דבש תוסס וקימל. כדי לאחסן ולהוביל את הבירה שלהם הם המציאו את חבית העץ שמאוחר יותר התחברה ליין ושינתה את גורלו ואיכותו. כיבוש גאליה היה נקודת חיבור ראשונה, כאמור, בין הרומאים לבין הבירה, ואפילו יוליוס קיסר הגדיר אותה כ"משקה אציל ורב כוח".

הבירה האיטלקית אשר מיובאת כעת לארץ, Peroni Nastro Azzurro, היא תוצרת מבשלה ותיקה פחות מהבירה של יוליוס קיסר, אך בכל זאת עם עבר נאה. היא נוסדה בשנת 1846, אבל המותג הנוכחי Nastro Azzurro נוצר רק בשנת 1963 כבירה המתאימה לטעם המודרני מבחינת הקלילות והטעמים הברורים. משמעות השם היא "הסרט הכחול", אותו פרס שהיה מוענק לאונייה אשר שברה את שיאי המהירות בחציית האוקיינוס האטלנטי.

המבשלה האיטלקית פיתחה מתכון ייחודי המשתמש בכמויות משתנות של לתת מזני שעורה מובחרים, שילוב של שני זני כשותית, תבלין הבירה האולטימטיבי, וכמויות קטנות של תירס אשר מתיקותו מלטפת משהו את מרירות הכשותית. פרוני היא בירה אלגנטית כמו שהאיטלקים יודעים (ראו פרארי או פראדה) מסוג בירת הלאגר הבלונדינית, המרווה מאוד והידידותית על החך. היא מגיעה בחוזק אלכוהולי של 5.1%, בבקבוקים של 330 מ"ל. מחיר מומלץ: 22 שקל.

גלנפינדיך בן 50

יצרן הוויסקי ויליאם גרנט (גלנפינדיך) משיק כעת מהדורה מיוחדת של וויסקי שהתיישן במשך 50 שנה בחביות. הסדרה המיוחדת כוללת 500 בקבוקים אשר כל אחד מהם יעלה 10,000 ליש"ט. זאת הצעה לא רק לחובבי המשקה, אלא גם למשקיעים: מהדורה דומה של הוויסקי מקאלאן נמכרה בשנת 1991 ב־6,250 ליש"ט לבקבוק, וכיום המחיר בשוק מגיע ל־23 אלף ליש"ט לבקבוק.

היין של קלואליס

מסעדת קלואליס של השף ויקטור גלוגר זכתה שנה שנייה ברציפות בתואר מצוינות מבחינת תפריט היין שלה מטעם מגזין היין Wine Spectator. עושה רושם שהבחירה מוצדקת ביותר. בתפריט המסעדה כ־270 סוגים שונים של יינות, מ־85 שקל לבקבוק עד 38,500 שקל לבקבוק Haut-Brion 1er Grand Cru Magnum 1989. במסעדה יש תשעה מקררי יין וגם מרתף יין ובסך הכל כ־7,500 בקבוקים בכל רגע נתון. בכל שנה אנשי המסעדה והאחראי על תחום היין אייל זיו עורכים טעימות חביות מיקבים שונים ובוחרים שתי חביות שמתוכן מייצרים בקבוקים של 500 מ"ל במהדורה מיוחדת למסעדה.

תגיות