אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאחורי הקלעים של האקזיט שנתקע צילומים: בועז אופנהיים, אוראל כהן

מאחורי הקלעים של האקזיט שנתקע

מאבקי הכוחות סביב מכירת קופרגייט: הפרסומים על מכירת הסטארט־אפ למלאנוקס ב־190 מיליון דולר הציפו את חילוקי הדעות בין המשקיעים בדבר כדאיות המכירה. במקביל, קופרגייט ממשיכה לנהל משא ומתן על רכישתה גם עם חברות אחרות

09.08.2009, 15:52 | מאיר אורבך ואסף גלעד

לפני שבועיים הודיעה אמזון שרכשה את אתר הנעליים המקוון זאפוס (Zappos) ב-928 מיליון דולר. 4 שנים ניסתה אמזון לרכוש את זאפוס, אך מנכ"ל חברת הנעליים סירב להצעותיה. על פי עורכי הבלוג ehub, בסופו של דבר העסקה יצאה אל הפועל בעקבות לחץ שהפעילה עליו קרן ההון סיכון סקויה, אחת מהמשקיעות באתר. בסקויה הכחישו את ההסבר של ehub, אך נראה שאפשר ללמוד ממנו על דרך התנהלותן של קרנות הון סיכון בתקופה של שפל בכלל - ובעסקת מלאנוקס-קופרגייט בפרט.

מנכ"ל קופרגייט גבי הילביץ, צילום: בועז אופנהיים מנכ"ל קופרגייט גבי הילביץ | צילום: בועז אופנהיים מנכ"ל קופרגייט גבי הילביץ, צילום: בועז אופנהיים

באמצע השבוע שעבר פורסם כי חברת ההייטק הישראלית מלאנוקס תרכוש את חברת הסטארט-אפ קופרגייט תמורת 190 מיליון דולר. בעקבות הפרסומים צנחה מנייתה של מלאנוקס בכ-17.5%. גם בעלי המניות של קופרגייט ספגו ביקורות על כך שהם מוכנים למכור חברה שהשווי שלה הולך ועולה בחודשים אלה תמורת מחיר נמוך יחסית.

לעת עתה, רכישת קופרגייט בידי חברת התקשורת הישראלית מלאנוקס אינה בתוקף, כפי שהודיעה בעלת המניות המרכזית בקופרגייט, קרן ההון סיכון תמיר פישמן. גורמים בשוק מעריכים כי סביב מכירת קופרגייט התפתחו מאבקי כוחות בין מחזיקי המניות שלה ובין מנהלי החברה עצמה. בעוד הקרנות תמיר פישמן 2 ואתגר 2 שהשקיעו בקופרגייט כ-25 מיליון דולר מאז תחילת העשור נדרשות להראות תשואות, קרן כרמל בראשות שלמה דברת, בעלת מניות מרכזית בחברה, מבקשת להימנע בשלב זה ממכירה. תמיר פישמן 2 וקרן אתגר עומדות כעת בפני סיום חייהן - ואם לא יממשו במהירות את החברה הן ייאלצו לחלק את האחזקות בקופרגייט למחזיקי החברה ללא כל תשואה לקרן. לצורך המכירה אף שכרו את שירותיו של בית ההשקעות ג'יי.פי מורגן.

מכירה תפגע בפוטנציאל

לכאורה, לקופרגייט אין בעת הזו כל סיבה להימכר, בטח לא בתקופה הנוכחית שלוחצת את שווייה כלפי מטה. החברה רווחית כבר שנים רבות ונחשבת לאחת מחברות השבבים המצליחות שנוסדו בישראל בשנים האחרונות. נוסף על כך, חוסר הסינרגיה הטכנולוגית והעסקית בין שתי החברות עורר את זעמם של חלק ממייסדי קופרגייט שמתנגדים גם הם לעסקה. בעוד מלאנוקס מפתחת מערכות להאצת תקשורת בין מאגרי מידע לארגונים גדולים, קופרגייט מפתחת שבבים להעברה של וידיאו, אינטרנט ושיחות טלפון לחברות טלקום.

גורם בכיר בשוק אמר ל"כלכליסט" כי "חברה בריאה שמוכרת את עצמה היום בשוק היא בבחינת מתאבדת", ולכן ברורה עמדת מנהלי החברה אשר אינם להוטים למכור את החברה, כפי שסבורים גם אנשי קרן כרמל. אלה מאמינים שקופרגייט היא חברה בעלת פונטציאל להפוך לחברה גדולה בזכות עצמה וכי אין כל סיבה למכור אותה בעת הזו תמורת כ-200 מיליון דולר - שנחשב אמנם לאקזיט ראוי למשקיעים, שהזרימו 25 מיליון דולר בלבד, אבל רחוק מהציפיות ומהפוטנציאל הטמון בחברה.

תגיות