אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות התנגדות הקבלנים - יוטל בינתיים היטל של 84 דולר לטון על יבוא ברזל צילום: שאול גולן

למרות התנגדות הקבלנים - יוטל בינתיים היטל של 84 דולר לטון על יבוא ברזל

ההחלטה התקבלה לאחר שהוחלט בתמ"ת להפחית את גובה ההיטל מ-133 דולר לטון מיובא. יבואני הברזל: התמ"ת מתעלם מההשקעות והיקף התעסוקה אצלנו. הקבלנים: לא משכנו את העתירה

09.08.2009, 17:56 | שי פאוזנר

הממונה על היטלי סחר במשרד התמ"ת, ראובן פסח, סיים בשבוע שעבר את חקירתו בנושא נקיטת אמצעי הגנה כנגד יבוא ברזל מצולע לבנייה, והעביר את ממצאיו לשר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר. שר התמ"ת נפגש בימים אלה עם הגורמים הנוגעים לעניין, הן במקומיים והן בבין-לאומיים, כדי לשמוע את עמדתם בנושא.

לאור ההמלצות הסופיות של הממונה על היטלי הסחר, ועד להשלמת הפגישות שיערוך השר בעוד כ-10 ימים, הורה בן אליעזר לבחון את הפחתת הערובה לגובה המקסימאלי החדש, כפי שמתבטא בדוח הסופי - קרי 84 דולר לטונה (במקום הערובה עליה הורה הממונה לאחר בדיקת הביניים, בסך 133 דולר לטון).

ואכן הבוקר (א'), הורה הממונה על היטלי סחר למנהל המכס לדרוש מייבואני הברזל להפקיד ערובות בסך 84 דולר לטון וגם זאת, רק על יבוא מעל הכמות הממוצעת בשלוש השנים האחרונות, בחלוקה לפי מדינות.

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, ציין היום בעקבות ההחלטה, כי ההתאחדות דורשת לבטל לחלוטין את ההיטל. גורדון מציין כי התאחדות הקבלנים פנתה כבר ביום רביעי לאחר פרסום ממצאי החקירה של הממונה אל הפרקליטות, בדרישה להפחית באופן מיידי את ההיטל הזמני, בהתאם לתוצאות חקירת הממונה, וזאת עד לקבלת ההחלטה הסופית, על מנת להקל על הקבלנים באופן מיידי, כפי שאכן נעשה היום - עם זאת התאחדות הקבלנים לא משכה את עתירתה מבית המשפט, ודיון ראשון בנושא יתקיים ב-20 לאוגוסט.

מפורום תעשיית הברזל המצולע לעיבוד (המייבאים הברזל ומעבדים אותו) נמסר בתגובה: "החלטתו של הממונה על היטלי הסחר שגויה מיסודה, נשענת אך ורק על נתונים של הרבעונים האחרונים של 2008 ועל הרבעונים הראשונים של 2009 בטענה כי בתקופה זו נגרמו לשתי חברות יצרניות (שפעילותן גם מבוססת על יבוא ברזל לעיבוד) הפסדים תפעוליים כספיים. הרי זה מגוחך, כי בתקופה זו כל המשק העולמי סבל ממיתון וממשבר כלכלי חריף.

"לא ברור מדוע בחר הממונה לבדוק רק את מצבן של החברות המתלוננות והתעלם מבדיקת תעשיית עיבוד הפלדה, הליכי הייצור בה, השינויים החלים בה, השקעות שנעשו במפעלים השונים, כמות המועסקים והנזקים העתידיים כתוצאה מהטלת היטל והקטנת התמורה בגין יצוא גרוטאות".

לצערנו, אומרים היבואנים, "טעות זו של הממונה הובילה לחקירה מיותרת, לממצאים המושתתים על עובדות חלקיות בלבד, ועלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים על חברות הברזל המעובד, על חברות הבניה, על פרויקטים ממשלתיים ועל הציבור במדינת ישראל".

כזכור, בחודש מרץ האחרון הגישו יצרניות הברזל הישראליות - "חוד אסף תעשיות" ו"יהודה פלדות", בקשה לנקיטה באמצעי הגנה כנגד יבוא המוצר בישראל לממונה על היטלי סחר. בבקשתם טענו היצרניות כי חל גידול חד בייבוא המוצר לישראל וכי עקב כך נגרם להן נזק חמור, עד כדי השבתה לסירוגין של מפעליהן. הממונה בדק ומצא כי קיים יסוד לכאורה לבקשה, והוא החליט לפתוח בחקירה. 

ביוני פרסם הממונה את ממצאי הביניים של חקירתו, ולפיה ישנו לכאורה צורך בנקיטה באמצעי הגנה, וכן קיים צורך בגביית ערובה זמנית על יבוא המוצר לישראל, לשם מניעת נזק העלול להיגרם לענף היצרני המקומי במהלך החקירה. בהתאם הורה הממונה למנהל המכס לגבות ערובה זמנית בשיעור ההיטל הצפוי - 133 דולר לטון.

בשבוע שעבר הגיש הממונה לשר התמ"ת את הממצאים הסופיים של חקירתו, ולפיהם על מנת לאפשר לענף היצרני המקומי לשרוד בתקופת הביניים עד להסתגלותו לתחרות מול הייבוא, נדרש היטל הגנה על יבוא המוצר לישראל, שיוטל על יבוא מעל הכמות הממוצעת בשלושת השנים האחרונות, בחלוקה לפי מדינות: 60 אלף טון לרבעון מתורכיה, 6,250 טון לרבעון מהאיחוד האירופי, 8,000 טון לשנה מכל מדינה מתפתחת עד לסך של 24 אלף טון לשנה מכל המדינות המתפתחות פרט לתורכיה.

הממונה הציג לשר חלופה לפיה ניתן יהיה להפחית את ההיטל ל-50 דולר ולהשלים את ההגנה על התעשייה המקומית בהיטל של 34 דולר על יצוא גרוטאות. לאור ממצאים אלה הורה הממונה למנהל המכס לעדכן בהתאם את הערובה הזמנית, כך שתעמוד על 84 דולר בלבד, ומעל לרף היבוא הקיים, כאמור לעיל.

תגיות