אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האינפלציה ממשיכה להמריא: מדד יולי עלה ב-1.1% צילום: חיים הורנשטיין

האינפלציה ממשיכה להמריא: מדד יולי עלה ב-1.1%

עיקר ההתייקרויות בשל עלייה במחירי הירקות והפירות, התחבורה והתקשורת. קצב האינפלציה השנתי חורג מיעדי הממשלה

14.08.2009, 14:00 | אמנון אטד

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שפרסמה היום (ו') הלמ"ס עלה כצפוי בשיעור חד של 1.1%. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 3.2%, המשקף קצב אינפלציה שנתי של יותר מ-5.5%.

בעקבות העלייה במדד יולי, מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יולי 2009 לעומת מדד יולי 2008) ב-3.5%, והיא חורגת מעבר לגבול העליון של תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).

עליית המדד בחודש שעבר הושפעה בעיקר מהחלטות הממשלה, ובעיקר העלאת המע"מ ב- 1% והטלת היטל הבצורת שגרם לייקור מחירי המים ב-27%.

עליות מחירים בולטות נרשמו בחודש יולי בסעיפים הבאים: ירקות ופירות - 4.2%, אחזקת הדירה - 3.2%, תחבורה ותקשורת - 1.7% תרבות ובידור - 1.3% ריהוט וציוד לבית - 1.1%, מזון 0.9% ודיור - 0.4%. לעומת עליות אלה נרשמה ירידה עונתית של 2.7% במחירי ההלבשה וההנעלה.

התגברות האינפלציה מקרבת את המועד שבו יהיה על בנק ישראל לשנות את מדיניותו ולהתחיל להעלות את הריבית. אולם ההערכה היא כי הנגיד פישר ישהה את החלטתו לפחות עוד חודש נוסף אחד ובעוד עשרה ימים הוא יודיע על השארת הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי, ברמה של 0.5%.

במהלך החודש הקרוב צפוי הנגיד לבחון את ההתפתחויות במשק, ובעיקר את נתוני הצמיחה לרבעון השני של השנה שתפרסם הלמ"ס ביום ראשון הקרוב ואת ההתפתחויות בשער החליפין של השקל.

"העלאת הריבית תהיה טעות"

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי: "המדד הגבוה משקף בעיקר התייקרויות חד פעמיות בשל החלטות מיסוי של הממשלה וההשפעה מהדיור; האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים נמצאת סביב יעד המחירים (1% - 3%).

"תשומת הלב המשקית צריכה להיות מופנית במלואה לסיוע למגזר העסקי לשרוד את המיתון העולמי, תוך טיפול מיידי להקלה מהותית ומהירה במחנק האשראי ויישום ההחלטות לשיפור כושר התחרות של הכלכלה ובמיוחד היצוא הישראלי.

נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון אמר היום כי "מדד יולי, כמו המדדים לפניו, מושפע בעיקר מצעדים אותם נקטה הממשלה כמו העלאת המע"מ והיטל הבצורת. בהמשך, ירידת הדולר בעקבות הפסקת רכישתו ע"י בנק ישראל, תגרור עימה התמתנות בעליות המחירים, מאחר ומחירי רוב חומרי הגלם ומוצרי היבוא של ישראל, נקובים בדולרים.

"לפיכך, למרות עליית המדד, תהיה זו טעות חמורה מצד הנגיד להעלות בעקבותיו את הריבית ולצמצם עוד יותר את הפעילות המשקית, שכבר רוסנה באמצעות הפסקת רכישות המט"ח.

תגיות