אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרדי עורכי הדין יוצאים מהמשבר?

משרדי עורכי הדין יוצאים מהמשבר?

נתונים שנותחו עבור "כלכליסט" מעלים: הביקוש לעובדים במשרדי עורכי הדין שובר הקיץ את כל השיאים. עיקר הביקושים הם לעורכי דין בתחומי שוק ההון, הנדל"ן והליטיגציה, שנפגעו במשבר ועתה מראים סימני התאוששות. גם מפלס המיזוגים עולה

16.08.2009, 10:06 | ענת רואה וצמרת פרנט

בכל שנה נחשבים חודשי הקיץ לתקופה הרדומה ביותר בכל הנוגע לגיוסי עובדים במשק בכלל ובמשרדי עורכי הדין בפרט. אלא שנתונים שנאספו בעבור "כלכליסט" מעלים כי קיץ 2009 שובר שיאים ברמות הביקוש לעורכי דין, למרות האווירה המנומנמת יחסית במשרדים שרבים מהם נמצאים בימים אלו בחופשה.

מהנתונים עולה כי בחודש יולי ותחילת אוגוסט (הבדיקה התבצעה עד 10 באוגוסט) נרשם גידול ממוצע של 36% בביקוש לעורכי דין לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בהשוואה לחודשים מאי ויוני 2009 נרשמה עלייה של 24% במספר המשרות החדשות שנפתחו.

הסקר נערך עבור "כלכליסט" על ידי חברת GLawBAL בראשות עו"ד דודי זלמנוביץ, העוסקת בין היתר בהשמה של עורכי דין. הסקר בחן את הביקוש למשרות בחודש וחצי האחרונים לעומת החודשים שקדמו לו ובהשוואה לנתוני הביקוש לעובדים בקיץ 2008.

שוק ההון הוא התחום שבו נרשמו הביקושים הגבוהים ביותר לעובדים, אשר זינקו הקיץ ב־92% לעומת הקיץ שעבר. תחום שוק ההון הוא זה שספג בשנה האחרונה את המכה החזקה ביותר במשרדי עורכי הדין, כאשר מחלקות שלמות נותרו כמעט ללא פעילות, ואפשר רק להניח כי המחלקות שפיטרו עובדים באינטנסיביות בסוף 2008 מנסות כעת למלא את השורות.

תחומים נוספים שבהם נרשם גידול של יותר מ־50% בביקוש לעובדים בקיץ הנוכחי, לעומת הקיץ שעבר, הם נדל"ן, ליטיגציה וחדלות פירעון ותחום דיני העבודה. שני האחרונים הם תחומים שהביקוש להם גבר במהלך המשבר הכלכלי ומגמה זו נמשכת. בתחום המשפט המסחרי נרשמה עלייה מתונה בביקוש העומדת על כ־21%.

בהשוואה לחודשים מאי ויוני, העלייה הגבוהה ביותר נרשמה הקיץ בתחומי הנדל"ן, דיני העבודה ושוק ההון - ככל הנראה על רקע תחושת היציאה מהמשבר הכלכלי שמובילה להתעוררות בתחומים אלו.

לא רק צעירים

לדברי זלמנוביץ, הביקושים במשרדים אינם רק לעורכי דין צעירים בעלי ותק מועט אלא גם לעורכי דין בכירים בעלי ותק של שש־שמונה שנים, שהתמודדו עם שנה לא קלה של הקפאה בתנאיהם ואף פיטורים.

מהנתונים עולה כי מספר הפניות לייעוץ בנושאי ניהול קריירה ותנאי עבודה עלה בשיעור הגבוה ביותר, סביב 50%, אצל עורכי הדין בקבוצת הוותק של מעל שבע שנים, לרבות עורכי דין בעלי ותק של 15 שנה או יותר. בקרב עורכי דין צעירים בעלי ותק של עד שש שנים נרשמה עלייה מתונה יותר של כ־36% במספר הפניות בנושא.

הנתונים מעידים שככל הנראה העובדים בתחום מנצלים את ימי פגרת בתי המשפט, המובילים לפחות עבודה במשרדים, לחיפוש ולהחלפת מקומות עבודה. "בעוד שעורכי דין נאחזו חזק בכיסאם במהלך חודשי המיתון, הם אינם חוששים כעת לבחון מחדש את מתווה הקריירה שלהם ואת תנאיהם, וזאת הן במשרדי עורכי הדין והן במחלקות המשפטיות של חברות שונות", אומר זלמנוביץ.

לא רק בתל אביב

עוד עולה מהנתונים כי העליות בביקושים באות אמנם לידי ביטוי בעיקר במשרדים בגוש דן, אך אינם מוגבלים לאזור זה. עלייה מתונה בביקושים לעורכי דין נרשמה גם במשרדים קטנים באזור ירושלים, בשרון ובאזור ראשון לציון.

לדברי עו"ד שגית בר־טל, שותפה בחברת GLawBAL ומנהלת תחום כוח אדם והשמה בחברה, "העלייה בביקושים החלה כבר בחודשים האחרונים ומתחזקת מיום ליום". בר־טל מציינת כי מצד אחד, משרדי עורכי הדין מנצלים את תקופת הפגרה לגיבוש אסטרטגיות גיוס, לפתיחת משרות חדשות ולקיום ראיונות, ומצד שני, במהלך חודש אוגוסט רבים ממקבלי ההחלטות יוצאים לחופשת קיץ, ולכן חלק מתהליכי הגיוס "נתקעים" באמצע וייאלצו להמתין לראשית ספטמבר. משום כך, היא מציינת, אין הלימה מלאה בין מספר המשרות הנפתחות לאלה שייסגרו בפועל בחודשים יולי אוגוסט.

באשר לרמות השכר והתנאים קובעת בר־טל, כי "בשלב זה איננו רואים העלאות שכר במשרדים, וזאת אף לא במקומות שבהם בוצעה הפחתת שכר. עם זאת, ובאופן מובהק, משרדים אינם מורידים שכר ו/או משנים תנאים של עורכי דין שכירים בהבינם כי אט אט נסגר חלון הזמן שבו עורכי דין טובים ומבוקשים רבים תרו אחר מקום עבודה".

עו"ד ליאת קינן, שותפה במשרד גילת, קנולר, גראוס, סלומון, זלצמן ושות', האחראית על הגיוסים במשרד, סיפרה ל"כלכליסט" כי משרדה אכן הגביר בחודשים האחרונים באופן משמעותי את גיוס העובדים. "הצורך בגיוס עורכי דין חדשים נבע מהיקף העבודה שגדל בצורה משמעותית בחודשים יוני ויולי. שמנו לב שעורכי הדין במשרד החלו לעבוד בשעות שהיו לא מקובלות, ולכן לא התלבטנו והחלטנו שלא לחכות לגיוס בספטמבר". במשרד מחפשים עתה חמישה עורכי דין - שניים לתחום הליטיגציה, שניים לתחום המסחרי ואחד לתחום הנדל"ן.

מתמרנים בין החופשות

"אנחנו מקבלים המון פניות ממועמדים מאוד איכותיים, שלפחות 50% מהם עובדים ומחפשים לעבור למשרד חדש", מספרת קינן. תהליך המיון הראשוני, היא מוסיפה, נעשה דרך מכוני השמה: "התחלנו לראיין כבר לפני כשבוע וחצי, אבל מכיוון שיש מועמדים שנמצאים בחופשה, זה יימשך עד סוף החודש. גם חלק מהשותפים נמצאים בחופשה, אבל בחופשות לא חופפות, כך שאנחנו מחלקים בינינו את הראיונות".

עו"ד דודי זלמנוביץ עו"ד דודי זלמנוביץ': "בעוד שבמהלך חודשי המיתון עורכי הדין נאחזו חזק בכיסאם, כעת הם אינם חוששים לבחון מחדש את מתווה הקריירה שלהם ואת תנאיהם" | צילום: גלעד קוולרצ'יק עו"ד דודי זלמנוביץ

עו"ד רועי קנר, שותף במשרד ארדינסט, בן נתן ושות', האחראי על גיוס עורכי הדין במשרד, מספר כי "הביקוש עכשיו הוא לעורכי דין שלמדו ועבדו במשרדים בארצות הברית עם התמחויות במיזוגים ורכישות ועסקאות בינלאומיות. אנחנו מרגישים זרם של מועמדים שעובדים במשרדים בחו"ל ובודקים את האפשרות לחזור לעבוד בישראל, שהוא לא אופייני לתקופה הזו. בדרך כלל אוגוסט זה חודש יחסית 'מת' מכל הכיוונים, אבל השנה הוא נחשב למאוד אקטיבי מבחינת כמות הפניות והמשרות הפנויות, חודש בהחלט לא אופייני לתקופת הפגרה".

לדברי קנר מחפש המשרד כעת ארבעה עורכי דין: אחד לשוק ההון, אחד לליטיגציה, אחד לעסקאות, מיזוגים ורכישות למחלקה הבינלאומית ואחד לאנרגיה, תשתיות ומימון. הטיפול באיוש המשרות, הוא מוסיף, דורש תיאומים בין השותפים המראיינים: "אנחנו מראיינים כל הזמן. זו אמנם בעיה כי חלק מהשותפים בחופשה, אבל אנחנו מתמרנים את זה בין החופשות".

עלייה בביקוש למיזוגים

עוד מתברר מהנתונים, שבתקופה זו מחפשים המשרדים לא רק עובדים נוספים אלא גם משרדים שמעוניינים להתמזג עמם. לפי הנתונים, נרשם בחודשים האחרונים גידול של כ־29% בביקוש למיזוגים לעומת קיץ 2008.

  , צילום: shuttrrstock צילום: shuttrrstock   , צילום: shuttrrstock

התחום המבוקש ביותר למיזוג הוא שוק ההון (גידול של 77%), ואחריו לפי סדר הביקוש משרדים בתחומי הנדל"ן, העבודה, חדלות הפירעון והליטיגציה הכללית. כ־28% מהמשרדים המעוניינים להתמזג מחפשים משרד כללי, ללא אפיון ספציפי.

הסיבה לעלייה בביקוש למיזוגים, אומר עו"ד זלמנוביץ, היא המשך המגמה הכללית של השנים האחרונות שבהן עלתה המודעות של היתרונות שבמשרד גדול.

זלמנוביץ מוסיף כי "מהנתונים עולים כמה נתונים מעניינים. לדוגמה, בעוד שמשרדים או יחידים המתמחים בתחומי הבנקים, חדלות הפירעון והחייבים היו להיט בתקופת המיתון, הביקוש להם עדיין קיים אבל נמוך בהרבה מהביקוש למיזוג עם משרדים בתחומי הנדל"ן, שוק ההון והליטיגציה הכללית".

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
היום לא כדאי להיות שכיר במשרד עו"ד, עדיף להיות עצמאי
רבים מהמשרדים, מתקמצנים על שכר ותנאים לאור ההצפה בשוק, הם תמיד ימצאו מישהו שיהיה מוכן לעבוד בפחות 2000 ש"ח ממך, מי שכבר יש לו שם ויודע לעשות פוזה, לא צריך איכות. לכן, עדיף לכם לפתח פרקטיקה עצמאית ולא למצוא את עצמכם בגיל 40 מתחרים על אותה משרה באותו שכר עם אחד בן 30 או להיות נתון לגחמותיו של הבוס שמתי שיתחשק לו יפטר אותכם. השעות מטורפות, האנשים חמוצים , ציניים על סף המגעילות ולמי יש כוח לכל הפוליטיקה הזאת במשרד. אל תשתלבו, תובילו!
פרינס  |  16.08.09
לכל התגובות