אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: תחנת כוח חדשה באילת תפיק אנרגיה מעצי אשל צילום: יגאל צור

בלעדי: תחנת כוח חדשה באילת תפיק אנרגיה מעצי אשל

הממשלה וחברת החשמל מקדמות תוכנית להקמת תחנת כוח חדשה, שתופעל באמצעות שריפת עצי אשל, המפיקים כמות גדולה של אנרגיה בשיעור נמוך של זיהום. העצים יגודלו במיוחד לצורך זה בנגב

18.08.2009, 06:58 | ליאור גוטמן

משרדי התשתיות, האוצר והחקלאות מקדמים הקמת תחנת כוח חדשה באילת בהספק של 50 מגה־ואט, כך נודע ל"כלכליסט". החשמל יופק באמצעות שימוש בביומאסה שתופק מעצי אשל - חומר בערה בעל פליטת אנרגיה גבוהה ושיעור נמוך של זיהום אוויר.

 

צריכת החשמל של אילת היא כ־67 מגה־ואט, כך שתחנת הכוח החדשה תספק כ־75% מצורכי העיר. יתרת החשמל תגיע מתשתיות ההולכה הקיימות. ככל הנראה תוקם התחנה בעזרת חברת החשמל, שאחד ממנהליה מקדם את התוכנית באופן אישי, וכעת כבר נבחנות שלוש חלופות למיקומה - בתוך העיר ומחוצה לה.

בפגישות מוקדמות שבהן הוצגה התכנית היא זכתה לתמיכה מקיר אל קיר, לרבות במשרדי האוצר, התשתיות, החקלאות והגנת הסביבה. הסיבה: השימוש בביומאסה עשוי לספק מאות מקומות עבודה לחקלאי הנגב, שיגדלו את חומרי הבעירה ויספקו אותם לתחנה.

העלות הכוללת המשולבת של הקמת תחנת הכוח באילת והשימוש בביומאסה בתחנות הקיימות נאמד בחצי מיליארד דולר, אולם החיסכון הכולל שיושג למשק נאמד ב־16 מיליארד דולר.

 , צילום: יגאל צור צילום: יגאל צור  , צילום: יגאל צור

 

האימוץ יאפשר מימוש של פרוטוקול קיוטו

התכנית להקמת והזנת תחנת הכוח, שהגיעה לידי "כלכליסט", מפרטת את השלבים בגידול חומרי ביומאסה והיתרונות הכלכליים והסביבתיים שגלומים בהמרתה לאנרגיה. נקודת המוצא של מובילי הפרויקט היא שחומר הבעירה הטוב ביותר שניתן לגדל בישראל הוא עץ אשל מזן מיוחד שמצטיין בדחיסות גבוהה: העץ אינו דורש טיפול מיוחד, וניתן לגדלו בנגב תוך השקיה במים מליחים, שעלותם נמוכה במיוחד. לטענת חברת הייזום מיהר ביו־אנרגיה ישראל בע"מ, מיוזמי הפרויקט, גידול האשל בנגב יבטיח לחקלאים מקור הכנסה יציב לתקופה ארוכה, כיוון שתחנת הכוח תהיה תלויה בו כחומר בעירה.

בנוסף, האשל יחליף כ־12% מהדלק שמזין את תחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל, ללא צורך בהסבת מתקני הייצור הנוכחים, ובכך יפחית את פליטת המזהמים שמקורה בשריפת פחם כך ש־8% מכוח הייצור של ישראל יופק מאנרגיות מתחדשות. צעד זה יקדם את ישראל למתווה עליו הוסכם בועידת קיוטו, בה נקבע שעד 2020 יופקו לפחות 10% מייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות. הרעיון זכה לברכת הדרך הן מרשות החשמל והן מנציבות המים.

העודפים יועברו לתחנות מקומיות נוספות

בשלב השני של התכנית יתווספו שטחים לגידול אשלים בנגב, תוך שימוש במים מליחים. על פי יוזמי הפרויקט, המדינה תעודד הקמת מטעי אשלים בנגב על שטח של כ־250 אלף דונם. על ייצור חשמל מהביומאסה תחול הרגולציה הקיימת, כאשר ההשקעה במערכי הייצור תגיע ל־100 מיליון דולר, סכום שיוחזר על פי התוכניות כבר בשנת הפעילות הראשונה.

בשלב השני תקצה המדינה מים מליחים במחיר מסובסד להקמת חוות מטעים נוספות בשטח של כ־150 אלף דונם.

מאוחר יותר ניתן יהיה להשתמש בגידולי ביומאסה שמקורם בירדן ובמצרים, בהיקף מצרפי של מעל לשני מיליון דונם. עודף חומר הבערה יוכל לשמש להקמת תחנות כוח קטנות ומקומיות, שעשויות לייתר את הצורך בפרישת רשת גז וחלוקה לצרכנים באזור הנגב.

שלושה מקורות לאנרגיה ירוקה

ביומאסה

יתרונות: ידידותי יחסית לסביבה

חסרונות: זמן הגידול, שטחי הגידול

רוח

יתרונות: זמין, לא דורש הפקעת קרקעות, עלות הקמה זולה

חסרונות: מיעוט אתרים מתאימים בישראל

שמש

יתרונות: שמישות, נגישות

חסרונות: ניצולת נמוכה, השקעה ראשונית גבוהה, נדרש שטח להקמה

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
עוד פעם ללא בדיקה
שוב מדינה נזרקת לניסוי חדשני ללא בדיקות מקיפות. זיהום משריפת העץ בכל זאת גדול מזיהום של גז. לא ברור מה יהיה בדבר האקולוגיה באיזור וטיב הקרקע. זה בדיוק פרוייקט תעלת הימים מס' 2 - תוכניות ענק בלי בדיקה קטנה מוקדמת. 7 פעמים תמדוד, - ופעם אחד תחתוך. זה הכלל להצלחה.
גיא דמק  |  19.08.09
11.
לא ניתן להשיג חיסכון של 16 מיליארד דולר.
מישהו מטעה ורוצה לעשות כאן קופה. איך בעיר קטנה כמו אילת ניתן להשיג חיסכון של 16 מיליארד דולר? העיר כולה, עם המלונות יחד, לא משתמשת בחשמל ביותר מכמה מאות מיליוני שקל לשנה. גם אם עלות החשמל בשיטה החדשה תהיה אפס, ידרשו יותר מ 50 שנה לחסוך 16 מיליארד דולר.
שלומי , רעננה  |  18.08.09
לכל התגובות