אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: איך באמת מתקיימים דיוני הריבית בבנק ישראל צילום: עמית שעל

בלעדי: איך באמת מתקיימים דיוני הריבית בבנק ישראל

הודעת הריבית החודשית של בנק ישראל לא תמיד משקפת את עמדותיהם המקוריות של חברי הפורום המצומצם הקובע אותה. שיטת העבודה של פישר תובעת תכופות את שינוי עמדתם, לעתים ב-180 מעלות

19.08.2009, 07:21 | אמנון אטד

אחרי הטענות לחוסר שקיפות בהשקעת כספי יתרות המט"ח שמנהל בנק ישראל, מתברר כי היתרות אינן לבד. גם הדיונים החודשיים על מדיניות הריבית - גולת הכותרת של פעילות בנק ישראל - הרבה פחות שקופים מכפי שמצייר אותם הבנק. את הדיווח החלקי לציבור על מה שנאמר בדיוני הריבית הנהיג הנגיד פישר בתחילת מאי 2006.

ללא שינוי ריבית אוגוסט ברמה של 0.5% את ההחלטה שלא לשנות את הריבית, זה החודש הרביעי ברציפות, קיבל הנגיד למרות הנתונים האחרונים, המעידים לכאורה על התחדשות האינפלציה: מדדי ארבעת החודשים האחרונים עלו בשיעור מצטבר של 2.8%, וגם ביולי צפוי להירשם מדד גבוה יחסית של 0.7%; בחודש הבא יסיים בנק ישראל את התוכנית לרכישות אג"ח ממשלתיות אמנון אטד, 4 תגובותלכתבה המלאה

בהודעה שפרסם אז הסביר בנק ישראל כי פרסום פרוטוקול הדיונים נועד "להגביר את השקיפות לגבי מדיניות הריבית של הבנק". עם זאת, לא מדובר בפרוטוקול במובן המקובל של המילה, אלא בציון הנתונים הכלכליים ובעיבוד הדברים שהושמעו במהלך הדיונים, ללא פירוט שמותיהם של הדוברים השונים.

עם פרסום הפרוטוקול החודשי, הבנק מתאר את תהליך הדיונים במילים הבאות: "בתהליך קביעת הריבית החודשית על ידי הנגיד מתקיימים בבנק ישראל שני דיונים - דיון בפורום רחב ודיון בפורום מצומצם. בדיון בפורום הרחב מוצגים תנאי הרקע הכלכליים הרלבנטיים להחלטה. בדיון בפורום המצומצם מציגים חברי הנהלת הבנק את המלצותיהם לגבי החלטת הריבית ומתפתח דיון בדבר ההחלטה, ובסופו מתקבלת החלטת הנגיד".

לחץ חברתי

המסר העולה מתיאור זה של הדיונים הוא שמדובר בהליך קבלת החלטות כמעט דמוקרטי: חבורה של אנשים עתירי ידע וניסיון כלכלי משמיעים את דעותיהם, ובסוף מחליט הראשון בין השווים, נגיד הבנק, על גובה הריבית. מבדיקה שערך "כלכליסט" עולה כי מתחילת השנה שעברה אכן החליט הנגיד בהתאם למרבית ההמלצות ששמע ב־17 דיונים (כולל דיוני הריבית המיוחדים), לעומת חמישה דיונים בלבד שבהם החליט בניגוד לדעת הרוב.

אולם מנתונים נוספים שהגיעו ל"כלכליסט" מתברר כי מהלך דיוני הריבית כפי שמציג אותו בנק ישראל שונה מהדרך שבה הם מתקיימים במציאות. בפועל מקיים הפורום המצומצם שני דיונים ולא אחד: הדיון הראשון מתקיים ביום ראשון, בין השעות 12 ל־2 בצהריים, מיד לאחר סיום הדיון בפורום הרחב. הדיון השני מתקיים ביום שני בבוקר, בין השעות 9 ל־11. לאחר קבלת החלטת הריבית בתום דיון זה ממתין בנק ישראל עם פרסומה עד לסיום המסחר בבורסה, בשעה 17:30.

בסוף השבוע הקודם לדיוני הריבית שולחים כל חברי הפורום המצומצם לנגיד את עמדותיהם במסמך כתוב. עם תחילת הדיון הראשון, חברי הפורום המצומצם לא יודעים מהן עמדותיהם של חברי הפורום האחרים. בתום אותו דיון שואל הנגיד כל אחד מחברי הפורום אם בעקבות מה ששמע בדיון הוא רוצה לשנות את המלצתו. בלא מעט מקרים כמה ממשתתפי הדיון אכן שינו את המלצתם, וההמלצה המתוקנת היא שתופיע בפרוטוקול שיפרסם הבנק שבועיים מאוחר יותר.

מכאן עולה שתהליך קבלת ההחלטה שמפרסם הבנק בפרוטוקול - המלצות, דיון והחלטת הנגיד - אינו מדויק. הבנק אינו מפרסם את ההמלצות המקוריות של חברי הפורום המצומצם, אלא את העמדות שהם אימצו במהלך הדיון. בכמה מהמקרים, סביר להניח, מדובר בשינוי עמדות בעקבות קבלת נתונים שלא היו ידועים קודם לכן. אולם ככל הידוע, במקרים לא מעטים שבהם שינו חברי הנהלת בנק ישראל את דעתם, נבע הדבר מהפנמה של הכיוון שאליו נושבת הרוח ומקבלת "רוח המפקד" - עובדה שכמובן אינה מתבטאת באופן שבו הבנק מדווח על דיוני הריבית.

תיאום עמדות מפתיע

מכלל עשרת העמודים של כל פרוטוקול מוקדשים לדיוני הפורום המצומצם פחות מעמוד וחצי. פרוטוקול דיוני הריבית האחרון בעניין ההחלטה להפסיק את רכישת האג"ח הממשלתיות התעלה על עצמו. "חברי ההנהלה המליצו להודיע על הפסקת רכישת האג"ח הממשלתיות בהתאם לתוכנית". האם הגיוני שכל חברי הפורום המצומצם החליטו פתאום, כל אחד בנפרד, להמליץ על הפסקת הרכישות?

עד חודש מאי השנה השתתפו בדיוני הפורום המצומצם הנגיד פרופ' סטנלי פישר, המשנה לנגיד פרופ' צבי אקשטיין, מנהל חטיבת השווקים בארי טאף, מנהלת חטיבת המחקר ד"ר קרנית פלוג, מנהל האגף המוניטרי/פיננסי בחטיבת המחקר ד"ר עקיבא אופנבכר וחבר הנהלת הבנק בלפור עוזר. בארבעת החודשים האחרונים הצטמצם הפורום לחמישה חברים עם פרישת בלפור עוזר לגמלאות.

תגיות