אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה עושות הספקיות בלילות צילום: בועז אופנהיים

מה עושות הספקיות בלילות

כשהאינטרנט והשיחות הבינלאומיות בעצירה, יש מי שפוזל אל מחוץ לישראל

21.08.2009, 12:33 | גילעד נס

דו"חות ספקיות האינטרנט שפורסמו בשבועיים האחרונים הפתיעו בגזרת ההכנסות והרווח לנוכח המיתון, אולם בשיחות הבינלאומיות המשיך להירשם צמצום, בעיקר עקב ירידת המחירים והשימוש הגדל וההולך בפתרונות VOIP מהארץ ומחו"ל.

גם התחום המסורתי של אספקת קישוריות אינטרנט מציג יותר שימור לקוחות מאשר עלייה במספרם, ונתחי השוק של שלוש הספקיות הגדולות נותרו יציבים זה כמה רבעונים. לכן, ספקיות האינטרנט והשיחות הבינלאומיות מבצעות בחודשים האחרונים פעולות שנועדו לבנות מוקדי צמיחה חדשים. לא כולן מסכימות לחשוף בדוחותיהן את הפעילות שאינה בליבתן - הדו"חות של סמייל 012 נחשבים דיסקרטיים במיוחד וסעיפי הביאורים בהם כמעט אינם מפרטים דבר.

בנטוויז'ן ובבזק בינלאומי, לעומתה, מרחיבים יותר על עניינים מהותיים ועל הפעילות הנוכחית. על פני השטח כבר מתקיימות פעילויות מעבר לליבת העיסוק של הספקיות: בזק בינלאומי הקימה פעילות אינטגרציה ומתחרה עם חברות כמטריקס ובינת, נטוויז'ן מתחזקת זה שנים פעילות תוכן (נענע), סמייל 012 ושלוש החברות נכנסו לתחום אספקת השיחות הפנים ארצית.

אבל לשלוש החברות תשתית תקשורת שפרוסה גם מחוץ לישראל, בעיקר באירופה ובארה"ב. זו נועדה לשרת לקוחות ישראלים שפועלים בחו"ל, ובהם נציגויות מסחריות של ישראל, חברות ישראליות שנהפכו לרב־לאומיות, ועוד לקוחות בהקשר ישראלי.

אבל אם התשתית כבר נמצאת במיקומים הללו, ונכון להיום התעבורה שעל גביה עוד לא מדגדגת את הפוטנציאל, מדוע לא להציע שירותי תקשורת גם לחברות זרות בחו"ל?

בבזק בינלאומי כבר סימנו את מזרח אירופה כשוק לפעול בו בעתיד, אך לא ברור אם באמצעות שותף מקומי או בפעילות עצמאית. סמייל 012 פועלת מחוץ לישראל, אך החברה מעדיפה שלא לדבר על כך לפי שעה.

שותפות עם חברה מקומית היא עוד דרך להשיג דריסת רגל מחוץ לישראל: בנטוויז'ן, למשל, רכשו במרץ האחרון 50% מחברה גיאורגית תמורת 2.25 מיליון דולר, מתוכם הושקעו עד סוף הרבעון השני כ־300 אלף דולר. אותה חברה מחזיקה ברישיון למתן שירותי תקשורת בגיאורגיה, ולפני כחודש סיימה את הקמת התשתיות שעל גביהן תספק שירותי טלפוניה בינלאומיים במדינה. החברה הזרה תחל בקרוב באספקת שירותי שיחות בינלאומיות בגיאורגיה, אולם אמורה בעתיד גם להיכנס לתחומי אספקת האינטרנט במדינה, ששיעור החיבור בה כיום הוא כ־12% בלבד.

בנטוויז'ן מתרחבים גם בישראל: עוד מיזם שהחברה מעורבת בו מאפריל השנה הוא חברה לאספקת פתרונות אבטחת מידע בשם Safeway, שהוקמה בידי רפי צבי ואריק אליאס, יוצאי נטוויז'ן שהקימו בתחילת העשור את ספיידר פתרונות, המספקת שירותי אבטחת מידע. השניים ישמשו מנכ"לים משותפים בחברה ומחזיקים ב־40% ממניותיה, בעוד נטוויז'ן מחזיקה ב־60% הנותרות. לפי ההסכם, לשותפיה של נטוויז'ן שמורה האופציה לחייבה לרכוש עד 50% מהאחזקות שייוותרו להם לאחר פרסום דו"חות 2012, ולאחר פרסום הדו"חות ב־2014 נתונה בידיהם האופציה לחייב את נטוויז'ן לרכוש את מלוא אחזקותיהם בחברה.

בנטוויז'ן פוזלים גם לעבר המגזר הדתי, ולצורך כך היא משתפת פעולה עם חברת אינטרנט רימון המספקת שירותי אינטרנט מסוננים בעיקר לציבור זה. נטוויז'ן תשקיע 12 מיליון שקל ותקבל 51% מחברה חדשה, רימון ישראל, שבה תשולב פעילות רימון אינטרנט. לרימון ניתנו גם אופציות לחייב את נטוויז'ן ברכישות מלוא הבעלות בעתיד בתנאים מסוימים. עם זאת, העסקה תלויה באישור משרד התקשורת והממונה על הגבלים עסקיים, ולדברי נטוויז'ן, נכון לסיום הרבעון השני טרם התקבלו אישורים אלה.

תגיות