אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות נאסד"ק: בטווח הקצר כוכבות, בארוך - מפסידות

קרנות נאסד"ק: בטווח הקצר כוכבות, בארוך - מפסידות

קרנות הנאמנות מגדל נאסד"ק כפליים ופיא נבחרת נאסד"ק היכו בשנת 2009 את מדד הייחוס ואת הממוצע הענפי. אולם בבדיקת התשואות בשלוש השנים האחרונות התמונה מתהפכת, והן מציגות את ההפסדים הגבוהים ביותר

23.08.2009, 11:42 | פנחס לנדאו וטלי איילון-מצר, IFO

שנת 2009 היתה שנה שבה רוב הבורסות ברחבי העולם רשמו עליות חדות, לאחר תקופה ארוכה של ירידות שערים חדות שנרשמו במהלך שנת 2008 הקשה. בטור זה בחרנו לבדוק הפעם את הישגיהן של קרנות הנאמנות הישראליות, שמשקיעות במניות של חברות הנסחרות בבורסת נאסד"ק בארצות הברית.

בחרנו להתמקד בבדיקה בקרנות נאמנות ישראליות שפעלו בתחום הזה לפחות שלוש שנים. את תשואות הקרנות הללו השווינו למקבילותיהן באירופה והתוצאה המרכזית שעלתה היא כי 2009 היתה שנה טובה לקרנות הישראליות.

מבין הקרנות המשקיעות בחברות שנסחרות בנאסד"ק, שתי הקרנות המובילות בתשואותיהן מתחילת 2009 הן בעצם קרנות ישראליות. עם זאת, הגאווה הישראלית לא מחזיקה לאורך זמן, שכן בבחינת התשואות שהשיגו הקרנות הללו בטווח הרחוק יותר - התמונה מתהפכת.

הבדיקה שערכנו כללה שמונה קרנות נאמנות אירופיות וישראליות, העונות על דרישת הוותק שהוצבה.

מתוך שמונה הקרנות, שלוש הן ישראליות - ובצדן קרנות מספרד, מצרפת, מלוקסמבורג, מגרמניה ומבלגיה.

מעניין לגלות שבעוד שבארץ ההשקעה בבורסת נאסד"ק, בין אם באופן ישיר ובין אם באמצעות קרנות נאמנות, היא אפיק פופולרי ומקובל, הרי שבאירופה אפיק זה אינו נחשב מקובל במיוחד.

יש לציין כי נוסף על שלוש הקרנות הללו אותרו עוד שלוש קרנות ישראליות שלא שולבו בסקירה זו: מנורה מבטחים נאסד"ק (שהתמזגה בפברואר 2009), יובנק חשיפה לנאסד"ק (שפורקה בינואר 2009) ומגדל נאסד"ק מונדיאל (שנמצאת בקבוצה זו רק מסוף 2007).

מדד הייחוס לבדיקת הישגי הקרנות היה Nasdaq Composite - מדד הכולל את כל המניות הנסחרות בנאסד"ק. את נתוני הקרנות השונות המרנו למטבע אחד - שקלים - כדי לבצע את ההשוואה ביניהן.

מובילות את טבלת התשואות של 2009

במקום הראשון בהישגי שנת 2009 ניצבת קרן נאסד"ק כפליים מבית מגדל. קרן זו רשמה מתחילת השנה עד סוף יולי תשואה של 61.79%. לשם השוואה, מדד הייחוס, מדד Nasdaq Composite, עלה באותה התקופה ב־25.47% בלבד, ואילו התשואה של שמונה הקרנות הנבחנות עלתה ב־37.7% בממוצע, כלומר כמחצית מהתשואה שהשיגה הקרן של מגדל.

עם זאת, בבחינת הישגי הקרן ב־2008 עולה שהיא השיגה את הביצועים הגרועים ביותר מכל הקרנות הנסקרות, ורשמה הפסד של 72.77% - אל מול הפסד של 41.65% במדד הייחוס. ההישגים הגרועים נובעים מהיותה קרן "כפליים", כלומר כזו המשתמשת בנגזרים כדי להשיג תוצאה כפולה מזו של המדד. לעתים המבנה שלה פועל לטובתה, אולם לעתים המטבע מתהפך והיא מפסידה הרבה יותר מהקרנות האחרות.

במקום השני והמכובד לא פחות נמצאת עוד קרן ישראלית, קרן פיא נבחרת נאסד"ק, שרשמה בשבעת החודשים הראשונים של 2009 רווח של 47.20%.

זוהי תשואה גבוהה בהרבה ממדד הייחוס, כמו גם מהתשואה הממוצעת של קבוצת הייחוס. גם בשנה שעברה התמקמה הקרן הזו במקום השני, אך בהבדל קטן - מקום שני מהסוף. הקרן רשמה ב־2008 הפסד גבוה של 55.32%.

הקרן הישראלית השלישית הציגה השנה תוצאות פחות טובות. אקסלנס נאסד"ק 100 רשמה השנה תשואה של 29.63% - תשואה שאמנם גבוהה יותר ממדד הייחוס, אך נמוכה באופן ניכר מרוב מתחרותיה. קרן זו מתמקמת בעצם במקום השישי (מתוך שמונה הקרנות שנבחנו).

בשנת 2008 רשמה קרן זו תשואה טובה יותר מחברותיה הישראליות והפסידה 45.03% "בלבד", אולם עדיין התמקמה במקום העשירי בקבוצת הייחוס.

בצד זאת, יש לציין שהקרן של אקסלנס חייבת במס. מאחר שהקרן צברה הפסדים בתקופת המפולת (ובהנחה שעליות השערים יימשכו) - מי שמחזיק או רוכש כעת יחידות של קרן זו ירוויח את קיזוזי המס שהקרן תבצע.

הישראליות נופלות בריצה למרחקים ארוכים

כאשר בוחנים את הישגי הקרנות בשנת 2007 התמונה שונה. בשנה זו עלה מדד הייחוס ב־0.25% בלבד. לעומתו, הקרן של אקסלנס עלתה ב־2.77%, פיא רשמה עלייה של 3.2% ואילו מגדל רשמה עלייה גדולה של 16.76%. בצד זאת, בסיכום 2007 היתה התשואה של שמונה הקרנות 7.56% בממוצע - דבר שמראה בבירור שרק ישראלית אחת כיכבה באותה השנה, אפילו ששלושתן היכו את המדד. בעצם, קרן נאסד"ק כפליים של מגדל התמקמה במקום השני בעקבות התשואה שהשיגה באותה השנה.

אולם כאשר מסכמים את התשואות המצטברות של הקרנות המשקיעות בנאסד"ק לאורך שלוש השנים האחרונות - מאוגוסט 2006 עד סוף יולי 2009 - מתגלה התמונה עגומה במיוחד. אמנם שתי הקרנות הישראליות מובילות את טבלת התשואות של 2009, אולם בבחינת ההשקעה לטווח הרחוק, ההפסדים הכבדים שהן רשמו מקבלים ביטוי. בעוד שמדד הייחוס רשם בתקופה זו תשואה שלילית מצטברת של 18.62%, הקרן של אקסלנס הפסידה 19.57%, פיא איבדה 24.93% ואילו מגדל רשמה הפסד מצטבר של 35.04%.

מגדל נאסד"ק כפליים, שהיתה המנצחת הגדולה של 2009, מתגלה בעצם כמפסידה הגדולה בסיכום שלוש השנים האחרונות. וכך, אחריה ברשימה ב־2009 - קרן פיא נבחרת נאסד"ק - היא גם המפסידה השנייה ברשימה לאורך זמן.

אם מנסים להסביר את התוצאות הקיצוניות של הקרן של מגדל - נדמה שהתשובה טמונה בסיווג הקרן: "ממונפת בסיכון גבוה". במדיניות של הקרן נכתב במפורש: "שיעור החשיפה לניירות ערך הנסחרים בנאסד"ק לא יפחת מ־180% ולא יעלה על 220%". זוהי הסיבה לכך שכאשר הקרן מצליחה - היא מניבה תשואה גבוהה ביותר, וכאשר היא נכשלת - התשואה שלה נמוכה במיוחד.

אולם התמונה ברורה פחות בקרן פיא נבחרת נאסד"ק. מדיניות הקרן קובעת: "החשיפה למניות הנסחרות בבורסת נאסד"ק לא תפחת מ־50% מהשווי הנקי של נכסי הקרן. החשיפה למניות לא תעלה על 120% מהשווי הנקי של נכסי הקרן ולא תפחת מ־50% מהשווי הנקי של נכסי הקרן".

מדיניות זו אינה מסבירה באופן מוחלט את הקיצוניות בתוצאות הקרן - תשואות גבוהות לעומת הפסדים כבדים.

בסופו של דבר, כדאי לזכור שכאשר מחפשים להשקיע בקרן נאסד"ק, רצוי לבדוק לעומק כיצד היא משקיעה ועד כמה היא ממונפת - ולוודא שאסטרטגיית ההשקעה שלה מתאימה לרמת הסיכון שבה המשקיע מעוניין.

IFO היא מפיצת מוצרי Morningstar בישראל www.ifo.co.il

תגיות