אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעשור הבא תחליף הסופרליג את הצ'מפיונס ליג צילום: אי פי אי

בעשור הבא תחליף הסופרליג את הצ'מפיונס ליג

מאחורי הקלעים עובדים האנשים החזקים בכדורגל האירופי כדי להקים ליגה פאן־אירופית. מומחים מאמינים שבעוד עשור תחליף הליגה המדוברת את ליגת האלופות ואת ליגת אירופה

24.08.2009, 09:07 | אוריאל דסקל

ב־1955 ויתרה האלופה האנגלית, צ'לסי, על הזכות להשתתף בגביע האלופות החדש. צ'לסי ויתרה כי אלן הארדייקר, העסקן הבכיר ביותר בכדורגל האנגלי, דרש ממנה להימנע מלהירשם לתחרות. הטעמים לסירוב היו קסנופוביים בעיקרם. "אני שונא אירופים", הודה הארדייקר בפני בראיין גלנביל, העיתונאי האנגלי הבכיר.

גולסה מל שווגלר מרד בול זלצבורג. ייככב במדי מכבי חיפה בסופרליג 3?, צילום: אי פי אי גולסה מל שווגלר מרד בול זלצבורג. ייככב במדי מכבי חיפה בסופרליג 3? | צילום: אי פי אי גולסה מל שווגלר מרד בול זלצבורג. ייככב במדי מכבי חיפה בסופרליג 3?, צילום: אי פי אי

גביע האלופות, שבמשך השנים נהיה לטורניר כדורגל המועדונים היוקרתי ביותר, המשיך גם בלי צ'לסי, ובסופו של דבר גם האנגלים החלו לראות בו את פסגת השאיפות הספורטיביות של מועדון כדורגל. הגביע האירופי היה פרי מוחו של גבריאל האנו, עורך יומון הספורט הצרפתי "ל'אקיפ" - איש קוסמופוליטי, שלמד בברלין ודיבר בכמה שפות. חזונו הבהיל כמה גורמים שמרניים, אבל הקמת הטורניר הפאן־אירופי הראשי היתה בלתי נמנעת: אירופה שאחרי מלחמת העולם השנייה התמזגה לאטה לסוג של מדינה פדרלית, ולכן היה זה מן הראוי שיוקם טורניר פאן־אירופי.

פרס וברלוסקוני בעד

כיום נראים באירופה ניצנים לליגה פאן־אירופית, ונראה שיותר מדי כוחות מעוניינים בהקמתה, כדי שזה לא יקרה. "עבור כמה מהמועדונים כסף שמגיע מליגת האלופות, כסף שמגיע דרך אופ"א, לא מספיק", הסביר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל. "אני מרגיש שמאחורי הקלעים מכוונים להקמת ליגה אירופית".

העניין הוא שהמהלכים כבר ממש לא מתנהלים רק מאחורי הקלעים. פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, פועל באופן ציבורי להקים סופרליג. "אנחנו צריכים להסכים על הקמת סופרליג שתבטיח שהטובות יתחרו תמיד אחת בשנייה", אמר פרס. "הקבוצות יכולות להביא יותר כסף לכדורגל ככה". גם סילביו ברלוסקוני, הבעלים של מילאן וראש ממשלת איטליה, תומך נלהב של הרעיון. "הקבוצות הגדולות באירופה צריכות להקים אליפות משלהן", אמר. "כשמשקיעים הרבה בקבוצה, זה בלתי הגיוני שהיא תשחק נגד קבוצות שהאצטדיון שלהן חצי ריק. כשהקבוצות הגדולות משחקות אחת עם השנייה - הרייטינג גבוה, המפרסמים מתעניינים יותר והאצטדיונים מלאים".

הסיבות להקמת סופרליג הן כמובן כלכליות, כפי שאפשר להסיק מהדברים של פרס וברלוסקוני.

נכשלו בעבר

פרס. רוצה סופרליג ומהר, צילום: איי פי פרס. רוצה סופרליג ומהר | צילום: איי פי פרס. רוצה סופרליג ומהר, צילום: איי פי

ב־1998 ניסתה חברת מדיה פרטנרס ממילאנו להקים סופרליג עם קבוצות כגון יובנטוס, אייאקס ואינטר, אבל כשלה. עם זאת, אופ"א ראתה במהלך איום ממשי והחליטה להגדיל את הצ'מפיונס ליג. כיום ייתכן שהכדורגל בשל יותר לקבל את הגוף החדש. "כיום, בזמן מיתון, הסיבות הכלכליות להקמת סופרליג אירופית תקפות מתמיד", אומר סטפן סיזמאנסקי, פרופסור לעסקי ספורט בבית הספר לעסקים קאס שבלונדון.

את הליגה המדוברת לא יקימו בשנה הבאה או בעוד שנתיים, אבל בהחלט בעשור הבא; ולפי פרסומים, בעיקר בצרפת ובאיטליה, תחליף הסופרליג את הצ'מפיונס ליג בסופו של דבר. רבים מייחסים את הדיבורים המתגברים על הסופרליג כאמצעי לחץ על מישל פלאטיני, שיצא נגד המועדונים הגדולים, כשפתח את ליגת האלופות בפני מועדונים קטנים יותר.

מי יעשה את זה?

הגוף שדרכו עשויה לקום הסופרליג הוא ה־ECA, המאגד את 103 קבוצות הכדורגל הבכירות באירופה. הגוף הוקם במקום ה-G14, פורום 18 הקבוצות הבכירות באירופה, שהפעילו לחץ על אופ"א. הוא היה אמור להיות חלק מ"משפחת הכדורגל" לפי פלאטיני, ונועד להקטין את כוחם של המועדונים הגדולים - שלחצו להקים את הצ'מפיונס ליג בתחילת שנות התשעים.

כיום, לא כולם ב־ECA מאמינים בהקמת סופרליג. צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד, למשל, התנגדו באופן פומבי לעניין. עם זאת, עוד ועוד קבוצות ב־ECA תומכות ברעיון של הקמת סופרליגות עצמאיות, ללא החסות של אופ"א, שבהן יתחרו המועדונים הגדולים בכל מדינה אירופית מדי שבוע בליגה שיהיו בה קבוצות שעולות ויורדות. אין זה אומר שלא יהיו עוד ליגות מקומיות - אפילו פרס אמר שהן חשובות. אולם הדבר אומר שבמקום ליגת האלופות וליגת אירופה של אופ"א ישוחקו משחקי הסופרליגות, דבר שכמובן יפגע בליגות המקומיות - כי הצופים, הספונסרים, חברות התקשורת ועוד גורמים מסחריים - יעדיפו משחקים דוגמת ברצלונה נגד אינטר מילאנו ובאיירן מינכן נגד ריאל מדריד על פני האל סיטי נגד ויגאן או חטאפה נגד ספורטינג גיחון.

מבנה אפשרי לסופרליג. בנוי מקבוצות ה-ECA מבנה אפשרי לסופרליג. בנוי מקבוצות ה-ECA מבנה אפשרי לסופרליג. בנוי מקבוצות ה-ECA

לא פנטזיה

הסופרליג, בהכרח, תהפוך את הכדורגל ליותר כלכלי. ההנחה היא שקבוצות הסופרליג יאמצו חלק מהאלמנטים מהשיטות האמריקאיות – תקרת שכר וחלוקת הכנסות למשל. הפיקוח יהיה ריכוזי וחוקים ורגולציות חדשות יהיו קלים יותר לביצוע והשמה.

רק מועדונים עם הצדקה כלכלית ימשיכו להתקיים ולשגשג. אולי הליגות המקומיות יהפכו לסוג של קולג'ים – היכן שצעירים יעבדו על הכישורים שלהם במטרה למשוך את תשומת הלב של הקבוצות המקצועיות הגדולות.

"הסופרליג היא הסיוט של הפרמיירליג", אומר דיוויד קון, כתב עסקי הספורט של ה"גרדיאן". "אבל מדובר באפשרות סבירה בהחלט, זו לא רק פנטזיה".

באופ"א יודעים שהם צריכים לטפל בעניין. מישל פלאטיני, כמובן, מתנגד לרעיון שהופך את אופ"א לגוף לא רלבנטי לכדורגל מועדונים. עם זאת, באופ"א מודעים לצורך שלה להעצים את הכנסות הצ'מפיונס ליג - מותג, שלפי מומחים רבים, קרוב למיצוי. פיפ"א ואופ"א גם יכולים למנוע משחקנים בסופרליג לשחק בנבחרות שלהם - אבל ההנחה היא שכשיגיע הזמן, תימצא פשרה. האם הפשרה תהיה ביטול הצ'מפיונס ליג וליגת האלופות והקמת סופרליג בהשגחת אופ"א? אולי. דבר אחד בטוח - המהלך הזה כנראה בלתי נמנע.

גבריאל מארקוטי, סופר כדורגל איטלקי שחי בבריטניה וכותב ל"טיימס", כינה את ההקמה של הסופרליג האירופית: "עובדת חיים בלתי נמנעת - כמו הזדקנות: כשחושבים על זה, זה מדכא. אף אחד לא רוצה להיות שמן יותר, אטי יותר, מקומט יותר, מכוער יותר. אבל חייבים לקבל את זאת ואפילו ליהנות מזה".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל-ramr (תגובה2)ץ לכל מטבע יש שני צדדים.
הצד הראשון נראה כמו שאתה מתאר אותו, קבוצות מספרד,איטליה ואנגליה ישתלטו על הליגה(נניח כ-70% מקבוצות הדרג ה1) בתוספת מיעוט קבוצות מהמדינות גרמניה ,צרפת, פורטוגל, יוון ועוד קבוצה או שניים משאר אירופה. אבל...יש את האפשרות השנייה שדווקא בשתי הליגות יהיו קבוצות מכל רחבי אירופה! איך זה אפשרי? זה לא מסובך למען האמת. הרי אף אחד לא חושב שקבוצות כמו מילאן,יובנטוס,ריאל,ברסה,מנצ'סטר,ליברפול וכן הלאה ישארו הרבה זמן מתחת לליגה הראשונה קל וחומר השניה. אך בשתי הליגות האלה עדיין ישאר מקום לקבוצות נוספות. ומי הן יהיו? במצב של היום קבוצת תחתית מאנגליה יותר חזקה מקבוצת צמרת (או אפילו אלופה) מישראל (ניקח דוגמא שקרובה לליבנו) בגלל סיבות פשוטות מאוד, יש להן יותר כסף בליגה ויש להן יותר קהל כי פשוט יש יותר אנשים באנגליה מאשר בישראל ולכן גם אם אחוז האוהדים מתפלג באותם האחוזים בין בקבוצות הגדולות והקטנות המספרים האבסולוטיים עדיין גדולים הרבה יותר. דוג':נניח שקבוצת צמרת מחזיקה 15%-25% מכל האוהדים וקבוצת תחתית 2%-5%. כך יוצא ש2% מהקהל האנגלי זה הרבה יותר מ20% מהקהל הישראלי (ואי אפשר לעשות ליגה ישראלית מ3 קבוצות בישביל להגדיל את האחוזים הללו). וחוץ מזה קבוצת התחתית האנגלית נהנית מהכנסות ממשחקים פעמיים בשנה לפחות, מול כל אחת מארבעת הגדולות. בליגה המוצעת גם לקבוצה מישראל תהיה הזדמנות במידה והיא תעפיל לבחירה, לשחק מול הקבוצות הללו אותה קבוצה ישראלית תתחזק מכך ורוב הקהל הישראלי יעבור לאהוד אותה (לכל אוהד יהיו שתי קבוצות אחת זו ה"ישראלית האירופאית" ואחת קבוצת האם שלו אם הייתה לו כזו) כמו מכבי בכדורסל (ואני די בטוח שאף אחד מכם לא שואל איזו מכבי). במבנה כזה שכמעט כל ישראל אוהדת קבוצה ישראלית אחת אותה קבוצה הופכת לחזקה הרבה יותר מקבוצת תחתית או אפילו מרכז טבלה באנגליה וגם נוסף האינטרס של לצפות בקבוצה משלך. כך שאני דווקא לא כזה פאסימי לגבי הליגה הזאת, לדעתי היא תהיה מאוד חיובית למדינה כמו ישראל.
בעל קבוצה בעתיד , מאזור המרכז  |  25.08.09
3.
משהו בהילה ובתשוקה עלול להיפגע
הרעיון בכללותו נשמע מצויין, ואכן המניעים הכלכליים הופכים אותו לכמעט בלתי נמנע. הבעיה היחידה בכל הסיפור, שקבוצות מהדרג השלישי, שרובן לא נמנות על אחת משלוש-ארבע הליגות הבכירות ביבשת, ייתקשו מאד לעלות ליגה, ובטח ובטח יאבדו סיכוי סביר להעפיל לדרג הראשון. מצב זה ייקבע את הקבוצות לפי דרגות איכות, וכך גם יימתג את הדרגים והליגות. היום, ובמיוחד לאור השינויים שפלאטיני איפשר, לקבוצה מהדרג השלישי המוצע, יש אפשרות להעפיל לשלב הבתים, ולשחק שישה משחקים לפחות עם מעצמות על מהדרג הראשון והבכיר ביותר. העניין הציבורי, הפנטזיה והתשוקה להעפיל, קיימים היום, וישללו כמעט באופן מוחלט במבנה המוצע.
ramr , צפון  |  24.08.09
2.
משהו בהילה ובתשוקה עלול להיפגע
הרעיון בכללותו נשמע מצויין, ואכן המניעים הכלכליים הופכים אותו לכמעט בלתי נמנע. הבעיה היחידה בכל הסיפור, שקבוצות מהדרג השלישי, שרובן לא נמנות על אחת משלוש-ארבע הליגות הבכירות ביבשת, ייתקשו מאד לעלות ליגה, ובטח ובטח יאבדו סיכוי סביר להעפיל לדרג הראשון. מצב זה ייקבע את הקבוצות לפי דרגות איכות, וכך גם יימתג את הדרגים והליגות. היום, ובמיוחד לאור השינויים שפלאטיני איפשר, לקבוצה מהדרג השלישי המוצע, יש אפשרות להעפיל לשלב הבתים, ולשחק שישה משחקים לפחות עם מעצמות על מהדרג הראשון והבכיר ביותר. העניין הציבורי, הפנטזיה והתשוקה להעפיל, קיימים היום, וישללו כמעט באופן מוחלט במבנה המוצע.
ramr , צפון  |  24.08.09
לכל התגובות