אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיטי: "בנק ישראל הפתיע בתזמון; השקל יוסיף להתחזק" צילום: עמית שעל

סיטי: "בנק ישראל הפתיע בתזמון; השקל יוסיף להתחזק"

הראל: "בנק ישראל יהיה חייב להמשיך לרכוש מט"ח". מיטב: "בנק ישראל מנסה להרוויח זמן" לידר: "העלאת הריבית - צעד נכון; יש רמז בהודעת הריבית על העלאות נוספות"

25.08.2009, 11:20 | שהם לוי

בנק ישראל החליט אתמול בצעד מפתיע להעלות את הריבית במשק ל-0.75% לאור התגברות הלחצים האינפלציונים במשק הישראלי. נראה כי בקרב בנקי ההשקעות הזרים קיבלו את ההחלטה בהפתעה מוחלטת.

מזה כמה שבועות טענו האנליסטים בבנק ההשקעות UBS כי בנק ישראל יהיה הראשון להעלות את הריבית מבין השווקים המתעוררים, אך אלה אמרו היום כי הופתעו מעצם העיתוי ולא מההחלטה עצמה.

בסיטיגרופ מאמינים כי בעקבות ההחלטה ימשיך השקל להתחזק מול הדולר אך לא צפוי רצף העלאות ריבית אגרסיבי. עוד מוסיפים כי עקום התשואה יילך וישתטח.

הראל: "בנק ישראל יהיה חייב להמשיך לרכוש מט"ח"

כלכלני הראל פיננסים מתייחסים להעלאת ריבית בנק ישראל, ומעריכים כי עליית הריבית המקומית ל- 0.75%, והגדלת הפער בין הריבית בישראל ובארה"ב תחייב את בנק ישראל להמשיך ולרכוש מט"ח במידה שהוא מעוניין לשמור על חולשת השקל ובכך לסייע ליצואנים ולצמיחה של המשק.

עוד מציינים כלכלני הראל פיננסים, כי ריבית נומינאלית ברמה של 0.75% מהווה עדיין ריבית ריאלית שלילית, כלומר, הרחבה מוניטרית משמעותית.

עוד מדגישים כלכלני הראל: "להערכתנו, בנק ישראל יוסיף ויעלה את הריבית בחודשים הקרובים בשיעור מתון ולא בהכרח בחודש הקרוב, כאשר משקל רב יינתן בהחלטה להתפתחות הציפיות לאינפלציה ולשער החליפין".

רפי גוזלן: "ההעלאה הייתה במקומה; ניכר משב של אופטימיות זהירה"

אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון אמר היום: "לדעתנו, ההעלאה הייתה במקומה לנוכח העלייה בציפיות לאינפלציה בעת האחרונה, כך שמוטב לצנן אותן מוקדם מאשר לדחות את העלאת הריבית ולהסתכן במינונים גבוהים ולא רצויים של העלאות ריבית במיוחד כאשר ברקע קיימת אי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות הכלכלית".

"אין ספק שמההודעה עולה משב של אופטימיות זהירה שהגיע מג'קסון הול, אך הבנק לא שוכח לציין את הסיכונים בנוגע לצמיחה העתידית. בניגוד להודעה בחודש הקודם, נתוני הפעילות האחרונים החיוביים שכנעו את הבנק כי מדובר בתפנית בפעילות ואי הודאות עברה מהתפנית למישור של עוצמת ההתאוששות".

עוד מוסיף: "לפיכך, הבנק למעשה רומז כי רמת הריבית הריאלית השלילית מאוד אינה תואמת את מצב המשק כיום, ולכן נדרשת התאמה כלפי מעלה, במיוחד לנוכח העלייה המפתיעה באינפלציה. הבנק מציין כי רמת הריבית הנמוכה, גם לאחר העלאתה, מהווה מדיניות מרחיבה. לדעתנו, הבנק מכוון לסביבת ריבית ריאלית שלילית נמוכה עד אפסית, כאשר סביבת הציפיות לאינפלציה היא זו שתכתיב את גובה הריבית הנומינאלית".

לסיכום אומר גוזלן: "בנוסף, הבנק מציין כי הירידה בציפיות לאינפלציה נבעה בין היתר מציפייה להעלאת הריבית בחודשים הבאים ויש לראות בכך רמז להעלאה נוספת גם בחודש הבא. אנו מצפים לירידה משמעותית בציפיות לאינפלציה ברבעון האחרון של השנה, שתנבע משילוב של מדדים נמוכים (וחלקם שליליים) והשפעה בפיגור של השחיקה בכוח הקנייה. בהתאם לזאת, אנו מעריכים כי צפויה העלאת ריבית ל-1.25% בחודשים הקרובים שלאחריה המתנה ממושכת. יחד עם זאת, נזכיר את שבריריות ההתאוששות הכלכלית בעולם ואת התלות הגבוהה בהתפתחויות החיוביות בשווקים הפיננסיים, כך שדי בשינוי מגמה ולו זמני בשוקי ההון בעולם, בכדי להוביל לעצירה בהעלאות הריבית".

רון אייכל ממיטב: "בנק ישראל מנסה להרוויח זמן"

"המדיניות הנוכחית של בנק ישראל נועדה, להערכתנו, להרוויח זמן. בנק ישראל מסמן ומקווה, שההתאוששות הכלכלית במשק הישראלי תהיה מהירה יותר ממה שנצפה קודם לכן. הוא היה מעוניין, למרות הכחשותיו, וטענתו, שאין לו יעד לשער החליפין, כפי שאין לו יעד לשער הריבית, לשמר שער של כ-4 שקלים לדולר, שער שהיצואנים יכולים לחיות איתו, עד אשר נראה התאוששות בסחר העולמי, ובעקבותיו - גם ביצוא הישראלי. בנקודה זו הוא יחדל לחלוטין מלרכוש דולרים. כך צריך להבין שתי אמירות של הנגיד", כך אומר רון אייכל כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב.

כלל פיננסים: "ניתן היה לדחות את ההחלטה"

"ניתן היה לדחות את העלאת הריבית בחודש נוסף כיוון שהאיום האינפלציוני ל- 12 החודשים הקרובים אינו משמעותי ועל מנת לראות אם הנתונים החיוביים לגבי מצב המשק ממשיכים להגיע . מהודעת הבנק ניתן להבין שהציפיות האינפלציוניות בשוק , אשר נמצאות במרכז היעד , אמנם נמוכות, אך אלו, לדברי הבנק, לוקחות בחשבון כי הריבית תעלה בחודשים הבאים", כך מדגיש אורי גרינפלד כלכלן בכלל פיננסים.

"מעקום המק"מ ניתן לגזור כי הערכת השוק היא שהריבית תמשיך לעלות ולכן נראה כי בהנחה שלא יגיעו פתאום נתונים שליליים על מצב המשק או שהציפיות האינפלציוניות יהפכו לדיפלציוניות , ימשיך בנק ישראל במגמה זו והריבית בעוד כשנה תגיע לרמה הקרובה ל-3%", עוד מוסיף.

תגיות