אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בגלל העלאת הריבית: 69% מלוקחי המשכנתאות מתחילת השנה ישלמו יותר צילום: shutterstock

בגלל העלאת הריבית: 69% מלוקחי המשכנתאות מתחילת השנה ישלמו יותר

מדובר במשכנתאות צמודות לריבית הפריים. בדיקת "כלכליסט": היקף המשכנתאות שניתנו ביולי עומד על 3.7 מיליארד שקל

26.08.2009, 06:59 | תומר זלצר

העלאת הריבית שלשום על ידי בנק ישראל תגדיל את ההחזר החודשי של לווים שנטלו משכנתה צמודה לריבית הפריים. בדיקת "כלכליסט" מצאה כי לא פחות מ־69% מההלוואות למשכנתאות שניתנו על ידי הבנקים בשבעת החודשים הראשונים של השנה היו במסלול הצמוד לריבית הפריים.

מדובר בשיעור גבוה הממחיש את הנהירה של ציבור לוקחי המשכנתאות למסלול זה, שזוכה לאטרקטיביות רבה מתחילת 2008 עקב סביבת הריבית הנמוכה במשק. עם זאת, גורמים בשוק המשכנתאות מציינים כי בחודשים האחרונים חלה התמתנות בשיעור המשכנתאות במסלול הפריים מתוך סך המשכנתאות שניתנו.

ההיקף הכולל של ההלוואות למשכנתאות שניתנו ביולי עמד על כ־3.7 מיליארד שקל, ירידה קלה לעומת הלוואות בסך 4 מיליארד שקל שניתנו ביוני - אך עלייה משמעותית לעומת נתוני תחילת השנה. מבחינת תמהיל המשכנתאות שניתנו מתחילת השנה: כ־69% ניתנו במסלול הצמוד לריבית הפריים, כ־18% ניתנו במסלול צמוד־מדד בריבית משתנה, כ־10% ניתנו במסלול צמוד־מדד בריבית קבועה וכ־3% ניתנו במסלול צמוד מט"ח.

על רקע העלאת הריבית, קיים חשש שאם אכן החל הנגיד סטנלי פישר בתוואי העלאת ריבית - הרי שלקוחות רבים במסלול הפריים יתקשו בהמשך הדרך לעמוד בהחזר החודשי.

"תוואי של העלאת ריבית יביא להגדלת סיכון אשראי במשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, שכן לא תמיד הלקוחות מבינים עד הסוף מה יקרה להחזר החודשי שלהם כשהריבית תעלה", אומר יובל בן זאב, מנהל מחלקת המחקר של "כלל פיננסים ברוקראז'". "כשהריבית עולה ב־0.25%, זה באמת לא רציני. אבל מה יקרה אם תוך פרק זמן הריבית תעלה פתאום לרמה של כ־5%? מהר מאוד התוספת להחזר החודשי תגיע לכמה מאות שקלים ואז יש כבר בעיה".

תגיות

37 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
כמעט כל משלמי משכנתא ישלמו יותר
כל מי שלקח משכנתא (חוץ מריבית קבועה לא צמודה) ישלם יותר ולא רק במסלול פריים. לדוגמא המדד עלה (שבעקבותו עלה הריבית), אז במסלולים צמודי מדד גם נשלם יותר. בעצם כל מי שלקח הלוואה כלשהי ישלם יותר, לעומת זאת אנשים שמחזקים כסף בפקדונות יתחילו לקבל עלהים קצת יותר מ-0 אחוז. אז תמיד יש מי שמרווח ומי שמפסיד.
משלם משכנתא , ירושלים  |  26.08.09
35.
לא כזאת דרמה
בסך הכל משכנתא היא הלוואה לטווח ארוך, הפריים יהיה בממוצע 5%לשנה לאורך שנים, (מי שלא מבין מה המשמעות של ממוצע, שיבדוק לפני שהוא מגיב) ברור שמי שלקח משכנתא שהיא בשיא יכולת ההחזר שלו כשהפריים כלכך נמוך, עליה של 3%-4% עלולה להעביר אותו את הסף של יכולת ההחזר שלו, לגרור אותו למערבולת של ריביות פיגורים ונפילה, אבל בסך הכל אני לא מאמין שיש ממש הרבה כאלה. הירידה בשוק הנדל"ן? לא בקרוב, מי שחיכה עד עכשיו הפסיד בענק. נכון, ההחזר החודשי יעלה, הוא יעלה בכל סוג של הצמדה בשלב כל שהוא, לכן צריך תמהיל נכון של הצמדה. אחד היתרונות החשובים של הלוואה בריבית פריים הוא שהקרן עצמה לא צמודה, וזה יתרון חשוב. תעשו את החישוב:ריבית הפריים תעלה ל5% וקיבלת משכנתא בפריים -0.8% כלומר תשלם 4.2% לשנה, בהלוואה צמודת מדד תשלם 3% מדד שנתי (אם לא תהיה אינפלציה אבל גם הקרן של ההלואה צמודה למדד) בנוסף תשלם את הריבית, מאחר ואף בנק לא הציע משכנתא צמודה בריבית של 1.2% כל משכנתא צמודת מדד עדיין תהיה יקרה יותר ממשכנתא בריבית פריים. משכנתא בריבית פריים אפשר למחזר ללא קנס, לכן ברגע שההחזר החודשי חונק אותך אתה ממחזר (נכון שמחזור תחת לחץ הוא לא מצב אופטימאלי, אבל כך לפחות תוכל להקטין את ההחזר החודשי לכזה שתוכל לעמוד בו) לכן אין מה לצפות לנפילה המונית של לווים, ובטח שלא למצב של נפילה בשוק הנדלן, אולי האטה מסויימת וטבעית.
אבי , מרכז  |  26.08.09
לכל התגובות