אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדינה ללא רחמים צילום: עמית שעל

מדינה ללא רחמים

ההסכם הקיבוצי החדש בענף השמירה והאבטחה אינו מחייב זכיין לשלם פיצויים לעובד שעובר לקבלן חדש

26.08.2009, 07:55 | רותי סיני

במשך שנים נהנה רחמים פורתי מגישה חופשית למתקנים המסווגים ביותר במדינה. בתור בלדר דואר מסווג במשרד הביטחון הוא היה בן בית בבסיסי צה"ל, משרד ראש הממשלה, אזורים שמורים בנתב"ג ועוד ועוד.

על הנייר הועסק על ידי מודיעין אזרחי כחלק ממערך האבטחה שסיפקה למשרד הביטחון. בפועל, נראה שמשרד הביטחון ראה בו עובד שלו: אחרי ארבע שנים כבלדר, הציע לו מנהל סניף הדואר במשרד לשמש אחראי על מערך הביול. רק בפברואר השנה התברר למודיעין אזרחי שהבלדר שלה מועסק כפקיד דואר - זה שמונה שנים.

הדבר התברר למודיעין אזרחי כאשר פורתי הגיש תביעה נגד משרד הביטחון, שבה טען כי אמנם הועסק 14 שנה כעובד קבלן, אך בפועל היה עובד משרד הביטחון. עורך דינו, ערן גולן, אף סבר שמאחר שמשרד הביטחון רכש ממודיעין אזרחי שירותי אבטחה ולא שירותי פקידות, הרי שבפועל החברה סיפקה לו עובד כוח אדם ולפיכך עליו לקלוט אותו. זאת, לפי חוק חברות כוח אדם, שמחייב מעסיק לקלוט עובד כוח אדם המועסק אצלו יותר מתשעה חודשים.

יתכן שסיפורו של פורתי לא היה ראוי לאזכור מיוחד - בהיותו דומה למאות ואלפי מקרים שבהם מעסיקים, ובמיוחד המדינה, מתנערים במרץ ממחויבות לעובדיהם - אלמלא העובדה שבעודו מנהל את תביעתו נגד המדינה, פוטר. העילה הרשמית לפיטורים היתה הפסד של מודיעין אזרחי לחברה אחרת במכרז לאספקת שירותי אבטחה למשרד הביטחון. בפועל שימש ההפסד במכרז תירוץ נוח למדינה ולזכיינית להיפטר מעובד מסור שכל חטאו הוותק שצבר.

פורתי היה הוותיק מעובדי מודיעין אזרחי במשרד הביטחון וכנראה גם היחיד שהזכיין החדש סירב לקבל לעבודה. הזכיין עשה כנראה חישוב פשוט - למה לו להעסיק עובד שצריך לשלם לו יותר דמי הבראה וחופשות ותנאים סוציאליים?

תמחור מכרזים כאלה, בהסכמת החשב הכללי באוצר, אינו מתחשב בעובדים ותיקים. הם יקרים מדי.

וכך, בעוד מרבית חבריו ממשיכים לעבוד ורק שם המעסיק שעל התלוש משתנה, נזרק פורתי למעגל האבטלה בשיא המיתון. פורתי בן ה־40, שעבד באותו מקום כמעט מאז שחרורו מצה"ל, יושב בבית זה חודשיים ותוהה כיצד יפרנס את חמשת ילדיו.

עו"ד גולן טען שפורתי פוטר בחוסר תום לב ויש להמשיך להעסיקו בתפקיד כלשהו עד שתביעתו תתברר. משרד הביטחון והזכיינים מסרבים, בטענה שאין אפשרות להעסיק עובד של זכיין שהפסיד במכרז. גולן התרוצץ לשווא בין בתי משפט בניסיון למנוע את הפיטורים. בית הדין לעבודה דחה את הבקשה לצו מניעה בטענה שאינו מתערב בדיני מכרזים. בית המשפט לעניינים מינהליים, שאמון על דיני מכרזים, דחה את הבקשה בטענה שמדובר בדיני עבודה שאינם בסמכותו. בית הדין הארצי לעבודה אמר שאינו מתערב בתיקים המתנהלים בבית הדין האזורי לעבודה, אם כי ביקש מהאזורי שיזדרז בטיפול בתביעה של פורתי להכרה כעובד משרד הביטחון.

גם אם האזורי יזדרז, המשפט יימשך לפחות שנה ועלול גם להיסחב שנתיים ושלוש. "המדינה מעדיפה שיישב בבית מאשר לאפשר לו להתפרנס", סיכם גולן, חבר הנהלת "קו לעובד" שאומר כי זה התיק המתסכל והסבוך שניהל אי פעם. הלקח העגום המתבקש מהסיפור פשוט: רוצה להיפטר מעובד קבלן? אין בעיה, תחליף קבלן.

למרבה הצער, ההסתדרות נותנת יד לפתרון פשוט זה. לפי ההסכם הקיבוצי הישן בתחום האבטחה והשמירה, והפסיקה שהתפתחה במהלך השנים, עובדים בחברה שמפסידה במכרז מקבלים פיצויי פיטורים גם אם הם ממשיכים לעבוד אצל הזכיין החדש. הם לפחות מקבלים פיצוי על השנים שעבדו והוא מקבל עובדים שהוותק שלהם "אופס" ואינו צריך לשלם להם פיצויים וזכויות על השנים שעבדו קודם לכן.

ההסכם הקיבוצי החדש בענף, שעליו הכריזה ההסתדרות השנה כהישג משמעותי, אינו מחייב זכיין מפסיד לשלם פיצויים לעובד שעובר לקבלן החדש. בכך מבטיחה ההסתדרות שכל עובד שצבר ותק של יותר משנה־שנתיים לא יקבל עבודה אצל הקבלן החדש אלא אם יוותר על פיצויים בגין כל שנות עבודתו הקודמות.

מי אמר שההסתדרות דואגת רק לעובדים?

תגיות