אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תפיסת עולם: סבא וסבתא יקרים צילום: בלומברג

תפיסת עולם: סבא וסבתא יקרים

ההורים הצעירים באיטליה חוסכים סכום כולל של 50 מיליארד יורו בשנה הודות לסיוע המסורתי של הסבים והסבתות בטיפול בילדים

26.08.2009, 09:37 | שלמה פפירבלט

הסבים והסבתות של איטליה, כך מתברר, הם אוצר הטבע של המדינה. על פי נתוני המכון הלאומי האיטלקי לסטטיסטיקה (Istat), הם מצליחים לחסוך למשפחות הצעירות במדינה סכום כולל של 50 מיליארד יורו בשנה.

בחברה האיטלקית, אצל המשפחה הממוצעת, מקובל שהסבא והסבתא נרתמים לסיוע בכל הקשור להשגחה על התינוקות והילדים המבוגרים יותר בשעות אחר הצהריים, כאשר המסגרות החינוכיות אינן פועלות. בימים אלה עוד התגברה התופעה עד כי החוקרים לא היו יכולים עוד להתעלם מההיבטים הכלכליים שלה ותרומתה למשק הבית האיטלקי. חישובי המכון התבססו על סקרים שנערכו ברחבי המדינה וכן על התעריפים הממוצעים של שכר מטפלות ובייביסיטרים.

התברר כי על פי יוקר המחיה בערים שונות באיטליה, זוג עם ילדים שגילם פחות מ־14 שנה הנעזר בסבא וסבתא חוסך לעצמו הוצאות שנתיות בגובה 5,000 יורו בנפולי, 7,000 יורו ברומא, 8,000 יורו במילאנו, ואילו בערים יקרות כמו ונציה, גנואה או בולוניה החיסכון השנתי בהוצאות עולה על 9,000 יורו בשנה. סכום נכבד לכל הדעות. סבתא וסבא האיטלקים לוקחים על עצמם במסגרת זאת את השמירה בבית על הפעוטות והתינוקות שטרם נקלטו בפעוטון, מחליפים את המטפלות, ממתינים לילדים הגדולים בצאתם מהגן או מבית הספר כדי ללוותם הביתה, מכינים להם אוכל ומשגיחים עליהם עד שוב ההורים מעבודתם. במקרה של מחלה, הם מטפלים בקטנים וכך מונעים מן ההורים הפסד ימי עבודה. עוד עולה מן המחקר כי בתקופת החופש הגדול תורמים סבא וסבתא עוד כ־5 מיליארד יורו לכלכלת הבית האיטלקית, כאשר הם נשארים ומעסיקים את הקטנים כשבית הספר או הגן סגורים.

מחקר אחר בתחום כלכלת הבית נערך בימים אלה בצרפת, גם הוא על רקע השינויים שהביא המשבר הכלכלי העולמי. מתברר כי סקר שהזמין הבנק קרדי אגריקול מראה שבמהלך 2009 חלה ירידה ברמת דמי הכיס שהקציבו הורים לילדיהם בגיל 6–15. ראשית עולה כי בהשוואה לתוצאות סקר משנת 2006, שלפיו העניקו אז 51% מן ההורים דמי כיס לילדים, הרי שמתחילת השנה הנוכחית צנח הנתון ל־40% בלבד. מתוך כלל התמיכה ההורית, 31% מההורים הצהירו כי הם הפחיתו משמעותית מהסכום או מתדירות המענק. בממוצע נותנים ההורים הצרפתים לצאצאים בגיל תשע דמי כיס חודשיים של 18.90 יורו (מפתיע לגלות כי בנים מקבלים יותר מבנות — 20.80 יורו לעומת 17.30 יורו, בהתאמה). למרות הדוגמה הבלתי חינוכית הזאת, רוב ההורים — יותר מ־80% מבין מעניקי דמי הכיס - מחזיקים בדעה כי הדבר הוא גורם חינוכי מן המדרגה הראשונה, "כדי להעניק לילד את ההתנסות הנחוצה בניהול תקציב אישי וכן כדי להקנות לו תחושה של ערך הכסף".

בהמשך לכך, 71% מההורים סיפרו כי עצירת דמי הכיס היא מכשיר ענישה חשוב במקרה של התנהגות בלתי ראויה או ירידה בהישגי הלימודים. ומה עושים הילדים בכסף? מהתשובות שלהם עולה כי 49% מוציאים את התקציב כולו על משחקי וידיאו, תקליטורים או משחקים, 31% על ממתקים ועל אוכל מחוץ לבית, ואילו 20% סיפרו כי הם חוסכים את הכסף, חלקית או באופן מלא.

תגיות