אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: מרקסטון תשקיע בתוך שנה עוד 200 מיליון דולר בישראל צילום: גלעד קוולרציק שאול גולן

בלעדי: מרקסטון תשקיע בתוך שנה עוד 200 מיליון דולר בישראל

קרן ההשקעות מתכננת להשקיע בתוך 12 חודשים את יתרת המזומן שעוד נותרה לה בשתיים עד שלוש עסקאות גדולות. דו"חות מרקסטון לרבעון השני שנחשפים בכלכליסט לראשונה מגלים כי לאחרונה הושקעו עוד 22.4 מיליון דולר בנטפים ובפריזמה

30.08.2009, 14:07 | הדר רז ועומרי כהן

דו"חות קרן ההשקעות מרקסטון לרבעון השני של 2009 מגלים כי בשלושת החודשים הללו הזרימה הקרן עוד 22.4 מיליון דולר לחברות שבבעלותה. 8.5 מיליון דולר נוספים הוזרמו לנטפים, ואילו 13.9 מיליון דולר הוזרמו ל־AMFIC (לשעבר פריזמה), ככל הנראה להוצאות סביב סגירת העסקאות מול אקסלנס ופסגות. בסך הכל עמד היקף ההשקעות של מרקסטון על 551.8 מיליון דולר, נכון לסוף יוני, מתוכם הושבו כבר 216 מיליון דולר למשקיעים.

לקרן קיימת האפשרות להשקיע עוד 248 מיליון דולר בחברות ישראליות, אולם בין 50 ל־60 מיליון דולר "נשמרים בצד" עבור השקעות המשך בחברות שמרקסטון כבר מושקעת בהן, כך שקרוב ל־200 מיליון דולר פנויים להשקעות חדשות. גורמים המקורבים לקרן מרקסטון מציינים כי הקרן מעוניינת להשקיע את סכום זה ב־12 החודשים הקרובים, וככל הנראה ישקיעו אותו בשתיים עד שלוש עסקאות גדולות, כמו גם בהמשך השקעה בחברות בבעלותה.סכום זה הוא מתוך התחייבויות השקעה בהיקף של 800 מיליון דולר, שקיבלה ממשקיעים מוסדיים בארצות הברית ובישראל. הקרן בפועל הוקמה ב־2005 ולכן היא מחויבת לסיים את תקופת ההשקעה שלה עד 2010.

מרקסטון היא קרן הון פרטי להשקעות, שהוקמה בידי אנשי העסקים רון לובש, אמיר קס והאמריקאי אליוט ברוידי. משך חיי הקרן הוא עשר שנים, כך שהיא תגיע לסוף דרכה ב־2015 ועד אז אמורים מנהלי מרקסטון להשלים את מימוש הנכסים ולהעביר את התמורה למשקיעי הקרן. עם זאת, קיימת למנהלים הזכות לבקש את אישור המשקיעים להארכת משך חיי הקרן בשנה עד שנתיים נוספות.

בשנה האחרונה, קראה הקרן ל־75 מיליון דולר ממשקיעיה. הכסף נקרא כדי להשקיע ביצרנית רכבי השטח תומקאר, ב־PRS שעוסקת בייצוב שטחי קרקע, בנטפים, וכן בבית ההשקעות פריזמה (כיום AMFIC) שפורק לאחרונה לאחר שנכסי קופות הגמל נמכרו לפסגות ונכסי קרנות הנאמנות לאקסלנס. ל־AMFIC נותרו חובות לבנקים ומרקסטון מתכננת להזרים אליה הון נוסף.

"תחושת הציבור השתנתה"

מדו"ח הרבעון השני עולה עוד, כי בין סוף מרץ לסוף יוני גדל שווי התיק של מרקסטון ב־7.8% ל־708.6 מיליון דולר. זאת הודות להשקעות הנוספות שבוצעו ולעלייה בשווי חלק מהחברות. את העלייה בשווי התיק מסבירים מנהלי מרקסטון בתחילתה של ההתאוששות הכלכלית בעולם.

"מאז המכתב האחרון שלנו למשקיעים, התחושה בציבור השתנתה בהדרגתיות לאמונה שהפוטנציאל להתאוששות כלכלי עשוי להיראות באופק", פותחים מנהלי מרקסטון את הדו"ח למשקיעים שנחשף לראשונה ב"כלכליסט". "בהינתן חוסר הוודאות באשר להתאוששות המיידית בשווקים, מרקסטון ממשיכה לשמור על שמרנות. הקטנו את הסיכון של ההשקעות ועבדנו לשימור יתרון הקרן לכשתתאושש הכלכלה".

"ברבעון השני שווי ההשקעות שלנו השתפר במקביל לטרנד העולמי", כותבים במרקסטון. "מרבית ענפי התעשייה חוו ביצועים חיוביים ברבעון הנוכחי, כולל השירותים הפיננסיים והנדל"ן".

נכון לסוף יוני, משקף תיק ההשקעות של מרקסטון תשואה (חלקה ממומשת וחלקה על הנייר) של 28% בארבע שנות פעילותה של הקרן. מאז מכירת דפי זהב וזרעים גדרה ב־2007 לא רשמה הקרן אקזיטים כלשהם, וברבעון השני היא אף לא זכתה לתשלומי דיבידנד מהחברות המוחזקות על ידיה. נכון לסוף הרבעון השני מציגה הקרן תשואה שנתית נטו של כ־5% (NET IRR) ותשואה פנימית ברוטו של כ־12%.

ירידה במכירות סטימצקי

המהלך המשמעותי ביותר שאירע בשנה האחרונה מבחינת מרקסטון היה פירוקו של בית ההשקעות פריזמה והפיכתו לחברת אחזקות, לאחר מכירת קופות הגמל לפסגות תמורת 24% מבית ההשקעות פסגות ומכירת קרנות הנאמנות לאקסלנס תמורת 45% מאקסלנס קרנות נאמנות. בעקבות השינויים שונה שמה של פריזמה ל־AMFIC, עלייה כותבת מרקסטון כי "שוקי ההון השתפרו משמעותית ברבעון, מה שהביא להגדלת הנכסים המנוהלים עבור מנהלי השקעות רבים. פסגות ואקסלנס הגדילו את הנכסים ויצרו יתרון בשוק, ופועלים בהתאם לתוכניות. אנו נשארים חיוביים ביחס לצמיחת האחזקות של AMFIC בגלל הפוטנציאל שנוצר כתוצאה מהאווירה בשווקים ובגלל מיצובן של החברות".

בנוגע לחברת סטימצקי, במרקסטון מעדכנים את המשקיעים כי היא חווה הכנסות נמוכות ממכירות בהשוואה לביצועי השיא ב־2008. "עם זאת, החברה מתמודדת עם המיתון באופן יחסי טוב בזכות המותג החדש ומיצובה בשוק, בשילוב עם תוצאות חיוביות מתוכנית התייעלות שבוצעה בשנה שעברה". אשר לעתיד של חברת סטימצקי נכתב כי "החברה ממשיכה בפיילוט של מספר קטגוריות מוצרים שהיא אמורה להשיק ברבעון השלישי של השנה".

התיק של לובש וקס, צילום: אוראל כהן התיק של לובש וקס | צילום: אוראל כהן התיק של לובש וקס, צילום: אוראל כהן

מרקסטון ציינה במכתב למשקיעים כי יצרנית מערכות ההשקיה נטפים ממשיכה בתוכנית ההתייעלות מ־2008 שכוללת את הקטנת ההוצאות. "נטפים מתמקדת בפעילות העיקרית של ייצור מערכות ההשקיה, מכווצת מלאים ומצמצמת בעלויות של חומרי הגלם. ייצוב העליות כולל פיטורים והקפאות שכר", נכתב בדו"ח.

במרקסטון מציינים כי נטפים השלימה ברבעון השני גיוס הון של 18 מיליון דולר מבעלי המניות, שבמסגרתו השקיעה כאמור 8.5 מיליון דולר נוספים בנטפים והגדילה את אחזקתה מ־13% ל־15%. עקב כך, גם גדל שווי ההשקעה בנטפים באותו הסכום.

על יצרנית חוטי הניילון, נילית, נכתב כי "אף שתעשיית הפלסטיק המשיכה לסבול מביקושים נמוכים במהלך ברבעון השני, נילית הציגה תוצאות טובות יותר ברבעון השני הן בהיבט של ההכנסות והן בהיבט הרווחיות. החברה עובדת לתפיסת הזדמנויות וחיזקה את מעמדה בעולם".

חברת התכשיטים מגנוליה המשיכה, על פי מרקסטון, ליהנות ברבעון השני מצמיחה חזקה, כשמספר הדוכנים גדל. מספר הסניפים של החברה בסוף הרבעון השני של 2009 הסתכם ב־112, ואילו שווייה בספרי מרקסטון גדל בתוך שלושה חודשים ב־13% ל־88.1 מיליון דולר.

תגיות