אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא עובדים בשביל אף אחד: עו"דים עצמאים בכל מחיר צילום: חיים צח

לא עובדים בשביל אף אחד: עו"דים עצמאים בכל מחיר

כמה עשרות מוסמכים טריים מחליטים מדי שנה לחרוג מהמסלול המקובל ולקפוץ ישר מההתמחות לפתיחת משרד עצמאי. הם מעדיפים להתפשר על עבודה בפריפריה, על לקוחות קטנים ולפעמים על אפס הכנסות בשנה הראשונה - רק לא לעבוד בשביל מישהו אחר. "זו שאלה של אופי. במקום להיות בורג קטן במערכת העדפתי להיות הבורג של עצמי", הם מסבירים

31.08.2009, 09:40 | צמרת פרנט

אחד התיקים הראשונים שבהם טיפל עו"ד שרון כהן, מיד לאחר שפתח משרד עצמאי, היה בגדר "תיק אבוד". עורכי הדין שטיפלו בו עד אותו זמן הרימו ידיים וסירבו לייצג את הלקוח, שהואשם על ידי חברת הביטוח מגדל כי ביים פריצה לרכבו ואף הודה בכך.

עו"ד שרון כהן עו"ד שרון כהן עו"ד שרון כהן

כהן, חדור אמביציה של עורך דין צעיר ועצמאי שזקוק לכל תיק, הצליח לעשות מה שוותיקים ממנו לא הצליחו, ובנה קו הגנה שהוביל לדחיית התביעה. הלקוח נשאר נאמן לכהן והמשיך להעביר אליו תיקים, וגם ההערכה שקיבל כהן מעורך הדין הוותיק שייצג מולו את חברת הביטוח הוסיפה למוניטין של המשרד שאך זה הקים.

רבים בקהילה המשפטית יעקמו את האף לנוכח החלטה של עורכי דין צעירים לפתוח משרד בלי לצבור ניסיון קודם, וחלקם אף יגדירו זאת כחוסר אחריות, אבל ביקורת זו אינה מרתיעה את עשרות הצעירים הבוחרים מדי שנה דווקא במסלול מסובך זה.

בניגוד לרוב חבריהם לספסל הלימודים, המתחילים את דרכם כשכירים במשרדי עורכי דין קיימים, הם בוחרים להסתכן מבחינה כלכלית ולוותר על הנוחות של משרת שכיר תמורת העצמאות - והסיכוי לתגמול גבוה יותר - בעבודה במשרד משלהם.

כהן, היום בן 30, פתח את המשרד שלו לפני כשלוש שנים, מיד לאחר שקיבל את רישיון עריכת הדין. לדבריו, מדובר בעיקר בשאלה של אופי. "נפגשתי עם המון חברים למקצוע, חלקם עורכי דין ותיקים בתחום, והבנתי שאני מספיק בשל כדי להתחיל חיים עצמאיים", מספר כהן.

"אני חושב שאנשים צריכים לדעת שהם יכולים לקבוע עבור עצמם את מסלול חייהם, גם אם הסביבה מרימה גבות. זו בהחלט שאלה של אופי". עורכי דין נוספים שבחרו במסלול דומה הסבירו ל"כלכליסט" כי הסיבה העיקרית היתה חוסר רצונם לעבוד בשביל מישהו אחר - במיוחד במשכורות הנמוכות ובשעות העבודה הארוכות שמוצעות היום לשכירים בתחום.

עו"ד אסף לוי עו"ד אסף לוי עו"ד אסף לוי

עו"ד אסף לוי (36) שמתמחה בתחום הפלילי פתח את המשרד שלו לפני כשנה באילת, מיד לאחר שסיים את ההתמחות שלו בבית משפט השלום בתל אביב.

קודם לכן עבד במשך 13 שנה כראש צוות חקירה ביחידה המרחבית של משטרת תל אביב. "ברגע שקיבלתי את הרישיון הגיעה אליי הצעת עבודה ממשרד בינוני שמתמחה בצווארון לבן", מספר לוי, "אלא שהמשכורת היתה מגוחכת והרגשתי שניסיון החיים שלי והידע המשפטי שלי יספיקו לי כדי לעבוד בתור עצמאי ולא עבור מישהו אחר".

"ניסיתי לחפש משרה בתור שכירה", מספרת גם עו"ד גילה יודייקין (28), שפתחה לפני שנה וחצי משרד עצמאי עם עו"ד עדי כהן (28), שמתמחה בדיני עבודה, נדל"ן ומסחרי.

"הלכתי לראיונות והתקבלתי ללא מעט משרדים. אבל השכר והתנאים היו עלובים והעובדה שאני אמא הקשתה עליי מאוד מבחינת התמרון. הרגשתי שאני הולכת להיות בורג קטן במערכת והעדפתי להיות הבורג של עצמי".

עדי כהן, לעומתה, החלה את דרכה כשכירה, אבל "השכר הזעום" כהגדרתה הוא שגרם לה לפנות לדרך עצמאית: "עבדתי שבעה חודשים כשכירה ואז החלטתי לשנות את התחום שבו התמחיתי. הלכתי לראיונות במשרדים ויצאתי מהם נעלבת. משרדים גדולים הציעו לי שכר מינימום, הרגשתי תחושה של עבדות".

עו"ד גילה יודייקין עו"ד גילה יודייקין עו"ד גילה יודייקין

סיבה נוספת לקבלת החלטה על פתיחת משרד עצמאי היא הרצון של חלק מהצעירים לעמוד בקדמת הבמה ולא מאחורי עורך דין ותיק. "קיבלתי הצעה ממשרד של עורך דין פלילי, אבל הוא הבהיר לי שהוא זה שיופיע בבית המשפט ולא אני", מסביר עו"ד אביב סטרול (30), שפתח משרד לפני כשנה בבאר שבע. "זו היתה הדרישה של הלקוחות שלו שלא סמכו על עורך דין צעיר. לא רציתי להישאר מאחורי הקלעים".

ויתורים ופשרות

 

אבל אחרי הסיפוק הראשוני מקבלת ההחלטה האמיצה, מודים כולם כי פתיחת המשרד שלהם היתה כרוכה לא רק בקשיים, אלא גם בוויתורים ובפשרות.

לוי, לדוגמה, נאלץ לוותר על החלום להקים משרד בתל אביב. "פניתי לסנגוריה הציבורית במטרה לקבל תיקים באזור תל אביב, אבל הם אמרו לי שחסרים תקנים בדרום, דבר שאילץ אותי לבצע את המעבר לאילת".

עדי כהן ויודייקין מספרות כי נאלצו להתפשר על התנאים הפיזיים: "בהתחלה לא היתה לנו אפשרות להשקיע במשרד מכובד, והתחלנו במשרד קטן מאוד בראשון לציון", מספרת יודייקין. "ישבנו שתינו במשך שנה באותו חדר עלוב, עד שחברנו לעורך דין נוסף והחלטנו לעבור לפארק המדע ברחובות, מה שהצריך השקעה כספית לא מבוטלת, בעיקר מהכסף שחסכנו בשנה הראשונה. החלטנו על המעבר משום שהיה לנו חשוב למתג את עצמנו בצורה נכונה ולמצוא מקום שבו הלקוחות יראו אותנו באופן הזה".

עו"ד אביב סטרול, צילום: עמית שעל עו"ד אביב סטרול | צילום: עמית שעל עו"ד אביב סטרול, צילום: עמית שעל

סטרול מצביע גם על קושי אחר. "הקושי הראשוני שלי היה לגבות את שכר הטרחה. למדתי שצריך לקחת את הכסף מראש. לפעמים הייתי צריך לרדוף אחרי הלקוח כדי לקבל את התשלום שהגיע לי וזה בהחלט השפיע על רמת ההכנסות שלי", הוא אומר.

משרדים גדולים, לקוחות גדולים

כך או כך, אין ספק כי הפשרה המהותית ביותר נוגעת לסוג הלקוחות. עורכי הדין הצעירים מספרים כי ידעו מראש שאת רוב זמנם יבלו בטיפול בלקוחות קטנים, שכן החברות הגדולות מעדיפות כמעט תמיד לעבוד עם משרדים גדולים ומוכרים, בעלי כוח אדם בהיקף שיכול לספק להם מענה טוב יותר. "הסבירות שחברה גדולה תפנה אלינו היא נמוכה", מודה יודייקין, "לכן צריך להתחיל לאט־לאט ולגלות סבלנות. הדרך קשה וארוכה, אבל בסופו של דבר גם מתגמלת. תיקים קטנים יכולים להביא לקוחות גדולים".

שרון כהן דווקא טוען שמצא דרך להתמודד עם בעיית הלקוחות, וזאת על ידי התמחות בנישות משפטיות שמשרדים גדולים מעדיפים שלא להתמחות בהן, כמו לשון הרע, ופנייה לשווקים מרוחקים, כמו שוק הנדל"ן ברומניה שבו חבר לכמה עורכי דין שאיתם הוא משתף פעולה. "אין לי כיום שום מגבלה שקשורה לגודל של הלקוח, שיכולה למנוע ממני לתת לו טיפול הוגן", הוא אומר. "בפועל יש חברות שמעדיפות לעבוד עם משרדים גדולים, אבל הן לא תמיד מקבלות מענה לכל דבר, ולכן אליי הן פונות בעניינים ספציפיים. בתחומי הנישה אני נותן מענה גם ללקוחות גדולים".

עו"ד עדי כהן עו"ד עדי כהן עו"ד עדי כהן

ותודה למשפחתי

אבל בשוק עריכת הדין התחרותי של ישראל קשה בכלל לגייס לקוחות, מכל סוג, בעיקר כאשר כללי האתיקה של לשכת עורכי הדין אוסרים על חבריה לפרסם את עצמם אלא באופן מוגבל ביותר. ואמנם, כל המרואיינים לכתבה סיפרו שלקוחותיהם הראשונים הגיעו מתוך המעגל הקרוב - משפחה, חברים ומכרים.

"כל הלקוחות הראשונים שלי", אומר שרון כהן, "היו מהיכרות אישית קודמת. בהתחלה הם נתנו לי תיקי ניסיון לראות איך אני מתמודד, ואז אחרי תקופה החליטו להעביר אליי את כל הטיפול מעורכי דין שלהם".

מטרתו הראשונית של כהן, הוא מספר, היתה להפוך את הלקוחות שהגיעו אליו לקבועים ובאמצעותם להפיץ הלאה את דבר קיומו של המשרד. "חוץ מזה, עשיתי פעילות נרחבת לקידום המשרד באמצעות האינטרנט. פרסמתי מאמרים והשתתפתי בפורומים משפטיים", הוא מסביר.

יודייקין: "שיווק עורכי דין הוא אחד הדברים הקשים ביותר. זה מתחיל בקהילה הקרובה, חברים ומשפחה, וממשיך בפגישות היכרות עם אנשי עסקים או לקוחות פוטנציאליים. מבחינתנו, כל פגישה עם כל אדם היא פוטנציאל ללקוח".

"את תיק המעצר הראשון שלי קיבלתי דרך חברים", מספר סטרול. "הצלחתי לשחרר את הלקוח ממעצר, ואז שמי התחיל להתגלגל מפה לאוזן. התחלתי להסתובב באולם המעצרים, שם יש פוטנציאל גדול של לקוחות שמחפשים עורכי דין חדשים, אולי כי הם חושבים שהחדשים יצליחו יותר במקום שהאחרים לא הצליחו. כשאני עומד בדלפק השחרור, עומד מאחוריי קהל של משפחות עצורים, וכשהם רואים שהצלחתי לשחרר מישהו הם פונים אליי. המטרה שלי בשנה הראשונה לקיומו של המשרד היתה להתקיים, אבל בסופו של דבר אפילו הצלחתי להרוויח".

לוי: "יומיים אחרי שפתחתי את המשרד פניתי לחברת ליסינג גדולה בעיר והצעתי להם ריטיינר בתור יועץ משפטי חיצוני. הגעתי לשם ומצאתי בלגן עצום, הכל על הרצפה. כ־70 תיקים היו פתוחים נגדם בבית המשפט. זה לא היה קל, אבל זו היתה הדרך שלי להשתפשף במקצוע. אחרי כמה חודשים התחילו להגיע אליי תיקים מהסנגוריה. פתאום היו לי דיונים והייתי צריך לטפל בכל מיני בקשות וכך נכנסתי לעניינים".

חלק מהלקוחות שהגיעו ללוי עשו זאת בזכות העבר המשטרתי שלו: "הגנתי על ריקו שירזי לאחר שנעצר באילת בחשד להחזקת סמים. את התיק ניהלתי בשיתוף עו"ד שרון נהרי, שלקח אותי בזכות היכרות מוקדמת משירותי במשטרה. אבל אני מעדיף שלא לייצג לקוחות שחקרתי אותם או שהכרתי אותם באותה תקופה, אף על פי שזה בהחלט היה יכול לעשות לי את החיים יותר קלים".

תגיות

45 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

45.
להתרחק מעריכת דין
כדאי להתרחק מעריכת דין ולפנות למקצועות אחרים. השוק מפוצץ, וככל שהשנים יעברו כך הוא יהיה מפוצץ יותר ויותר. הסיבות להצפה: מכללות למשפטים עם תנאי קבלה נמוכים- דרוש רק ממוצע 90 משוקלל בבגרות שזהו ממוצע נמוך ולא דרוש פסיכומטרי. בנוסף, אין דרישת קדם לרמה מוגברת במתמטיקה-4 או 5 יחידות במתמטיקה כמו במקצועות אחרים כגון חשבונאות, הנדסה, מדעי המחשב, מדעים מדוייקים וכו'... או דרישה גם למתמטיקה וגם לפיזיקה ברמה מוגברת כמו במקצועות ההנדסה ומדעי המחשב. שם אגב גם במכללות דורשים את התנאי קדם האלה. היום במצב שנוצר תואר במשפטים שווה כמו התעודת בגרות של פעם.
רועי , קרית אונו  |  21.06.10
לכל התגובות