אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זקנות מדי, יקרות מדי צילום: עמית שעל

זקנות מדי, יקרות מדי

למרות ההתרעות, גננות אגודת ישראל ממשיכות לסבול מפגיעה בזכויותיהן - בחסות המדינה

02.09.2009, 07:20 | רותי סיני
שנת הלימודים שנפתחה אתמול היא הזדמנות להאיר זרקור על התנהלותה הלא חינוכית והלא חוקית של המדינה כלפי עובדות רשת הגנים של אגודת ישראל. השבוע התפרסמה חוות דעת בפרשה זו, שרק מחזקת את המסקנה העגומה שהמדינה רואה בחוקי העבודה המלצה בלבד.

חוות הדעת ניתנה דווקא על ידי גוף ממשלתי, נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה הפועלת במסגרת משרד התמ"ת. היא הוגשה לבית הדין הארצי לעבודה שדן בערעור של רשת הגנים החרדית על פסק דין שקבע כי היא מפלה לרעה גננות על בסיס גילן, בניגוד לחוק. נציבת השוויון במחוז תל אביב, עורכת הדין שרון אברהם־ויס, כתבה בחוות הדעת כי הרשת אכן פעלה בניגוד לחוק כשפיטרה גננות.

רשת הגנים של אגודת ישראל היא המעסיק הגדול במגזר החרדי, ובה רשומים יותר מ־100 אלף ילדים. ב־2003 פוטרו כ־270 גננות משום שצברו יותר מ־25 שנות ותק והיו יקרות מדי למעסיק. בית משפט אסר את הפיטורים ובעקבות זאת החליטה הרשת להפחית את הוותק של הגננות ל־12 שנים ולקצץ משכרן עשרות אחוזים. ב־2007 פיטרה הרשת תשע גננות משום שהגיעו לגיל 55. גם הפעם אסר בית הדין על הפיטורים. בלית ברירה ביטלה הרשת את הפיטורים מ־2003, אבל היא אינה משלמת לגננות שכר וגם לא פיצויי פיטורים.

ומה הקשר למדינה? משרד החינוך מממן בין 75% ל־90% משכר הגננות אף על פי שהוא יודע זה עשור כי הרשת פוגעת בהן. המשרד אף המליץ שנה אחרי שנה לרשם העמותות לתת לרשת אישורי ניהול תקין כדי שהמדינה תוכל להמשיך לממן אותה. זאת למרות העובדה שרואי חשבון שמינה המשרד מצאו שוב ושוב שהרשת מנוהלת בצורה לא תקינה. בדו"ח שפרסם השנה מתח מבקר המדינה ביקורת חמורה על הרשת. "את המחיר על שנים רבות של ניהול לא תקין של הרשת ופיקוח ובקרה לא מספקים של המשרד ישלמו עובדים (בעיקר עובדות)", כתב, "יש לראות בחומרה את אוזלת היד של משרד החינוך ואת התעלמותו משלילת זכויות שכר בסיסיות של עובדי מוסדות חינוך אגב ניצול חולשתם".

המבקר הסתמך, בין השאר, על מכתב שכתבה לפני שנתיים סגנית היועץ המשפטי של משרד החינוך לחשב המשרד: "ניסינו כל הזמן להימנע מלהתערב בקטע שבין הגננות לרשת, אבל הן לא ויתרו ושלחו מכתבים אליי". באמת חוצפה. עצם החלטתן האמיצה של קבוצת נשים חרדיות להיאבק בממסד החרדי ולחפש סעד במערכת החילונית מעידה יותר מכל על עוצמת מצוקתן של הנשים, בנות 50 עד 66, שמפרנסות לעתים בגפן משפחות גדולות ואין להן סיכוי למצוא פרנסה חלופית. עם זאת, גם סגנית היועץ הגיעה למסקנה, כפי שכתבה לחשב, כי "לא נוכל להמשיך להרכיב משקפי עיוורים".

ייתכן שמה שהכריע את הכף לטובת ההחלטה להתערב בנעשה ברשת ולחתום עמה לפני שנה על הסכם הבראה הוא הבנתו של משרד החינוך שלא רק פוגעים בגננות, אלא מרמים את המדינה. כך התברר, למשל, שאמנם משרד החינוך מעביר שכר ל־12 חודשים, אך הרשת משלמת לגננות רק בעבור 11 חודשים ושולחת אותן לקבל דמי אבטלה בעבור החודש ה־12. דהיינו, הקופה הציבורית משלמת פעמיים. עוד התברר כי דמי ההבראה והביגוד שמעבירה המדינה אינם מועברים לגננות, כמו גם כסף למימון פיצויי פיטורים.

בשלהי 2008 חתמו משרד החינוך והאוצר על הסכם עם הרשת, ובו היא מתחייבת לסגור גנים וצהרונים גירעוניים והמדינה מתחייבת לממן חלק מחובותיה, בכלל זה פיצויי פיטורים לגננות. אלא שגם הסכם זה כולל פגיעה בעובדות, לרבות הורדת שכרן לשכר מינימום והקפאת ותק, ולכן הוא נפסל על ידי בית הדין לעבודה.

והערה למחשבה: כ־57% מהחרדים בישראל חיים מתחת לקו העוני. לפני שמאשימים אותם בפרזיטיות, כדאי להפנים היטב את חלקה של המדינה במצב זה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
לא רק אגודת ישראל מתעמרת בעובדיה
גם בעלויות אחרות בחינוך המוכר שאינו רשמי עוברים על החוק, בכך שהם מקבלים עבור 12 חודשים כסף ממשרד החינוך למשכורות לגננות אך בחודשים יולי ואוגוסט הם מפטרים את הגננות ושולחים אותם להצהיר אבטלה ומקבלות דמי אבטלה, כך יוצא שהמוסד מקבל את הכסף לנמשכורות לכל השנה אך מעביר לעובדות רק על 10 חודשים, והמדינה משלמת בעצם פעמיים לעובדות אלו על חודשיים בשנה. כמו"כ יש עדיין כמה וכמה בעלויות שעדיין אינם מפרישים לעובדים פנסיה וקרן השתלמות ואינם משלמים ביגוד והבראה כפי הקבוע בחוק. צריך אחת ולתמיד לעשות שם סדר.
מיכאל , תל אביב  |  03.09.09