אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה להמתין לועדה הבאה?

למה להמתין לועדה הבאה?

כישלון האוצר בועדת בכר ממשיך גם בפרוייקט הבא שלו שמיועד "לטובת הצרכנים"

08.09.2009, 08:31 | עקיבא קלימן

בחיים המודרניים עם כלכלת הקליקים, הסלולר, הטוויטר, והחדשות המתעדכנות בכל שנייה, מי זוכר מה היה לפני חודש, רבעון, שנה, 5 שנים? אולי היסטוריונים.

הרשו לי לקחת אתכם במסע קצר בזמן. בערך לפני 5 שנים ישבו אנשים חכמים בועדת בכר וגילו כי בישראל יש דואופול של פועלים ולאומי, המכתיבים ללקוחות איפה להפקיד את הכסף שלהם, הן בקרנות נאמנות, הן בקופות גמל והן בקרנות השתלמות. "לא טוב", אמרו חברי הוועדה, "יש ליצור הפרדה בין היצרנים (אלה שמנהלים את הכסף) לבין המשווקים, כך שהבנקים ייאלצו למכור את הנכסים ויהיו משווקים בלבד".

שאלו את עצמם חברי הוועדה, איזו סוכרייה ניתן לבנקים? והתשובה: ניתן להם את זכות השיווק והייעוץ בביטוח פנסיוני. את הכסף הבנקים יעשו מהלקוחות שבוודאי יסכימו לשלם עבור הייעוץ, וכך נגיע למצב שבו נרוויח כולנו כי בנוסף להפרדת הייצור מהשיווק נקבל גם יעוץ פנסיוני.

מה הניחו בוועדת בכר, ומה קרה בפועל?

הנחה ראשונה: ייקח הרבה זמן למכור את נכסי הבנקים, והמחיר יהיה צנוע.

המציאות: הבנקים הצליחו תוך כשנה למכור את הנכסים במחירים גבוהים.

הנחה שנייה: הבנקים ישמחו לתת ייעוץ פנסיוני, תמורת תשלום מהלקוחות.

המציאות: הבנקים כפו על הוועדה תשלום ע"י היצרנים ולא ע"י הלקוחות. התשלום אמור להיות אחיד, ולהבטיח בכך את האובייקטיביות של הייעוץ. אשרי המאמין.

הנחה שלישית: הבנקים ייכנסו לייעוץ פנסיוני בסערה, מיד עם סיום תקופת ההמתנה שנקבעה בחוק.

המציאות: הבנקים גוררים רגליים, מקטרים שאין פרנסה במבנה הנוכחי של הענף, ומנסים להביא לשינוי בדרך העבודה של היצרנים, ע"מ להוזיל לעצמם את עלויות הייעוץ, ולהגדיל את ההכנסות ע"י מתן שירותים נלווים בתשלום.

הנחה רביעית: מדובר בפנסיה של העובד ולכן צריך לתת לעובד את הבחירה במסלול ההשקעות, כולל על השקעות המעביד בפיצויים. ככה יהיה לכולם יותר טוב.

המציאות: ההפסדים שנגרמו בתוכניות עם נפילת השווקים בעולם הביאו לרצון לאכוף על העובד את המודל הצ'יליאני, לפיו מסלול ההשקעות הינו תלוי גיל, ולוקח פחות סיכונים בגיל מבוגר. ככה יהיה יותר טוב לכולם. נכון, זה הפוך למה שהנחנו קודם, אבל זה הטרנד, עד לסיבוב פרסה הבא.

ועכשיו? בכדי להקל על כניסת הבנקים לתחום, יוזם הרגולטור את הקמת המסלקה הפנסיונית שתיתן לבנקים יתרון משמעותי על פני שאר העוסקים בתחום.

והתוצאה: בעוד מספר שנים יקימו וועדה לבדוק איך קרה שיש דואופול של לאומי והפועלים המכתיבים לכל העולם ואשתו את הביטוח הפנסיוני. מן הסתם הוועדה תחליט כי בכדי לתקן את המצב יש להוציא את הייעוץ הפנסיוני מהבנקים...

אבל למה? במצב הקיים, רוב הביטוח הפנסיוני בישראל, מנוהל ע"י מנהלי הסדרים פנסיוניים. אלה גופים מקצוענים בתחום, נותני שרות מנוסים, יודעים להתמודד עם הנושא המסובך, יודעים לערוך לעובד תכנית מטיבה, ומוכנים לעבוד במרווחים זעומים.

ובאמת למה? אבא אבן אמר על זה: "אנשים תמיד נוהגים בדרך הכי הגיונית האפשרית, אחרי שניסו את כל הדרכים האחרות". היה חכם, האבא אבן הזה.

 

עקיבא קלימן, יו"ר ועדת מעסיקים בפורום מנהלי ההסדרים הפנסיוניים ומייסד ומנכ"ל קלע

תגיות