אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צדק נוסח וול סטריט: "המנהלים הבכירים שיצרו את המשבר גרפו מיליארדים" צילום: בלומברג

צדק נוסח וול סטריט: "המנהלים הבכירים שיצרו את המשבר גרפו מיליארדים"

המכון למחקרי מדיניות בוושינגטון חושף נתונים מעוררי מחלוקת על חבילות השכר של 20 מנהלי החברות הפיננסיות, שקיבלו את מירב כספי החילוץ; בשלוש השנים האחרונות הרוויחו 3.2 מיליארד דולר - סכום שבשביל להרוויחו יצטרכו לעבוד 100 עובדים המקבלים שכר מינימום במשך 1,000 שנה

02.09.2009, 22:26 | ארז רומס

אם להסתמך על כותרות העיתונים, הצהרות הממשלות ונתונים מבורסות העולם בשבועות האחרונים, אפשר לומר שהאבק שהרים המשבר הכלכלי העולמי מתחיל לשקוע ושדה הראייה מתבהר. שני המאפיינים הבולטים שליוו את המשבר היו סכומי העתק שהעניקו ממשלות שונות, וארה"ב בראשן, למוסדות הפיננסיים הגדולים כדי למנוע את קריסתם, ולצדם מכירת הנכסים הרעילים של אותם מוסדות ופיטוריהם של מאות אלפי עובדים. התוצאות נראות מעודדות: החברות מודיעות על צמצום ההפסדים ובה בעת מניותיהן של רובן נוסקות.

עם זאת, דו"ח שפירסם היום (ד') מכון IPS למחקרי מדיניות בוושינגטון מציג תמונה מבהילה, שלפיה העלייה במניות החברות שקיבלו סיוע הכניסה מיליארדי דולרים לצמרת המנהלים המתחלקים באופציות שלהן, זאת נוסף על חבילות השכר והבונוסים שקיבלו אותם מנהלים בשעה שפיטרו אלפים מעובדיהם.

הדו"ח מצביע איפוא על אי־הלימה בוטה בין מידת ההשקעה של הממשל בחברות - כספים ששייכים בחלקם הגדול לציבור האמריקאי משלם המסים - לבין הרווחים שגרפה מהשקעה זו צמרת המינהל של אותן חברות, אותה צמרת שהיתה שותפה במקרים רבים להחלטות שהזינו את המשבר מלכתחילה.

20 חברות בראש הטבלה

הדו"ח מתרכז במנהלים של 20 החברות שקיבלו את מירב הסיוע מהממשל האמריקאי, ומגלה כי בשלוש השנים האחרונות קיבלו אותם מנהלים חבילות שכר בשווי כולל של 3.2 מיליארד דולר.

לפי מחברי הדו"ח, 100 עובדים אמריקאים המקבלים את השכר הממוצע במשק ב־2008 היו צריכים לעבוד 1,000 שנה כדי להרוויח את אותו הסכום שהרוויחו בתוך שלוש שנים בלבד 100 המנהלים הבכירים ב־20 החברות שקיבלו סיוע ממשלתי.

נתון בולט נוסף העולה מהדו"ח מראה כי מאז ינואר 2008 פוטרו 160 אלף עובדים מ־20 החברות הנידונות. 3.2 מיליארד הדולרים, שהועברו כהטבות שכר לחמשת המנכ"לים המובילים את טבלת המשתכרים, היו יכולים לכסות 66 שבועות של דמי אבטלה עבור אותם 160 אלף מפוטרים, זאת בהסתמך על חישוב דמי האבטלה השבועיים הממוצעים שלהם זכאי מועסק אמריקאי.

כמו כן, אף שחלה ירידה מסוימת בפערי השכר בארה"ב, הרי לפי הדו"ח הם נותרו עדיין גבוהים: ב־2008 היה השכר הממוצע של החברות המרכיבות את מדד S&P 500 גבוה פי 319 מהשכר הממוצע במשק האמריקאי, זאת לעומת פי 344 מהשכר הממוצע ב־2007.

עוד מתגלה כי ההתאוששות במניות החברות, שרק לפני שנה צללו כלפי מטה, באה לידי ביטוי ברווחים של אלה המחזיקים במרב האופציות שבהן. ואלה הם שוב, כמובן, אלה שבצמרת. דוגמה אחת מני רבות היא העלייה של 117.8% שרשמה מניית ג'יי.פי מורגן צ'ייס מהמחיר שנקבע עבורה בתחילת השנה. שווייה של עלייה זו לבעלי האופציות - 20,664,000 מיליון דולר.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

מציע גם פתרונות

המחקר מכיל שמונה עמודים של הצעות חקיקה מפורטות, שנועדו לפשר בין שיטת התמריצים והבונוסים לבין הצורך בלקיחת אחריות על טעויות והתחשבות במצב הכלכלי בעולם שאחרי המשבר. עם זאת, בסופם של שמונת העמודים הללו כותבים מחברי הדו"ח כי "עד כה נעשה מעט מאוד מצד המדינה כדי לפוצץ את בועת השכר שהתנפחה מעבר לממדים הגיוניים בשלושת העשורים האחרונים".

מדובר איפוא רק בחוליה נוספת בשרשרת של מחקרים המצביעים על הפער בין התבטאויותיהם הנחרצות של פוליטיקאים בדבר הצורך באכיפת חקיקה מרסנת של שכר בכירים במוסדות הנתמכים בידי הממשלה, לבין המציאות. המחקרים הללו, ביחד עם הצהרותיהם של כלכלנים בכירים ומנהלי קרנות גידור בארה"ב ובעולם, מהווים תמרור אזהרה שלפיו אם לא תינקט פעולה ממשית בקרוב, השיפור האטי המורגש כעת לא יהיה אלא אחיזת עיניים קצרת מועד.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הכתבה מציגה רק "טיפה בים" של גודל השערורייה
טריליארדים ( אלפי מיליארדים !!! ) של דולרים זרמו בעשר השנים האחרונות לכל "מהנדסי הפיננסים" בוול-סטריט. ועכשיו מישהו צריך לשלם את החשבון, לא ? הגיע הזמן לחשוב ברצינות על הטלת "מס גולגולת" פרוגרסיבי על אנשים שהעושר שלהם הוא הרבה מעל הממוצע. לדוגמא: אדם שהשווי הכולל של כל נכסיו הוא מעל 10 מיליון דולר - ישלם 20 אחוז "מס גולגולת", דהיינו: 2 מיליון דולר. אדם ששווי נכסיו הוא 50 מיליון דולר ישלם 25 אחוז "מס גולגולת", דהיינו: 12.5 מיליון דולר. אדם ששווי נכסיו הוא 100 מיליון דולר ישלם 30 אחוז "מס גולגולת", דהיינו" 30 מיליון דולר. אדם ששוי נכסיו הוא מיליארד דולר ישלם 35 אחוז "מס גולגולת", דהיינו: 350 מיליון דולר. אפשר, לדוגמא, לקבוע שמס זה ישולם פעם אחת כל עשר שנים. וכך אפשר להחזיר למשלם המסים לפחות חלק מהעושק, הגזל, הרמאות, ההונאות, וכד' שכל "מהנדסי הפיננסים" אחראים להם, ושברור שאי אפשר להעמיד אותם לדין על כל העבירות האלה ( סחר במידע פנים, לדוגמא ) אמרו חז"ל: "לא העכבר גנב - החור גנב"...
ר  |  02.09.09
2.
נו לא אמרתי לכם שצריך להלאים את הבנקים
חישבו לכם, כמה מדענים מוכשרים יושבים בבית באפס מעשה מפני שאין תקציב להעסיקם. אותם אנשים שמקדמים את האנושות ומזניקים אותה קדימה בעוד שחבורת וולסטריט המושחתת מתענגת על לובסטרים מובחרים מהים הדרומי. הבנקים לא תורמים דבר לאנושות, המדע כן ועל כן יש להלאים הבנקים וחברות הביטוח בהקדם האפשרי ולהזרים כספים למדע , חינוך ובריאות במקום להעשיר קומץ קטן ומושחת.
אלקבידיאס  |  02.09.09