אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד מהלומה לדולר: סין תקנה 50 מיליארד דולר באג"ח של קרן המטבע העולמית צילום: בלומברג

עוד מהלומה לדולר: סין תקנה 50 מיליארד דולר באג"ח של קרן המטבע העולמית

כחלק מהניסיונות של הממשל בסין לגוון את יתרות המט"ח האדירות הוחלט לתור אחר השקעות נוספות מלבד איגרות החוב של ממשלת ארה"ב. מהלך זה עשוי לפגוע בחוסנו של הדולר האמריקאי

03.09.2009, 08:46 | רחל בית אריה

קרן המטבע הבינלאומית חתמה על הסכם עם סין לפיו המעצמה האסייתית תקנה עד 50 מיליארד איגרות חוב של הקרן. הקרן מסרה אתמול בלילה בהצהרה כי ההסכם הוא הראשון מסוגו ויאפשר להוציא לפועל את התכנית להגדלת משאבי המזומנים של הקרן ב-500 מיליארד דולר, כפי שהסכימו חברות ה-G-20 בפסגה ביניהן באפריל.

כחלק מנסיונות הממשל הסין לגוון את יתרות המט"ח, בעיקר לאור היחלשות הדולר והגירעון התופח בלכלכה הגדולה בעולם מעוניין הממשל לתור אחר השקעות יתרות המט"ח שעברו את 2 טריליון הדולרים בחודשים האחרונים.

זהו ההסכם הפרטני הראשון שנחתם מול מדינה חברה לאחר שמועצת המנהלים של קרן המטבע אישרה לראשונה הנפקת איגרות חוב ביולי. האג"ח יכול להיות מונפק לאורך תקופת מקסימום של שלוש שנים והוא בעל תקופת הבשלה של שלושה חודשים שהקרן מוסמכת להאריך עד חמש שנים.

בסוף השבוע שעבר אושרו להנפקה 250 מיליארד דולר של איגרות חוב, ו-33 מיליארד נוספים יאושרו בשבוע הבא.

"ההסכם מציע לסין כלי השקעה בטוח ויגדיל את יכולת הקרן לסייע למדינות חברות, בעיקר מדינות מתפתחות" נאמר בהצהרה של קרן המטבע. ההסכם להנפקת אג"ח של קרן המטבע נועד לאפשר למדינות המתפתחות החברות בקרן לתרום לה יותר וכך גם להשיג יותר הפשעה על תהליך קבלת ההחלטות, לאחר תלונות שנשמעו בשנים האחרונות לפיהן זכויות ההצבעה בגוף מוטות לטובת המדינות המפותחות. סין, ברזיל ורוסיה היו המדינות העיקריות שדחפו לפיתוח כלי של אגרות חוב במקום תרומה רגילה לקרן שהייתה נהוגה עד כה.

ההסכם נחתם בין מנהל קרן המטבע, דומיניק שטראוס-קאן לסגן יושב ראש הבנק המרכזי של סין, יי גאנג.

סין, המחזיקה הגדולה בעולם של איגרות חוב של ממשלת ארצות הברית, הביעה לאורך השנה דאגה מגודל ההשקעה שלה בכלכלה האמריקאית, ורצון לגוון את השקעותיה. כלכלנים בכירים במדינה כולל יושב ראש הבנק המרכזי, הציעו ייסוד מטבע רזרבה בינלאומי בפיקוח קרן המטבע שיחליף את הדולר האמריקאי. הצעות דומות נשמעו גם מרוסיה, והנפקת האג"ח של הקרן נתפסת כמענה חלקי לדרישה הזו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ל-3
אז זהו ,שזה בדיוק החשש של סין: מכיוון שה-$ נהפך למטבע כלל עולמי ,והמון כלכלות וחברות תלויות בו (שהרי ,למשל ,אם יתרסק,יכול להיות מצב שהרבה חברות יתרסקו - חברות שנמצאות בקשרי סחר עם חברות סיניות ,וכתוצאה מכך ,גם החברות הסיניות ייפגעו),אז הסינים רוצים להפסיק את התלות הזאת - בעיקר בגלל המדיניות חסרת האחריות של ארה"ב (ארה"ב יכולה להרשות לעצמה להדפיס עוד ועוד דולרים ,בידיעה שהמדינות בעולם יחזיקו את המטבע הקוסמופוליטי הזה). לכן,במקום להביא למהפכה מהירה וקיצונית ,הממשלה הסינית מנסה להביא למהפך הדרגתי,ע"י השקעה במטבעות ואפיקים אחרים,שבסופו של דבר ,יחליפו את ה- $ כמטבע הבינלאומי (מספיק עוד מטבע אחד כזה ,כדי שתהיה תחרות בין המטבעות ,ולכל המשקיעים תהיה אלטרנטיבה לעבור למטבע המתחרה). ההשקעה של הסינים בקרן המטבע ,באה לתת להם מענה לצורך אחר: הם רוצים לפתח את הכלכלה במדינות העולם השלישי ,כשהם שותפים לפיתוח ,ונהנים מהפירות. כך הם יוכלו להשפיע על הפיתוח באופן ישיר יותר ("לאן הולך הכסף") ,וזאת בהתאם לאינטרסים שלהם ,שתואמים לתוכניות הפיתוח הסיניות במדינות העולם השלישי.
05.09.09
3.
מה הקשר ?? אם יש מדינה שיש לה אינטרס כלכלי בשער דולר גבוהה זאת סין היצרנית העולמית .
אם מישהו חושב שהחולשה בדולר פוגעת רק בביצה הכלכלית הקטנה בים תיכון טועה ובגדול ... סין שהמשך הגידול והצמיחה תלויי בארה"ב ובכוח הקניה שלה לא תעשה חצי דבר שעלול להחליש את שער הדולר המדשדש , .
עומרי , תל אביב  |  03.09.09