אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלני לאומי: המגמה בשוק ההון צפויה להיות חיובית בטווח הקצר צילום: עמית שעל

כלכלני לאומי: המגמה בשוק ההון צפויה להיות חיובית בטווח הקצר

לגבי שוק אגרות החוב, בבנק לאומי מעריכים כי הסיכון הכרוך בהשקעה באגרות החוב הממשלתיות עודנו גבוה, בפרט לנוכח רמת התשואות בהן הן נמצאות

04.09.2009, 09:45 | כתב כלכליסט

המסחר בשוק המניות המקומי התאפיין במגמה של ירידות שערים, למעט יום חמישי שהסתיים בעליות נאות. במרבית ימות השבוע, גם העלאת תחזיות מאקרו-כלכליות של בנק ישראל בארץ לא הצליחה לאזן את השפעת המגמה השלילית בשוקי המניות בחו"ל. לכך נוסף חשש מפני השלכות ההודעה של חברת אפריקה ישראל על קשיים בהחזר חובות על הגופים הפיננסיים בארץ החשופים לחברה בהיקפים שונים.

ירידות השערים לוו בירידה במחזורי המסחר ביחס לשבועות האחרונים, אלו עמדו על ממוצע יומי של כ-1.5 מיליארד ₪, בהשוואה לכ-1.9 מיליארד שקל בשבוע שעבר, ולעומת ממוצע דומה בחודש אוגוסט.

בסיכום שבועי רשמו מרבית המדדים המובילים ירידות שערים. מדד נדל"ן-15 הושפע כמובן באופן המשמעותי ביותר מההתרחשויות בחברת אפריקה ישראל(שמשקלה במדד עמד לפני הירידות האחרונות על כ-13%, יחד עם מניית אפריקה נכסים שאף היא נכללת במדד ומשקלה עמד על כ-4%), ורשם ירידה של כ-9.8%. מדדי המעו"ף ות"א 75ירדו בשיעור של כ- 0.3% וכ-0.6% בהתאמה, מדד הבנקיםירד בכ-0.9% בהתאמה, ומדד היתר 50 חתם את השבוע בירידה של כ- 4.7%. מדד התל-טק 15 סיכם את השבוע בעלייה של 1.04%.

עונת הדו"חות הכספיים לרבעון השני של השנה הסתיימה השבוע עם מספר דו"חות של גופים פיננסים. בנק לאומיהציג ברבעון השני תשואה על ההון (בחישוב שנתי) של כ-11.1%, לעומת כ-9.7% ברבעון הראשון של השנה וכ- 19.1% ברבעון המקביל. שיעור ההפרשה לחובות מסופקים (בחישוב שנתי) עמד על כ- 0.67% מהאשראי לציבור בהשוואה לכ- 1.01% בסוף שנת 2008, והלימות ההון השתפרה והגיעה לכ- 12.85%, בהשוואה לכ- 11.58% בסוף 2008.

בנק דיסקונט הציג אף הוא עלייה ביחס הלימות ההון שהגיע לכ-11.5% מכ-10.22% בסוף 2008 (בהתחשב בגיוסי הון שביצע הבנק בחודשים יולי ואוגוסט, עומד יחס הלימות ההון על כ-12.08%). התשואה על ההון עמדה ברבעון השני על כ-10.2% (בחישוב שנתי), לעומת כ-6.4% ברבעון המקביל אשתקד. בניגוד למגמה בשאר הבנקים הגדולים, בשיעור ההפרשה לחובות מסופקים מסך האשראי לציבור חלה עלייה, וזה עמד בסוף המחצית הראשונה של השנה על כ-0.78% לעומת כ-0.64% בסוף 2008.

הדו"חות שפורסמו השבוע חותמים עונת דו"חות שהתאפיינה בתוצאות מעורבות. הסקטור הפיננסי, אשר מושפע מהתפתחויות מאקרו-כלכליות ומשוק ההון הציג תוצאות סבירות, בעוד שבחלק מהחברות המובילות במשק השלכות המשבר הורגשו בתוצאות, בין היתר בעקבות השפעות של שינויים במחירי סחורות.

בזירת המאקרו, עדכן השבוע בנק ישראל את תחזיותיו לשנים 2009 ו-2010 כלפי מעלה בעקבות מידע חיובי על הפעילות הכלכלית ברביע השני בארץ ובעולם, ובעקבות השיפור בתחזיות הצמיחה והסחר העולמיות. בתחזית לשנת 2009 צפוי שיעור הצמיחה בתוצר המקומי הגולמי לעמוד על 0% (לעומת תחזית קודמת של 1.5%-) תוך עלייה של שיעור האבטלה ל-8.1% בממוצע (זאת בהתאם לפיגור שמאפיין בדרך כלל את ההתפתחויות בשוק העבודה).

בנוסף, חוזה בנק ישראל כי כתוצאה משיפור ניכר בתנאי הסחר ומירידה חדה ביבוא צפוי להתפתח עודף גדול בחשבון השוטף של מאזן התשלומים. בשנת 2010 חוזה בנק ישראל צמיחה בשיעור של 2.5% (לעומת תחזית קודמת של 1%).

מבט לעתיד

להערכת כלכלני בנק לאומי, בטווח הקצר צפויה המגמה להיות חיובית, בעיקר על רקע ריבוי סימנים להתייצבות המצב הכלכלי והתשואות הנמוכות הצפויות באפיקים הסולידיים. יחד עם זאת, רמת התנודתיות צפויה להיוותר גבוהה.

לגבי שוק אגרות החוב, בבנק לאומי מעריכים כי הסיכון הכרוך בהשקעה באגרות החוב הממשלתיות עודנו גבוה, בפרט לנוכח רמת התשואות בהן הן נמצאות. זאת בעיקר בשל הצפי לעלייה עתידית בסביבת הריבית במשק והעלייה בשימוש במכרזי ההחלף, הגורמת ללחץ שלילי על מחירי אגרות החוב הארוכות יותר. משקיעים אשר אינם מעוניינים להגדיל את חשיפתם לסיכון יאלצו כיום להסתפק בהשקעות קצרות טווח ברמת תשואות נמוכה ביותר.

תגיות