אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מט"ח או בורסה – מי מנצח? צילום: עמית שעל

מט"ח או בורסה – מי מנצח?

הנתונים מתחילת השנה מוכיחים כי מי ששלח את כספו עד ברזיל השיג אמנם תשואה של 22.7% אבל לא הצליח לעקוף את מי שנשאר בת"א 25

05.09.2009, 10:14 | גיל קליאן

מסחר במט"ח הוא עולם מסעיר. תוך שניות מיליארדים עפים להם ממקום למקום, מזניקים או מפילים שערי מטבע של מדינות שונות. ספקולנטים, קרנות גידור, חברות השקעה וקונצרנים אחרים הם רק חלק מהשחקנים של השוק המעניין הזה.

התפתחות המסחר המקוון הכניסה גם הרבה מאוד אנשים פרטיים למסחר במט"ח, שמתאפיין בתנודתיות גבוהה וסיכון גבוה הרבה יותר לעיתים משוק המניות. אך האם התשואות מצדיקות את העניין של הציבור בשוק הפורקס? האם אכן השקעה לטווח ארוך במט"ח מניבה תשואות גבוהות יותר משוק המניות?

בעזרת חברת שקל אג'יו מקבוצת שקל בדקנו מה עשו כמה מטבעות מובילים יותר ופחות מתחילת השנה – ומה הסיבה לזינוק או לצניחה בשערים.

אלה שעלו

מי שבחר בתחילת השנה להצמיד את כספו ליורו נמצא כעת עם תשואה של 2.91% בלבד. בשקל אג'יו מסבירים כי לתנודות מתחילת השנה אין ממש אחיזה בנתונים כלכליים משמעותיים, אלא בעיקר עקב תנודות במסחר בשוק ההון.

התאכזבתם מהדולר ועברתם  ליורו? מספיק בקושי, צילום: shutterstock התאכזבתם מהדולר ועברתם ליורו? מספיק בקושי | צילום: shutterstock התאכזבתם מהדולר ועברתם  ליורו? מספיק בקושי, צילום: shutterstock

מי שהתרשם מהימור העבר של אליעזר פישמן על הלירה הטורקית והחליט להמר עליה, מסכם כעת תשואה של 2.55% בלבד – ממש לא פיצוי הולם על הסיכון הגבוה בהשקעה. בשקל אג'יו הסבירו כי המטבע הטורקי מתאושש מירידות שרשם בתחילת המשבר, וכי מצבם של המשקיעים בלירה הטורקית עד לפני מספר חודשית היה עגום יותר.

הוון הדרום קוריאני רשם עלייה קלה של 2.11% בלבד מתחילת השנה. גם כאן הסבירו לנו הכלכלנים כי היה יכול להיות הרבה יותר גרוע. מחיר הוון שיקף חשש מקריסת הכלכלה הדרום קוריאנית ואיבד מתחילת 2008 ועד פברואר השנה קרוב ל-60% מערכו.

עליות דו ספרתיות

ביורו, בלירה הטורקית ובוון ראינו כי המשקיעים לא קיבלו תשואה גבוהה משמעותית מחשבון חיסכון צמוד מדד ונטול סיכון כמעט באחד הבנקים הגדולים. הנתונים מראים כי מי שרצה לקבל תשואה גבוהה יותר מתחילת השנה היה צריך להשקיע במטבעות אחרים.

כך הריאל הברזילאי למשל עלה ב-22.7% מתחילת השנה מול השקל. הכלכלנים מסבירים כי הסיבה לכך היא התחזקות מחירי הנפט והסחורות, במקביל להתחזקות האמון העולמי במשטר במדינה. הדולר האוסטרלי קפץ מתחילת השנה ב-19.2%, אף הוא על רקע התחזקות מחירי הנפט והסחורות מתחילת השנה. הדולר הקנדי נהנה אף הוא מעליית הנפט וסיכם עלייה של 10.25% מול השקל מתחילת השנה.

הפתיע בעליות גם הליש"ט הבריטי שסיכם מתחילת השנה תשואה של 11.5% מול השקל. לדברי שקל אג'יו, הליש"ט סבל מהערכות כי המיתון פגע בבריטניה קשה יותר ממדינות אחרות, וגילם חששות לקריסות נוספות בכלכלת המדינה. התבדות חששות אלה הביאה לזינוקים בשער הליש"ט בתקופה האחרונה.

אלה שירדו

אבל לא הכל ורוד בעולם המט"ח. תשאלו את מי שהשקיע ביין היפני, שמסכם ירידה של 3.23% מתחילת השנה, או מי שהשקיע ברובל הרוסי שירד בכ-4.6% מול השקל מתחילת השנה. ביפן, הריבית האפסית הניעה גורמים בשוק להשקיע במטבעות אחרים, ואילו ברוסיה, החשש ממיתון עמוק יותר במדינה גרמו לקריסות בשערו של המטבע, שהיו חמורות הרבה יותר עם תחילת המשבר.

הרובל הרוסי. המטבע כמו הכלכלה - בשפל, צילום: בלומברג הרובל הרוסי. המטבע כמו הכלכלה - בשפל | צילום: בלומברג הרובל הרוסי. המטבע כמו הכלכלה - בשפל, צילום: בלומברג

היואן הסיני מסכם מתחילת השנה ירידה מזערית של 0.72% מול השקל - לאחר החזרת הפיקוח הממשלתי על שערו של המטבע. בהודו רשמה הרופי ירידה של 1.4% מול השקל מתחילת השנה, התייצבות לעומת הירידות שנרשמו בתחילת השנה לאחר שהבחירות במדינה הביאו להתייצבות בשלטון.

באירופה רשם הפרנק השוויצרי ירידות של 0.2% מול השקל מתחילת השנה והזלוטי הפולני ירד ב-1.2% באותה תקופה.

היה עדיף להישאר בבית

אם כן, התשואות מתחילת השנה מוכיחות כי מי שהיה מוכן להמר בכספו על שוקי המט"ח – היה עושה בשכל אם היה נשאר כאן איתנו באחד העם. מתחילת השנה מסכם מדד ת"א 25 תשואה של 48%. ת"א 100 מסכם תשואה של 60.3% מתחילת השנה, מדד הנדל"ןעלה ב-113%- גם אחרי הירידות החדות במדד בשבוע האחרון על רקע מצבה המידרדר של אפריקה ישראל.

אין ספק שיש גורמים שגורפים תשואות דמיוניות בשוק המט"ח, אך גורמים אלה עושים זאת באמצעות מערכות מתוחכמות, באמצעות נסיון רב, ובאמצעות העובדה הפשוטה שמסחר במט"ח זה מה שהם עושים כל היום. גורמים אלה לא מבצעים השקעות של "שגר ושכח" אלא בוחנים דקה דקה את מצבם בשוק. קשה מאוד לאדם הממוצע להכות את הגורמים האלה במשחק שלהם.

תחשבו על זה בפעם הבאה שתרצו לשגר את כספכם לסיבוב מעבר לים.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
אני סוחר במט"ח עם סיסטמים אוטומטים
יש כמה יתרונות במט"ח שאין בבורסה קודם כל השקיפות ! כולם יודעים את אותו המידע באותו זמן. אי אפשר להריץ מטבעות כמו שמריצים מניות. וכמובן המינוף שצריך להשתמש בו בתבונה. אני סוחר בסיסטמים אוטומטים לטווח קצר שנתנו לי 28.5 אחוז בקצת יותר מ 3 חודשים! מי שרוצה אפשר לראות את כל העסקאות בחשבון באתר הבא זהוא חשבון מיני אך כסף אמיתי. http://boby180.mt4live.com/ כמו כן יש לי אתר במט"ח המסביר על אסטרטגיות מצליחות ועל המטאטריידר http://www.raz-forex.com/ בהצלחה לכולם
יורם רז  |  06.09.09
23.
ל 15 - למסחר במט"ח יש גם יתרונות רבים על פני מסחר בורסאי
לא ניתן לשלול ולפסול באופן גורף את ההשקעה במט"ח, למסחר במט"ח מאפיינים ויתרונות רבים: המסחר במט"ח מתנהל 24 שעות ביממה 5 ימים בשבוע המסחר במט"ח אינו מושפע ממידע פנים ומניפולציות של מקורבים לצלחת ובעלי עניין כמו במניות. כל המידע זמין לכל המשקיעים ללא אפליה ומפורסם באופן פומבי המסחר במט"ח הוא בהיקף של כ 3 טריליוני דולר ביום, אף סוחר בודד או גוף פיננסי מסוגל להשפיע עליו באופן רציני- לדוגמה בבורסה בת"א מספיקה טעות טכנית אחת בהזרמת פקודה מבית השקעות או בנק להוריד מחיר מניה או תעודת סל בעשרות אחוזים וכבר היו דברים כאלו לאחרונה. המסחר במט"ח מושפע מגורמים כלכליים גלובליים ניתן להשקיע במט"ח בסכומים מאד נמוכים ובחשיפת סיכון מאד נמוכה - ניתן לפתוח חשבון עם 100 דולר ולסחור איתם, מה גודל החוזה המינימלי שניתן לסחור איתו בבורסות בארה"ב - בוודאי הרבה יותר גדול - האם זה מתאים לכל אחד, האם גודל החשיפה מתאים?. העמלות במסחר במט"ח הן הזולות ביותר, כמה כסף משלם משקיע להחזקת תיק השקעות בבנקים ולעמלות פעולה, מה המינימום לפתיחת תיק בבתי השקעות - לא לכל אחד יש את המינימום הזה ולא כל אחד רוצה להעביר סכומים גדולים החוצה מחשבון הבנק שלו. במסחר במט"ח ניתן לסחור גם בכוון לונג וגם בכוון שורט על כל המטבעות ללא כל הבדל, כל לקוח הכי קטן מסוגל לעשות זאת, תראה לי לקוח קטן בבנק שעושה שורטים על מניות - אין כמעט דבר כזה אתה יודע, - נדרש לנהל תיק גדול והרבה בטחונות וגם כך בארץ יש הרבה הגבלות בנושא שורט. רוב הסיבות למחיקה של השקעות והפסדים הוא מינוף יתר של ההשקעה עם בטחונות נמוכים מדי וניהול סיכונים לקוי הגובל ממש בהימורים כך שלא שינוי של פיפס לפה פיפס לשם בציטוטי המסחר הוא הגורם להפסדים- התנהלות שקולה ואחראית היתה מצמצמת את הסיכון הרבה יותר. המסחר במטח לא חייב לבוא במקום השקעות בבורסה, ניתן לשלב אותו כחלק מאסטרטגיית ההשקעות משולבת - אך חשוב לציין ולזכור שהוא נמצא בחלק הספקולטיבי והמסוכן של התיק באותה מידה שנמצאים השקעות במניות מסוכנות/ אופציות/ חוזים עתידיים ואג"ח זבל ומשקלו צריך להיות בהתאם לרמת הסיכון שהמשקיע מייעד לסוג זה של השקעות, הוא לא בא במקום השקעות סולידיות אחרות באג"ח/קרנות נאמנות תכניות חיסכון ופקדונות וכו'. נכון שעקרונית ברמה המיקרוסקופית אולי מסחר בורסאי הוא י"ותר הוגן מבחינות מסוימות" אבל לא ניתן לבטל את היתרונות שמציע המסחר במט"ח ולפסול אותו באופן גורף.
משה  |  06.09.09
21.
סחר בפורקס
אם אתם לקחתם קורס בפורקס של 3 מפגשים - על תתקרבו למסחר. אתם לא יודעים כלום!!!!! אחארי שעברתי קורס דומה ב10 דקות הפסדיתי 30% מהתיק. עזבתי מסחר והתחלתי ללמוד. כבר יותר מ8 חודשים לומד ומתתאמן בחשבון דמו. רק עכשיו תוצאות סבירות. יש הרבה מה לילמוד בשיטות המסחר. יש שאלות, בבקשה אתם יכולים לכתוב לי ואני יהענה וימליץ. זה לא כסף קל. אבל אם ללמוד זה טוב טוב אפשר להרוויח טוב מאוד. 40-50 פיפס כל יום זה לא הרבה * 5דולר\פיפס * 20 יום = 4000-5000 דולר בחודש. ואני אומר לכם שלעשות 40-50 פיפס לוקח בין 20 דקות עד 3 שעות וחצי שנה לימודים או לקחת קורס שלא בחינם. זה כמו השקעה בעסק. אני מתכנת 15 שנה ויש פו כסף. רק ללמוד טוב טוב ולהתאמן הרבה. בהצלחה
איגור , ירושלים  |  06.09.09
20.
כדאי לדעת מה אתה עושה, בין אם אתה נכנס למניות או למט"ח.
זהו הדבר היחיד המשותף לשני השווקים. במט"ח הסיכון גבוה יותר. למה שוק המט"ח והמניות אינם מוגדרים כהימורים? מפני שבניגוד להימורים פרופר, ישנה בהחלט השפעה לידע. שני השווקים מלאים באנשים שנכנסו לזה מבלי להבין מה הם עושים, וכך הם נופלים. העשירים שבינינו, התעשרו בגלל שהם לקחו סיכון, אבל מושכל. ברגע שהסיכון שנלקח אינו מושכל, הם מגיעים לפשיטת רגל. כל אחד בוחר לעצמו את הדרך בחייו. מעבודה כשכיר אפשר להגיע למינוס נסבל בבנק, אך לא להתעשר. הכלכלה זזה ומתפתחת בזכות אנשים שרוצים יותר ומוכנים להסתכן לשם כך. בשורה התחתונה, זכותו של כל אחד לעשות מה שנראה לו לנכון כל עוד הוא לא פוגע באחרים.
.  |  06.09.09
לכל התגובות