אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הענף המועדף

הענף המועדף

מהם הענפים המומלצים להשקעה באחד העם?

06.09.2009, 09:37 | בועז אילון

בבורסה באחד העם הענפים הכדאיים ביותר להשקעה הם חברות האחזקה, נדל"ן, בנקים וחברות הביטוח. הענפים החלשים הם חברות התעשייה, מסחר ושירותים, כימיה ותרופות ומוצרי חשמל ואלקטרוניקה. מדוע מידע זה חשוב?

מטרתם של מנהלי ההשקעות היא להשיג ביצועים גבוהים יותר ממדד היחס (מדד הבנצ'מרק). מנהל השקעות שמשקיע במניות ת"א 100 ינסה לבחור מניות טובות יותר משאר המניות שבמדד. בחירה נכונה תגרום לתיק המניות לעלות יותר ממדד היחס כאשר יש עליות, ולרדת פחות ממנו כאשר יש ירידות במדד היחס. משימה זו של בחירת מניות שהן טובות יותר מהבנצ'מרק קשה להשגה ואפילו מנהלי השקעות המקדישים לכך משאבים רבים מתקשים בהשגתה.

בהשקעה במניות ניתן להבחין בכמה סוגים של סיכון:

סיכון שוק - שוק המניות נתון לתנודות חדות ברמה היומית וגם לטווח של שנים. שינויי מחיר קיצוניים אלו נובעים משינויים כלכליים, פוליטיים, ביטחוניים, ובמידה רבה גם מפסיכולוגיה של המשקיעים הנובעת מפניקה ומפחד כמו גם מתאוות בצע ומהתעלמות מסיכונים. סיכון השוק הוא הנטייה של מניה מסוימת לעלות או לרדת מפני שכלל השוק עלה או ירד וזהו לרוב הסיכון העיקרי הנובע מהשקעה במניות.

סיכון ענפי - סיכון זה נובע מהעובדה שענפי השקעה שונים עשויים להתנהג באופן שונה. הדוגמה הבולטת ביותר היא משבר ההיי-טק שהתחיל במרץ 2000 כאשר מניות ההיי-טק ירדו בעשרות אחוזים עד סוף השנה בעוד שאר המניות המשיכו בעלייה עד אוקטובר 2000.

סיכון ספציפי - סיכון זה נובע מהפעילות של החברה עצמה, נקודות החוזק והחולשות שלה. הסיכון נובע מהיתרונות או החסרונות של החברה ביחס למתחרותיה. יתרונות טכנולוגיים, לוגיסטיים גאוגרפיים כמו גם איכות ההנהלה והעובדים הם הגורמים העיקריים בסיכון הספציפי. כדי להתמודד עם סיכון ספציפי בוחנים אנליסטים את החברה ומבצעים "הערכת שווי" כדי שניתן יהיה להעריך אם המניה נסחרת במחיר נמוך ביחס לשוויה ובכמה.

דרך נוספת שבעזרתה אפשר להשיג תוצאות גבוהות ממדד היחס היא להשקיע בענפים שצפויים לעלות יותר מהמדד באחוזים גבוהים יותר מאשר משקלם היחסי במדד. על כן מבצעים מנהלי ההשקעות "סקירה ענפית" הכוללות את פוטנציאל ההשקעה בענף מסוים והמלצה לאחוזי אחזקה בו.

אחזקה ונדל"ן - בגלל המינוף

נבחן את התנהגות הענפים השונים גם בתקופת הירידות החדות בבורסה וגם בתקופת ההתאוששות של 2009. חברות האחזקה וחברות הנדל"ן הן בין הכדאיות ביותר כיום להשקעה - הסיבה העיקרית לכך היא שחברות אלו משתמשות באשראי רב לצורך השקעתם כך שהמינוף הגבוה יוצר רווחים גבוהים יותר כאשר החברה מרוויחה. כאשר יוצאים מהמיתון החברות שנוטלות הלוואות גדולות מרוויחות יותר. לפני שבועיים, בחרתי את מניות ת"א 25 העדיפות הצבעתי על דיסקונט השקעותכמניה מועדפת מהסיבה הזו.

השוואה ענפית בתקופת המשבר ב-2008 השוואה ענפית בתקופת המשבר ב-2008 השוואה ענפית בתקופת המשבר ב-2008

צד נוסף הוא שיעורי הריבית הנהוגים במשק. כאשר הריבית נמוכה הוצאות המימון נמוכות יותר והרווחיות גדלה. כל עוד הריבית אפסית יש סיכוי טוב שענפים אלו ישיגו רווחים גבוהים יותר. תהליך הפוך מתרחש בזמן הירידות. המינוף הגבוה ועליית התשואות בשנת 2008 גרמו לשני הענפים הללו לרדת בצורה חדה ביותר. אפריקה היא דוגמה טובה למניה ששייכת לענף מועדף אך הסיכון הספציפי שלה גבוה.

הבנקים נהנים גם הם מההתאוששות הכלכלית הרבה יותר משאר הענפים. הבנקים נהנים מגידול חד בהכנסות מעמלות של פעילות בניירות ערך, הכנסות שקטנו מאוד בזמן הירידות החדות שכן אז, המשקיעים הפסיקו לבצע פעולות קנייה ומכירה. התאוששות הבנקים נובעת גם משיפור ביכולת ההחזר של החברות המקטינה את ההפרשה לחובות מסופקים ומחידוש מתן הלוואות לעסקים שהופסק כמעט כליל בזמן ההאטה.

חברות הביטוח נהנות גם הן מהשיפור בשוק ההון. לחלק מהחברות יש חברות בנות הפעילות במסחר כמנהלי קרנות נאמנות, גמל ופנסיה, ניהול תיקים ואפילו כחברי בורסה. בנוסף קיימות הפוליסות המשתתפות ברווחים שכמעט ואינן רווחיות לחברות הביטוח כאשר השוק יורד אך מניבות הכנסות גבוהות עם עליית מחירי המניות ואיגרות החוב.

השוואה ענפית מתחילת שנת 2009 השוואה ענפית מתחילת שנת 2009 השוואה ענפית מתחילת שנת 2009

ענפי התעשייה, מסחר ושירותים, כימיה ותרופות ומוצרי חשמל ואלקטרוניקה הם הענפים החלשים להשקעה כאשר מתרחשת התאוששות כלכלית. הסיבה לכך היא שענפים אלו נפגעים פחות בזמן משבר. הפעילות והרווחיות שלהן יציבה באופן יחסי ותלויה פחות במיתון ובהאטה. ענפים אלו עדיפים להשקעה בזמני משבר, אז שיעורי הירידה שלהם נמוכים יותר, אבל בעת התייצבות והתאוששות הכדאיות היחסית שלהן נמוכה.

הכותב הוא מנכ"ל תטא1 השקעות בע"מ. אין בסקירה זו משום המלצה לקנות מניות ספציפיות. הכותב ו/או לקוחותיו עשויים להחזיק פוזיציות בנכסים הנ"ל. כל מי שפועל על סמך הכתבה הנ"ל עושה זאת על אחריותו בלבד.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
למגיב 7 - שגיאה גסה.
תטא השיגה תשואה של עשרות אחוזים בשנת 2008 כשכולם הפסידו. אם לא מתאים לך, תמיד אתה יכול למכור את תטא ולקנות קרן נאמנות אחרת שעשתה 98% בשנת 2008 כמו נובה סטאר (אמנם במינוס אבל מה זה משנה.... אותך לא יבלבלו עם עובדות.....) אני השקעתי בתטא ניהול חוזים את רוב כספי, והיא עלתה מאד ואז ירדה מספר חודשים עד היום. בכל זאת, אני עדיין מורווח יפה.
משקיע אמיתי אצל בועז , ירושלים  |  14.11.09
8.
תגובה ל-7
אם באמת היית לקוח של תטא היית מבין שהפעילות שלנו אינה תלויה בהכרח במדד המעוף וכי אנחנו שואפים להשיג רווח בכל מצב שוק. על כן אי אפשר להשוות אותנו למדד כי אם ליעדי הרווח הנקבעים עם כל לקוח בנפרד. בשנתיים האחרונות השגנו את ייעדי הרווח לכל הלקוחות ואף עברנו אותם בהרבה.
בועז אילון , ירושלים  |  20.09.09
לכל התגובות