אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: אופטימיות זה לא מספיק צילום: אלכס קולומויסקי

במת כלכליסט: אופטימיות זה לא מספיק

אנחנו בפתחה של בועה שמוזנת על ידי ריביות נמוכות, ושמביאה למצב שבו חברות בשוק ההון מקבלות הערכת יתר

07.09.2009, 08:09 | עודד טירה

כלכלת העולם מבצעת עתה תיקון מסוים כלפי מעלה, לאחר שהגיבה בתגובת יתר כלפי מטה בתחילת המשבר. בשיא המשבר, בתחילת 2009, החברות והבנקים "כיווצו את הארנק" והקפיאו את הפעילות כדי לראות מה יקרה בהמשך. עם הזמן, הם חזרו לפעילות שתואמת את רמת המשבר. התיקון כלפי מעלה הוגבר כתוצאה מ"הברית" הבלתי כתובה שכרתו זה עם זה מנהיגי העולם והנגידים, ושבעטייה הוחל בפרסום הצהרות כלכליות מעודדות כגון "שיא המשבר מאחורינו" ו"הכלכלה העולמית בכיוון הנכון". מטרתה של "הברית" הזו היתה להביא להגדלת הביקושים בקרב גורמים פרטיים ופירמות, ולהחזיר לפעילות חלק מאמצעי הייצור והשירותים שהושבתו.

התוצאה היתה הגברה בפעילות, שאיננה משמעותית ואיננה מבשרת אביב כלכלי. חל שיפור במחירי המוצרים, ונוצרה אשליה של צמיחה. בורסות העולם הגיבו בחיוב - בתגובת יתר, מאחר שהכסף הפך "לכסף זול" ולמעשה לא היו בנמצא ערוצי השקעה חלופיים. עתה אנחנו נמצאים בפני בועה חדשה שמוזנת על ידי ריביות נמוכות, ומביאה למצב שבו חברות בשוק ההון מקבלות הערכת יתר. מטבע הדברים יחול בהמשך תיקון כלפי מטה.

האבטלה לא תיעלם

מה קרה לאמצעי הייצור במשק העולמי? ניקח לדוגמה את המשק האמריקאי. כ־70% מכושר הייצור של תעשיית תשומות הבנייה בארצות הברית מושבתים, וכ־30% מכושר הייצור של תעשיית הרכב מושבתים אף הם. נניח לרגע שבתעשיית הבנייה בארצות הברית תחול ב־2009 עלייה של 10% עקב גידול בסיומי הבנייה. המשמעות היא כי הפעילות תעלה מפעילות בשיעור של כ־30% לפעילות בשיעור של כ־33%. עדיין יישארו כ־67% מכושר הייצור בהשבתה. לאחר שנה נוספת, בהנחה שהבנייה תמשיך לצמוח באותו קצב, הפעילות תגדל לכדי 36% וכן הלאה.

למעשה, חלק נכבד מאמצעי הייצור לבנייה יהיו מושבתים לאורך שנים רבות, והעובדים בתעשייה זו ימשיכו להיות מובטלים. כמו כן, החברות שייצרו, ימשיכו להתייעל ולפטר עובדים. לכן, הצמיחה בעולם, שתמשיך להיות אטית, לא תספיק כדי להגביר משמעותית את היקף התעסוקה, והאבטלה תישמר בשיעורה הנוכחי עוד שנים רבות.

בועת הנדל"ן שוב תתנפח

ייתכן שהדרך שבה צועדת כלכלת העולם במשבר הנוכחי היא האופטימלית, והדרך האפשרית היחידה, אבל יש בה גם סיכונים גדולים שיש להיערך אליהם. הסכנות העיקריות הן בתחומי שוק ההון והתעסוקה - קרי הכלכלה הריאלית והמערך הפיננסי.

אם שוק ההון אכן יעבור תיקון חזק כלפי מטה או אפילו ידשדש במקומו, הוא יפסיק להיות מוקד משיכה להשקעות, והציבור יפנה לאפיקים אחרים. ייתכן שיחזור "לנפח" את בועת הנדל"ן בעולם, כי שוק הנדל"ן ירד מדרגה (אם כי לא בישראל). בכל מקרה, תחושת הציבור כי הכסף חוזר אליו ו"מתרבה", תיפסק.

בתחום התעסוקה - אני צופה אבטלה מתמשכת, עם תיקונים חיוביים קטנים ובלתי משמעותיים, בעיקר בתעשייה, ואולי תיקונים מעט גדולים יותר בתחום השירותים.

לגבי התחום הפיננסי - התחום הזה יהיה רגיש ופגיע כנגזרת של מצב הפירמות, הפרטיים והלווים, שמצבם לא ישתפר באורח דרמטי. כמו כן, המגזר הפיננסי והפירמות יחוו שינויים מרחיקי לכת בשערי החליפין של המטבעות בגין הגירעונות האדירים שנוצרו בעת המשבר בחלק מהמדינות. מכאן שלא מספיק להפיץ הערכות אופטימיות ולהזרים כספים לשווקים. אווירה חיובית היא חשובה, אבל אם היא תהיה מוגזמת, היא תוביל למשבר הבא. מאחר שהמחזוריות הכלכלית היא בעלת אורך גל קטן מבעבר, הסיכונים גדולים יותר, כי התוצאות יגיעו מהר. על קברניטי הכלכלה בעולם לבנות מתאר להבראת הכלכלה ולחדול לאלתר מהכרזות אופטימיות בטרם עת.

הכותב הוא נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות