אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

השקעות בפריפריה: "התיישבות זה סטארט־אפ"

רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור שעוסקת בקידום הפריפריה, סייר אתמול בנגב עם השר סילבן שלום כיריית הפתיחה לתוכנית להקמת גרעיני התיישבות חדשים. אפילו הכלכלן נוריאל רוביני כבר נרתם למשימה

08.09.2009, 09:50 | נעמה סיקולר

על קיר המשרדים של תנועת אור בגן התעשייה של עומר תלוי לוח אלקטרוני ועליו כיתוב רץ מתחלף: "המשימה - הבאת 220 מתיישבים לנגב ולגליל. המטרה השנתית - 505 משפחות חדשות". יותר מ־20 אלף איש כבר רשומים במאגרי המידע של אור, ששמה לה למטרה לקדם את הנגב והגליל בתחומי ההתיישבות, התעסוקה והקהילה. המטרות והיעדים הולכים ומשתכללים מדי שנה ומקורות המימון מתרחבים, כשמרביתו מגיע מתורמים זרים, בעיקר אמריקאים.

עומר טייסי חיל האוויר רכשו 121 בתים בעומר - ורשמו תשואה של 100% בשנתיים הטייסים חתמו על עסקה שכוללת בית על שטח של 600 מ"ר במחיר של 1.25 מיליון שקל; בתים שמשתרעים על שטח דומה מיד שנייה נמכרים כיום ב־2.8-2.2 מיליון שקל דותן לוי, 77 תגובותלכתבה המלאה

בחודשים האחרונים מנסים בתנועה לרתום למהלך העצמאי שלהם גם את המדינה. המשנה לראש הממשלה, השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום ומ"מ מנכ"לית המשרד, אורנה הוזמן-בכור, סיירו אתמול בנגב באירוח וליווי תנועת אור, כיריית פתיחה לתוכנית שמוביל השר שלום בהחלטת ועדת שרים נגב גליל - על הקמת גרעיני התיישבות חדשים בנגב ובגליל וחיזוק היישובים והערים באזור. 

"אנחנו מנסים להוביל מהלכים משמעותיים של התיישבות, אבל גם של שינוי תודעה", אומר ל"כלכליסט" רוני פלמר, מנכ"ל התנועה, במהלך הסיור המשותף. "יש עדיין אנשים שחושבים שהנגב הוא חולות וגמלים ולא מבינים את הפוטנציאל האדיר שלו. הבעיה הכי גדולה שלנו היא לא הביורוקרטיה עצמה, אלא הפחד ממנה. אנחנו, לאחר שלמדנו במשך כמעט עשור את התהליכים, יכולים לסייע לאנשים להתמודד איתם", הוא אומר.

 

תמריצים כלכליים

למתבונן מהצד, 20 הצעירים שמובילים את תנועת אור עשויים להיראות נאיביים, אלא שהנאיביות הזאת, יחד עם אמונה חזקה, מצליחות להביא לנגב ולגליל מאות משפחות מדי שנה. אתמול סיירו נציגי התנועה עם השר במוקדי ההתיישבות הרלבנטיים כדי להתחקות מקרוב אחר הצרכים האישיים והתקציביים וכדי לשמוע מהאנשים בשטח כיצד אפשר להפוך את חלום ההתיישבות למציאות. שלום ופלמר ביקרו, למשל, בגרעין יוצרי הקולנוע המתהווה של ברור חיל בסמוך לשדרות. במקום מתגוררים עשרות בוגרים של מגמת הקולנוע במכללת ספיר, שהתיישבו בקיבוץ ומנסים למשוך אחריהם בוגרים נוספים ולהקים במקום אולפן קולנוע וחדרי עריכה משוכללים. "הגרעין מאפשר לסטודנטים שסיימו את המכללה להישאר בדרום לאחר תום הלימודים, ולהשאיר כאן את היצירה ולא לחזור לגור בשכונת פלורנטין בתל אביב, עם שכר דירה גבוה ומחירי עתק באולפנים", אומר פלמר.

בהמשך ביקרה הקבוצה גם בגבעות בר. מדובר ביישוב הסמוך לרהט, שעלה על הקרקע רק לפני חמש שנים ורשימת ההמתנה אליו כבר כוללת היום 600 משפחות. לאחר מכן סיירו בעיר העתיקה של באר שבע. "אנחנו רוצים להביא לכאן 300 אלף איש בתוך עשור", אומר שלום. "בישראל אין פריפריה אמיתית. ברור חיל, לדוגמה, מרוחקת 45 דקות מתל אביב ובאר שבע 57 דקות בלבד. לעומת ארה"ב מדובר במרחקים זניחים, אבל אצלנו זה עדיין נחשב לפריפריה".

לדברי שלום, יש לשנות את התפיסה של אנשים לגבי הנגב והגליל. "אנחנו בהחלט חושבים שצריך לתמרץ אנשים לגור כאן. יש לתת להם הטבות במס הכנסה, קרקעות מוזלות, מענקים ברכישת דירה, מענקים לפי חוק עידוד השקעות הון ולפתח את תרבות הפנאי שלהם". במקביל, מוסיף שלום, "צריך להוביל לשינוי תודעתי עמוק. היום כשמישהו מהמרכז אומר בשיחת סלון שהוא רוצה לעבור לדרום, אומרים לו שהוא משוגע".

 

מהקיבוץ - לשינקין

"כולנו נולדנו באזור המרכז", מספר פלמר על אנשי התנועה, "בגיל 17 כבר שיחקנו בבורסה ובגיל 30 החלטנו שהסטארט־אפ שלנו הוא המשימה ההתיישבותית". לדבריו, "עברנו לגור בנגב ובעשור האחרון אנחנו מגשימים את החלום שלנו, אבל אנחנו עושים את זה בכלים עסקיים לחלוטין, תוך הגדרת מטרות ויעדים מדודים. אלא שהמטרה שלנו בסוף החודש היא לא רווח כספי, אלא תנועה של משפחות לנגב ולגליל".

תנועת אור הוקמה בשנת 2000 וכיום היא מהווה את הגורם המיישב המרכזי בנגב ובגליל. לתנועה מרכז מידע ובעוד כמה חודשים צפויה התנועה לפתוח בעיר העתיקה בבאר שבע, בשיתוף המשרד לפיתוח הנגב והגליל, מרכז מידע שייקרא "שער הנגב". על הפעילות הייחודית של התנועה אפשר ללמוד גם מהקשר הבלתי אופייני שיצרה עם פרופ' נוריאל רוביני, מהכלכלנים החשובים בעולם, ששמע על הפעילות, התאהב והחליט להירתם למשימה. רוביני יגיע לארץ בנובמבר ויסייר בדרום יחד עם אנשי התנועה.

"אם היו אומרים לי לפני חמש שנים שאני אגור בנגב, לא הייתי מאמינה", מספרת דניאלה לבנסארט, עורכת דין במקצועה, שעברה להתגורר עם משפחתה לפני שלוש שנים בקיבוץ המתחדש כרמים. "אני נוסעת שלוש פעמים בשבוע ברכבת לחנות הבגדים שלי בשינקין, אבל נהנית כאן מאיכות חיים שאין במרכז הארץ, מחיי הקהילה ומהערבות ההדדית. הלוואי שעוד צעירים כמוני יבואו לכאן".

"החזון שלנו היא ליצור נגב וגליל אחרים וצעירים", מסכם פלמר. "דווקא עכשיו, כשהמרחק ביניהם לבין גוש דן מתקצר, העסק הופך למשתלם ביותר - מבחינה ערכית ומבחינה כלכלית".

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
תגובה לכל הצינים והספקנים
הלוואי שעוד רבים כמוני יתפקחו ויפקחו את העיניים ויבינו את מה שאני הבנתי מזמן - העתיד שלנו הוא הנגב!!!!! אלפי דונמים שאינם מיושבים - לאט לאט "נאכלים" ע"י בני דודנו בהתיישבות בלתי חוקית ובהצבת עובדות בשטח. בעוד כמה שנים הפצצה המתקתקת הזו תתוצץ לכולנו בפרצוף. ישוב כמו גבעות בר הפך בתוך זמן קצר לסיפור הצלחה ושגשוש. לא בשביל כסף או השקעות בנדל"ן - אלא כסימן דרך חשוב לציונות האלפיים, לאהבת הארץ , לאיכות חיים וחינוך איכותי, ולהתיישבות חוקית יהודית שמפריחה את הנגב. כן ירבו עוד יישובים כמו הישוב שלי. יישר כוח לתנועת אור. שנה טובה לכולכם חלוצת הגבעות
אחת שאכפת לה , גבעות בר  |  22.09.09
לכל התגובות