אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקות חברת החשמל: ייצור החשמל הסולארי אינו יעיל צילום: בלומברג

בדיקות חברת החשמל: ייצור החשמל הסולארי אינו יעיל

החברה בדקה ייצור חשמל ממתקנים פוטו־וולטאיים שהותקנו ב־1994 במצפה עדי בגליל, ומצאה כי מאז איבדו 50% מיעילות התפוקה

09.09.2009, 12:51 | רויטל חובל

מבדיקות ניטור של ייצור חשמל ממתקנים פוטו־וולטאיים שהותקנו ב־1994 בצפון הארץ על ידי חברת החשמל עולה כי כעבור 15 שנים הם איבדו 50% מהנצילות שלהם. התוצאות מעלות ספק גדול בנוגע לכדאיות הכלכלית של השוק הסולארי. המתקן הוקם בשטח כולל של כ־50 מ"ר על גג של בית ביישוב מצפה עדי בגליל בהספק של 5 קילו־ואט.

אגף פיתוח טכנולוגיות בחברת החשמל החליט כבר אז לבחון את האנרגיות המתחדשות ובחר להתקין קולטי שמש תוצרת חברת סימנס בגג של אחד ממתקני חברת החשמל בצפון הארץ.

תוצאות הניטור שמתקיימות מאז מעידות שקיים ניחות (ירידה בנצילות) גבוה מהמצופה בנוגע לנצילות הקולטים להפקת חשמל. הניחות עומד כיום על 50%, והמצופה היה ניחות של 2% לשנה. כמו כן, בעיה נוספת שהתגלתה היא שאין יציבות בזרם החשמל, מה שאינו מאפשר הישענות בלעדית על החשמל הסולארי.

גורם בחברת החשמל מסר ל"כלכליסט" כי "הממצאים ללא ספק בעייתים למשק החשמל הישראלי, מאחר שכל עוד אין נתונים מחקריים אחרים בנמצא, אלה הנתונים היחידים. ואז נשאלת השאלה, מה הכדאיות האמיתית הכלכלית בטכנולוגיה זו?"

מחברת החשמל נמסר: "כבר משלבי ההפעלה הראשוניים, תפוקת המערכת המרבית עמדה על כ־3.5 קילווט, ככל הנראה עקב איכות קולטים ירודה ואי־הצבתם בתנאים המיטביים, עקב מגבלות המבנה שעליו הוצבו. המצב כיום, לאחר 15 שנה: המתקן מפיק 2.5 קילווט. כלומר, ירידה של כ־29% ביעילות ההפקה. הירידה ביעילות ההפקה גבוהה במידה מסוימת מהצפוי לתקופה שחלפה. לגבי יציבות הזרם - מדובר בתנודות הספק (זרם), הנובעות משינויים תכופים בתנאי קרינת השמש (עננות חולפת) האופייניים למקום שבו הוקם המתקן (גם בחודשי הקיץ). המתקן הוקם בשנים שבהן הנושא של תאים פוטו־וולטאיים היה חדש יחסית. מאז חלה התקדמות רבה ונצבר ידע רב".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ייצור החשמל הסולארי אינו יעיל?
מסקנה חד משמעית זו ניתנת על בסיס בית אחד בלבד שהותקן כניסיון לפני 15 שנה. לעומת זאת, כל חברות הפנלים המוכרות על ידי הבנקים נותנות 25 ואף שלושים שנה אחראיות על תפוקה מינימאלית , ויש מיליוני התקנות סביב העולם. הנתונים בכתבה לא עושים לי שכל, והמסקנה הגורפת בכותרת המבוססת על מתקן אחד ויחיד מהווה לדעתי רשלנות.
מייק גרין , רעננה  |  10.09.09
3.
תגובה לתגובה 1
אתה יודע מה ההבדל? שבהתקנה של חח"י במצפה עדי עשו שימוש בקולטים מגרמניה, והיום מתקינים קולטים תוצרת סין, מחברות שקמו לפני חמש שנים... אז יופי שכולם מבטיחים אחריות על התפוקה ל-20 שנים, אבל שים לב שאין בארץ חברה שהתקינה מערכת גדולה לפני יותר משנה, ושהכל הבטחות על הנייר. בקיצור, חח"י צודקים. מי שמתקין מערכת סולארית וחושב שזה ייצר לו 90% ממה שהבטיחו לו בעוד 15 שנים, שיתכונן לקבל את האמת בפנים. ועוד משהו, לצערי, לא חלה שום התקדמות ב-20 השנים האחרונות בתחום הסולארי. למעט זה שהיום כל מפעל סיני לטקסטיל מייצר גם פאנלים סולארים עם אחריות ל-20 שנים.
אריאל , הגליל  |  09.09.09
2.
הבטיחו לאבא שלי שזו השקעה לפנסיה... שטויות...
מוכרים לנו לוקשים... השקעה שמחזירה עצמה תוך 6 שנים... שוכחים לספר שההכנסות ממוסות, שריבית הפריים לא תשאר נמוכה, שאם לא מתחזקים את המערכת (ויש לכך עלויות) היא לא מייצרת חשמל כמו שמובטח, שצריך ביטוח, שצריך להחליף ממירים כל 5-10 שנים, שגם אחריות היצרן לא שווה הרבה אם הייצרן לא יהיה כאן עוד 10 שנים, שמערכות כאלו פה ושם נגנבות, שהכסף שאולי נקבל עוד 15 שנה לא שווה לכסף שמשקיעים היום ועוד ועוד ועוד... חשבתי שזו השקעה בטוחה ואז בדקתי קצת יותר לעומק. הבטיחו לאבא שלי שזו השקעה לפנסיה... שטויות - פשוט גונבים את הכסף לאנשים שלא יודעים לחשב כמו שצריך
בדקתי לעומק  |  09.09.09
לכל התגובות