אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: החוק לא הוארך - ופעילות מרכז ההשקעות משותקת צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי: החוק לא הוארך - ופעילות מרכז ההשקעות משותקת

בהיעדר חוק לעידוד השקעות הון מינהלת מרכז ההשקעות אינה יכולה אפילו לדון בבקשות המענקים של המפעלים

13.09.2009, 07:00 | נעמה סיקולר

מרכז ההשקעות משותק. חודשיים לאחר אישור תקציב המדינה, עדיין חסומה הדרך בפני משרד התמ"ת להזרים מענקים למפעלים ואף לדון בבקשות המענקים. זאת אף שתקציב מרכז ההשקעות כבר הגיע לידיו ולמרות בקשות להרחבות ולהשקעות שהוגשו על ידי 240 מפעלים בהיקף מצטבר של 4.6 מיליארד שקל, כך נודע ל"כלכליסט".

הציון: נכשל חוק עידוד השקעות הון: הכסף נשפך, הפריפריה לא התחזקה במחקר ארוך טווח ראשון על החוק לעידוד השקעות הון שהגיע ל"כלכליסט" מחזק בנק ישראל את טענותיו הקודמות, שלפיהן יש לשנות את השיטה נעמה סיקולר, 10 תגובותלכתבה המלאה

הסיבה לכך היא שתוקף החוק לעידוד השקעות הון לא הוארך, מפת אזורי העדיפות הלאומית טרם אושרה על ידי משרדי הממשלה הרלבנטיים ומינהלת מרכז ההשקעות אינה יכולה אפילו לדון בבקשות מענקים של מפעלים; ללא חוק היא אינה יכולה להתכנס.

מינהלת מרכז ההשקעות היא הגוף שדן במענקים למפעלים ומאשרם במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. אישור המענקים מסתמך על מפת אזורי עדיפות לאומית שצריכה לעבור בחקיקה.

האבסורד הוא שתקציב מרכז ההשקעות, 700 מיליון שקל, אושר בתקציב המדינה כבר לפני חודשיים, כך שמדובר בחסם טכני ולא מהותי לתמיכה במפעלים, שרובם נפגעו מהמשבר הכלכלי.

תוקפו של החוק לעידוד השקעות ומפת אזורי העדיפות הקודמת פג בסוף 2008 והוארך על ידי ועדת הכספים עד תחילת אוגוסט 2009. במשרד התמ"ת נערכה עבודת המטה שנועדה לאפשר רציפות לחוק והועברו ההערות המקצועיות. למרות זאת, מפת אזורי העדיפות תקועה בשלב האישורים והחלפת הטיוטות בין משרדי הממשלה - משפטים, התמ"ת והאוצר. בינתיים הבקשות במרכז ההשקעות ממשיכות להיערם.

החוק לעידוד השקעות הון נחקק כבר בשנת 1959. החוק מורה על מתן מענקים והטבות אחרות למי שמקים או מרחיב מפעל תעשייתי וכן למשקיעים שונים בענפי החקלאות, התיירות והתעשייה. המענק ניתן כאחוז מההשקעה במפעל, ומשרד התמ"ת באמצעות מינהלת מרכז ההשקעות הוא המוציא לפועל שלו.

אף שבשנים האחרונות עלתה כמה פעמים לדיון שאלת יעילותו של החוק, אין חולק כי הוא הכלי המרכזי, ואולי היחיד, לעידוד השקעות במפעלים. לכן, העובדה שהחוק לא הוארך מבעוד מועד פוגעת בפלטפורמה העיקרית שקיימת היום לעידוד התעשייה בישראל.

באחרונה הודיע משרד התמ"ת כי בשל הירידה בשיעורי היצוא עקב המשבר הכלכלי יבטל המשרד זמנית את הדרישה ממפעלים לסף יצוא מינימלי של 25% מהמחזור לצורך כניסה לגדרי החוק. כמו כן גם הוגדלו ההטבות למפעלים שיעתיקו או שירחיבו מפעל בפריפריה. כלי תמיכה אלה אינם באים לידי ביטוי כל עוד החוק אינו מוארך.

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "כל עוד לא מאשרים את מפת אזורי העדיפות הלאומית לא תוכל מינהלת מרכז ההשקעות להתכנס. המשרד העביר את הערותיו על מפת העדיפות למשרדים הרלבנטיים".

ממשרד המשפטים לא התקבלה תגובה.

תגיות