אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההתחממות הגלובלית: ספינות חצו לראשונה את הים הארקטי ללא שוברות קרח צילום: בלומברג

ההתחממות הגלובלית: ספינות חצו לראשונה את הים הארקטי ללא שוברות קרח

המסלול שנפתח כתוצאה מהמסת קרחונים מקצר את מסלולי השיט בין אסיה לשאר העולם ועתיד לשנות את פני המסחר הימי

13.09.2009, 23:14 | סוכנויות הידיעות

שתי ספינות מטען גרמניות הודיעו כי חצו בהצלחה את מעבר הקוטב הצפוני מקוריאה הדרומית לאירופה דרך צפון רוסיה וסיביר, מבלי להזדקק לשירותי שוברות קרח, זאת בעקבות ההתחממות הגלובלית והמסת הקרחונים.

הספינות, הנושאות על סיפונן 3,500 טונות של ציוד בנייה, הודיעו לסוכנויות הידיעות כי בכוונתן להמשיך את כל הדרך לנמל רוטרדם בהולנד ובכך להיות הראשונות שישלימו את השיט במסלול האגדי זרוע הקרחונים, במהלך אשר עשוי לשנות את פני המסחר הימי בעולם.

הספינות, השייכות לחברת הספנות הגרמנית Beluga בברמן, יצאו ביולי האחרון מאולסן שבקוריאה הדרומית ובחרו בנתיב השיט שבמשך שנים היה כמעט בלתי עביר עקב קשיי ההתניידות בין שכבת הקרח העבה שלו והרי הקרח המתנשאים ממנו. כעת גילו מדענים מטעם סוכנות החלל האמריקאית (נאס"א) כי כיפת הקרח של הקוטב הצפוני הצטמצמה לממדים חסרי תקדים בחודשי הקיץ של השנים האחרונות.

נילס שטולברג, נשיא בלוגה, הגדיר זאת כ"פעם הראשונה שבה חברת ספנות מערבית מצליחה לחצות לבדה את מעבר הקרח הצפוני", והדגיש כי בחודשים הקרובות תדאג חברתו לבצע עוד כמה מסעות שיט דרך המעבר החדש. עד כה נאלצו ספינות שיצאו ממזרח אסיה בדרכן לאירופה לעבור דרך מפרץ עדן אל תעלת סואץ ומשם אל תוך הים התיכון, ובמידת הצורך - אל האוקיינוס האטלנטי, מסלול המאריך באופן משמעותי את נתיב השיט.

מארק סרז, חוקר מטעם המכון לקרח ושלג בקולורדו, ארה"ב, אמר בעקבות הודעת הספינות כי "אנו רואים ביטוי ברור לשינויים באקלים". לדבריו, "החוג הארקטי מתחמם ואנחנו מאבדים את המעטה המכסה את הים בצפון כדור הארץ, כך שהוא הולך והופך בהדרגה לאוקיינוס כחול לכל דבר".

בתוך כך, מזכ"ל האו"ם באן קי מון ביקר בשבוע שעבר במכון המחקר לשינויי אקלים בנורבגיה, כדי לבחון מקרוב את מצבם של קרחוני הקוטב הצפוני. "אני מופתע ומודאג עד מאוד ממצבם המדולדל של הקרחונים הללו", אמר לכתבים במקום. "אם לא ננקוט פעולה ממשית בהקדם, נמצא עצמנו עד שנת 2037 בעולם נטול קרחונים", הזהיר בהסתמך על ציטוט ממגזין המדע היוקרתי Science. הביקור היה צעד נוסף במסע הקידום שמנהל מזכ"ל הארגון העולמי בחודשים האחרונים כדי להעלות את המודעות לסוגיה האקלימית בעולם. לדבריו, "מוטלת עלינו החובה המוסרית לדאוג לעתידנו ולעתידה של האנושות, ובכלל זה עתיד הכדור שעליו היא מתקיימת".

תגיות