אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: יותר טלפונים, ויותר בשר צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: יותר טלפונים, ויותר בשר

הרשות מנסה לקדם שני נושאים דחופים מבחינתה: הפעלת חברת סלולר שנייה ויבוא מוגבר של בשר

14.09.2009, 07:51 | דני רובינשטיין
לפני פחות משבועיים התקיימה במלון המלך דוד בירושלים פגישה רמת דרג של המועצה הכלכלית המשותפת לישראל ולרשות הפלסטינית, שבה השתתפו השר לפיתוח אזורי סילבן שלום ושר הכלכלה הפלסטיני באסם חורי.

הפלסטינים העלו נושא דחוף מבחינתם, והוא העיכובים בהתחלת עבודתה של חברת הטלפונים הסלולריים ווטאניה טלקום. זו חברת הטלפונים השנייה שאמורה לפעול בשטחים הפלסטיניים, נוסף לג'וואל (059). ג'וואל גרפה מאז הקמתה ב־1996 רווחים נאים, בין השאר בגלל המצוקה הפלסטינית; שכן המחסומים, קשיי התנועה, גדר ההפרדה והמצור על עזה הגבירו במידה ניכרת את השימוש בטלפונים.

הישראלים והפלסטינים מאשימים זה את זה

נושא חברת ווטאניה דחוף ומציק לרשות הפלסטינית משום שחברה בבעלות משקיעים מכווית וקרן ההשקעות הפלסטינית שילמה לרשות 354 מיליון דולר עבור הרישיון לפעול, והשקיעה כסף רב בקניית ציוד ובהקמת יותר מ־300 מגדלי אנטנות. עכשיו מאיימים ראשי החברה לתבוע את כספם חזרה, בתוספת קנס של 200 מיליון דולר שנקבע בחוזה - והכל מפני שלא נותנים להם להתחיל בעבודה. מי לא נותן? על כך חלוקות הדעות. מה שברור הוא שווטאניה לא קיבלה את התדרים שהובטחו לה - ודוברים ישראלים ופלסטינים מאשימים זה את זה. לווטאניה מגיע, על פי ההסכמים שנחתמו איתה, טווח תדרים קטן יחסית, והיא צריכה לקבל את רובו מממשלת ישראל, ומעט גם מחברת ג'וואל.

רבים אינם מעוניינים שווטאניה תתחיל לפעול. הפלסטינים טוענים זה כבר שהחברות הישראליות פועלות בשטחים באין מפריע באמצעות האנטנות המותקנות בהתנחלויות ובמתקנים הצבאיים, והן גורפות הון מכך שהשיגו לקוחות פלסטינים רבים, שלא סומכים על ג'וואל בגלל התדרים המצומצמים העומדים לרשותה והעומס הגדול שקיים בה. ווטאניה היתה צריכה להתחיל לפעול לפני חצי שנה, וזאת אחרי משא ומתן ממושך בתיווכו של טוני בלייר.

צריכת הבשר עולה

נושא דחוף שני שהועלה בפגישת הוועדה המשותפת היה יבוא בשר לרשות הפלסטינית. הפלסטינים מתלוננים שלא נותנים להם לייבא מספיק בשר ומחירו בשווקים הפלסטיניים עולה במידה לא סבירה. בעוד שבוע יחול עיד אל־פיטר המסיים את הרמדאן, ובעוד חודשיים חג הקורבן - וצריכת הבשר בתקופה זו גדולה.

ככל שהנושאים הכלכליים הללו חשובים, התוצאה הפוליטית של הפגישה בירושלים חשובה לא פחות. היו"ר אבו־מאזן וחברי הממשלה הפלסטינית מחרימים פגישות עם ישראלים כל עוד אין הקפאה מלאה של הבנייה בהתנחלויות. למרות זאת, השר חורי בא לפגישה והשר שלום ניצל זאת. בצאתו מהפגישה הכריז שלום: "אני שמח שהפלסטינים הבינו שהחרמתנו מזיקה להם". דבריו נאמרו על רקע התייצבותו של שלום לאחרונה כמתנגד להקפאת ההתנחלויות שמציע נתניהו, וכמי שמתפאר: הנה הפלסטינים שלא מוכנים להיפגש עם נתניהו - מוכנים להיפגש איתי. בצמרת ברמאללה כעסו מאוד על חורי, ואילו החמאס קפץ על המציאה והגדיר את אבו־מאזן וממשלתו כנכנעים לישראל. חורי נאלץ שוב ושוב להתנצל. בנסיבות הללו ספק אם הוועדה בהשתתפות השרים הבכירים תתכנס שוב בקרוב.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
פגישה נמוכת דרג
בניגוד להגדרתו של הכותב המלומד נראה לי שהייתה זו פגישה של שני אישים בלתי חשובים וחסרי השפעה שלפגישתם כמובן לא היה כל ערך חיובי ואפילו הערך השלילי היה שולי. מה שממשלת ישראל צריכה לעשות זה להסיר את ההגבלות ולתת לכלכלה הפלסטינית לצמוח. אשמח לקבל התיחסותו של מר רובינשטיין.
כספי  |  16.09.09
1.
מאיפה הכסף??
מה הבסיס הכלכלי שלהם? מהיכן יהיה להם כסף לייבא בשר, מכוניות, מכונות תעשיתיות. האם הם הולכים להיות עוד מדינה עלובה כמו מצרים (להם יש לפחות שטח, עתיקות ותיירות), סוריה, תימן או מדינה יצרנית כמו טורקיה? ואיך ניתן יהיה לעשות את זה על שטח של פחות מ-5000קמ"ר? מאיפה יקבלו מים? ואיך ייצרו חשמל? האם זאת הולכת להיות מדינת עולם שלישי מרודה ועניה בחצר האחורית שלנו? ואם כן, איך זה ישפיע עלינו?
אחד שיודע לשאול  |  14.09.09