אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר בפרקליטות המדינה: "מינויו של שפר מעורר שאלות קשות" צילום: יובל חן

בכיר בפרקליטות המדינה: "מינויו של שפר מעורר שאלות קשות"

גורמים בכירים בפרקליטות מפקפקים הן בצורך בתפקיד החדש של "משנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית" הן בכך ששפר הוא האדם המתאים ביותר לתפקיד

15.09.2009, 08:40 | איתי הר אור

יומיים בלבד חלפו מאז הודיע משרד המשפטים על מינויו של עו"ד יהודה שפר לתפקיד החדש של המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, וכבר נשמעות ביקורות על המהלך, בעיקר מתוך המערכת עצמה. גורם בכיר ביותר בפרקליטות המדינה אמר אתמול ל"כלכליסט" כי מינויו של שפר לתפקיד כה בכיר בפרקליטות "מעורר שאלות קשות".

"מבחינה מקצועית הוא ראוי, אבל מהבחינה האישית אני לא בטוח", אמר הגורם הבכיר. "אני חושב שיש קושי במינויו לתפקיד כל כך בכיר בפרקליטות. הקושי העיקרי טמון ביושרה ובאמינות שלו", הוסיף.

הגורם התייחס בדבריו לפרשה שהחלה ב־1998, שבה הואשם שפר כי הטעה את בג"ץ במסגרת עתירה נגד מינויו של עו"ד אליעזר ארנון לתפקיד ראש בית הדין לוועדות ערר של מס רכוש. בבית המשפט טען אז שפר, שייצג את המדינה, כי לא ידוע לו על תלונות נגד ארנון, אף שידע לכאורה על קיומן של תלונות כאלה.

עקב הדברים הוגשה ב־2003 תלונה נגד שפר לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין, אך הוא חולץ מהתסבוכת בעזרתו של היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, שהפעיל סמכות ייחודית שמנעה את העמדתו לדין משמעתי. לדברי הגורם הבכיר בפרקליטות, העננה שמרחפת מאז אותה פרשה מעל ראשו של שפר מעיבה גם על מינויו משלשום. עם זאת הדגיש כי מדובר ב"איש מוכשר", ולשאלת "כלכליסט" הוסיף כי "די ברור שהמכרז לא היה תפור".

בנוגע לתפקיד עצמו הוסיף הגורם כי הוא אמנם נועד ליצור תיאום טוב יותר בין כל הגורמים האמונים על אכיפת החוק, "אבל אני לא יודע אם צריך תקן כזה גבוה. אפשר היה לעשות את אותה עבודה בדיוק גם בלי ליצור עוד תקן כה בכיר של משנה לפרקליט המדינה".

שלשום הודיע משרד המשפטים כי שפר, עד לאחרונה ראש רשות לאיסור הלבנת הון, נבחר במכרז לתפקיד החדש, שנועד לרכז את הפעילות בתחום האכיפה הכלכלית תוך שילוב כלים אזרחיים, מינהליים, פיסקאליים ופליליים. ל"כלכליסט" נודע כי שפר היה אחד הבכירים שניגשו למכרז, וכי לא ניגשו אליו פרקליטי מחוז.

"לא הופיע בתיקים כלכליים"

בכיר לשעבר בפרקליטות המדינה, מתח אף הוא ביקורת על מינויו של שפר. לדבריו, "אני לא יודע אם שפר הופיע אי פעם בתיקים כלכליים. אני לא חושב שנכון לשים מישהו שאף פעם לא ישב בתיקים כלכליים וניהל הוכחות במשפט כלכלי מורכב בתפקיד בכיר חדש, שוודאי יעמוד בזמן הקרוב למבחן. אנחנו מדברים על מאטריה שצריך להיות בה משפטן טוב שבקיא בהרבה תחומים של משפט, כלכלה וראיית חשבון. לא בטוח שיש לשפר את כל הכלים האלה". בתשובה לשאלה אם הפרקליטות צוברת כוח רב מדי, אמר: "יצירת עוד ועוד תפקידים כאלה מביאה לגוף עם כלים עוצמתיים, אולי עוצמתיים מדי. עד היום אין מישהו שיודע מה עושים שם".

"חשדנות מצד פרקליטי המחוזות"

לעומתם, עו"ד יהושע רזניק, לשעבר המשנה לפרקליט המדינה, תומך ביצירתו של התפקיד הבכיר החדש: "צריך לזכור שבמסגרת הנושא הזה של האכיפה הכלכלית הקימו יותר מיחידה אחת, וכנראה יש בכך צורך. המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים לא יכול לתת מענה גם בנושא הזה. פרקליטות שבמשך שנים ציירה את עצמה כגוף חבוט ומוכה, משנה עכשיו את פניה. התפקיד הזה הוא עוד עמוד בייצוב הפרקליטות כגורם אדיר כוח".

עם זאת, רזניק צופה קושי מכיוון אחר: "אני מקווה שפרקליטי המחוזות יקבלו את האוטוריטה הזאת", אמר. "פרקליטי המחוזות תמיד מקבלים בחשדנות תפקידים מעין אלה שמוקמים ביחידה המרכזית. הם חוששים שזה יפגע בעצמאות שלהם".

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "הוספת התפקיד אינה באה לגרוע מהקיים אלא לשדרג אותו. הוספת גורם מנחה, אחראי על תורת ההפעלה וקביעת סדרי פעולה יכולה רק לחזק את הפונקציות הקיימות". על הבחירה בשפר נאמר בתגובה: "הוועדה שקלה את מכלול השיקולים והביאה בחשבון את עברם המקצועי ואישיותם של המועמדים וכן הובאו בפניה כל הנתונים הדרושים לעניין.

 

הוועדה מצאה כי עו"ד שפר הוא המועמד המתאים ביותר למלא את המשרה החדשה שבה מערכת האכיפה תולה תקוות רבות". עוד נמסר כי המחליף של שפר ברשות איסור הלבנת הון ייבחר באמצעות ועדת איתור.

תגיות