אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייקל מוריץ מקרן סקויה: "מודל ההון סיכון שבור כבר 20 שנה" צילום: עמית שעל

מייקל מוריץ מקרן סקויה: "מודל ההון סיכון שבור כבר 20 שנה"

מוריץ, מבכירי תעשיית ההון סיכון העולמית ומי שהוביל את ההשקעה בגוגל, מפגין פסימיות בכנס הג'רני: "בשנים האחרונות, רוב קרנות ההון סיכון לא מילאו את הבטחתן". חמי פרס, שדיבר גם הוא בכנס, טען שמודל ההון סיכון חייב להשתנות

15.09.2009, 15:29 | אסף גלעד ומאיר אורבך

"האם מודל ההון סיכון שבור? בהחלט כן, כבר 20 שנה", כך אומר בכיר תעשיית ההון סיכון מייקל מוריץ המבקר בימים אלה בישראל. מוריץ, שהתארח בכנס הג'רני של ארנסט אנד יאנג, אמר כי "כל מי שחוקר מה קרה בתעשייה בעשרים שנה האחרונות רואה כי מרבית קרנות ההון סיכון לא מילאו את הבטחתן".

מייקל מוריץ. "המצב דווקא מיטיב עם החברות הקטנות", צילום: עמית שעל מייקל מוריץ. "המצב דווקא מיטיב עם החברות הקטנות" | צילום: עמית שעל מייקל מוריץ. "המצב דווקא מיטיב עם החברות הקטנות", צילום: עמית שעל

"סקויה, שבראשה אני עומד, היא יוצאת מכן הכלל לעניין זה", הבהיר מוריץ, "ואני יכול לומר שבחודשים האחרונים עסקי ההון סיכון דווקא הולכים לא רע. אולי אני מעט אנוכיי כיוון שסקויה השלימה גיוס מוצלח, אבל אני חושב שלשאר הקרנות יהיה קשה מאוד לגייס כספים בתקופה הקרובה".

מוריץ נחשב לאחד ממנהלי קרנות ההון סיכון הבולטים בעולם, לאחר שהוביל עבור קרן סקויה את ההשקעה בגוגל, יאהו ויוטיוב. הוא זכה במספר תארי "מגע הזהב של מידאס" מטעם המגזין פורבס – תואר שניתן על שמה של הדמות המיתולוגית שכל מה שנגעה בו הפך לזהב.

"בגוגל אף פעם לא חשבנו למכור במיליארד דולר, אלא פשוט לשרוד את השנה הראשונה. אין חברה שמתכננת את עצמה להיות חברה של מיליארד דולר מכירות, ואני חושב שכיום אנחנו מחמירים מדי עם עצמנו: תספרו סביבכם כמה חברות שמוכרות במילארד דולר קיימות היום בסין, ישראל או אפילו ארה"ב? אולי 50 בסך הכל".

מוריץ כבר מסכם את המשבר הכלכלי שעבר על עמק הסיליקון בשנה האחרונה באומרו כי "ביחס למשבר של השנים 2001-2000 זו באמת לא היתה שנה כל כך גרועה. ב-2001 חברות הטכנולוגיה היו בלב הסערה, וכיום אנו סובלים בפריפריה בדיוק כמו כולם. המצב היום דווקא מיטיב עם החברות הקטנות: זה קל יותר לחברות קטנות להשיק מוצרים חדשניים, בהשוואה לחברות גודלות ובוגרות שמקצצות בתקציבי הפיתוחים החדשים שלהם".

על המצגת ששלחה קרן סקויה לחברות הפורטפוליו שלה באוקטובר 2008, שיצרה בהלה רבה בקרב תעשיית הסטארטאפים וההון סיכון, אמר מוריץ: "אינני חושב שזה שונה ממה שאדם זהיר היה עושה. זו היתה תקופה של סערה, ואנו צפינו אותה. זו הסיבה שהשנה האחרונה לא היתה טראומטית - נקטנו את אמצעים הנכונים העסקים לא משגשגים לגמרי אבל טובים יותר מאשר לפני חודשים".

כאשר נשאל על חזרתן של הרכישות וההנפקות אמר מוריץ: "נותרנו אולי עם עשר חברות ענק שרוכשות. לאחרונה ראינו את אמזון וסיסקו רוכשות במאות מיליונים, אבל זו לא תקופה להנפקה, ובטח לא תקופה שבה הקרנות לוחצות על החברות שלהן להימכר. קרנות מחפשות כיום טכנולוגיות טובות, יזמים טובים, ולאו דווקא מחפשות מימושים".

גיל שוויד: "חיכיתי 3 שנים להקים את צ'קפוינט"

גיל שוויד, מנכ"ל וממייסדי צ'קפוינט, התייחס גם הוא לאי הוודאות שאפיינה את התפרצות המשבר הכלכלי: "זה נכון שתמיד צריך להחשיב גורמי סיכון ואי ודאות כשמקימים ומנהלים חברה. אמנם לא הכל ניתן לחיזוי, אבל צריך להתמקד בתחומים שעליהם אפשר לשלוט.

"אינני איש של תחזיות. ההחלטה להקים את צ'קפוינט היתה מושכלת, הקמתי אותה בתקופה הרלבנטית ולא 3 שנים קודם לכן כאשר הגיתי אותה. האמנתי שיש לי רעיון טוב, ולקח לי זמן להקים אותו. בדקתי אותו ב-1991 ואז אמרו לי שאוכל למכור אבטחת מידע לממשלות או ארגונים, אבל זה לא היה שוק מרגש. שנתיים לאחר מכן שיניתי את דעתי", סיפר שוויד.

לדבריו, היציאה להנפקה נבעה מדרישת המשקיעים, ולא היתה ברירה אחרת. "צריך לזכור שגייסנו רק 250 אלף דולר בהתחלה", פירט שוויד, "שמהם הוצאנו רק חצי, אבל חברות כיום לא מתנהגות באותה דרך: במקום להשתנות לפי המציאות הן פשוט גדלות".

חמי פרס: מודל הקרנות חייב להשתנות

חמי פרס. רואה פריחה בתחומים חדשים, צילום עמית שעל חמי פרס. רואה פריחה בתחומים חדשים | צילום עמית שעל חמי פרס. רואה פריחה בתחומים חדשים, צילום עמית שעל

בפאנל שעסק בשוק שלאחר המשבר אמר חמי פרס, שותף-מנהל בקרן ההון סיכון פיטנגו, שמודל ההון הסיכון הקיים כיום אינו מתאים לתעשייה. לדבריו, התעשייה חייבת לגלות את עצמה מחדש ולא להשקיע בתחומים הישנים.

"אני רואה תחומים חדשים שפורחים, דוגמת ההוצאה לאור שבזכות קינדל ודומיו צוברת חיים חדשים, וכן תעשיית המים והאנרגיה", טען פרס. "אנחנו צריכים להיות מוכנים להשקיע סכומים רבים בחברות, אפילו ברמה של 40 מיליון דולר. בצד זאת אנו מוכנים גם למחוק את השקעות שלנו - כי זה 'הון סיכון': לקחת את הסיכון ולהשקיע בחברות שעושות דבר חדש".

פרס סבור שהשינויים בתעשייה אינם מצב זמני, אלא יימשכו לאורך זמן. "יהיה הרבה יותר קשה בתעשייה, המציאות משתנה - ולכן מודל ההון סיכון משתנה. המערב השקיע בהרבה טכנולוגיות ישנות שלא דרושות, המזרח מדלג על כל הטכנולוגיות הישנות ויוצר לעצמו יתרון גדול", הסביר פרס. "בעבר אף אחד לא חשב להשקיע ברכב חשמלי. עכשיו רואים את שי אגסי וחושבים על זה מחדש", הדגים פרס.

לדברי אייל קישון, שותף בקרן ג'נסיס, השינוי המתרחש במודל תעשיית ההון סיכון כיום היה צריך לבוא כבר מזמן. לדבריו, הדיון המתנהל עכשיו היה יכול להעשות גם ב-20007 וב-2008, שגם הן היו גם שנים לא טובות לתעשיה. "השינוי הכי חשוב הוא להשקיע כמה שיותר בשלב המוקדם, שזה הייעוד האמיתי של הקרנות. שלבים מאוחרים מיועדים לפרייבט אקוויטי", טען קישון. 

תגיות